Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] kolpaki
Autor Wiadomość
Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 10:19   

Ja ostatnio kupiłem dwa chromowne kołpaki (dużo bardziej podobają mi się od tych, które mam z późniejszych roczników) na targu staroci w Bytomiu za 3zł/szt., ale jeszcze stargowałem się na 5zł/2szt :P Radzę szukać w takich właśnie miejscach (znalazłem tam też parę książek o Trabim). W pierwszą sobotę lipca jadę szukać kolejnych dwóch no i mocowań :D

P.S.
Jak te kołpaki trabantowe są mocowane?

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 12:09   

mocowani tych klpakow byly na felgach
osobiscie mam takie felgi sztuk 4 a mocowanie jest przyspawane na stale do felg i nie da sie chyba inazej chyba ze cos pokombinujesz

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 13:49   

Nic nie było spawan tylko inaczej byla tłoczona felga....

eddie
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 14:04   

witam..
mam dwa rodzaje felg jedne sa z rantem do kola i sprzynkami.. a inny rodzaj to taki z "klami" czterema na ktore sie nadusza kolpak.
mam dwa te duze ale moge je zamienic na starsze, mniejsze takie jak pisalem wyzej.
pozdrawiam
eddie

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 15:14   

ja mam poprzyłapywane mocowania do felgi i nie wyglada to na samoróbki tylko orginal nie wiem wiec juz nic nie mowie

Przemek
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 15:16   

W starych Maluchach był taki dżinks -> __/ˉˉˉˉ\__ . Przykręcało się to nakrętkami koła do krzyża, a do tego wystającego była przyspawana nakrętka 8mm i kołpak się do tego przykręcało. W Wartburgach były natomiast dwa rodzaje mocowań: felga z kłami – 2 typy, jednego nie da się montować na tarcze (blokuje się o zacisk), drugi się da oraz przykręcany kapsel z takimi ząbkami co spełniał taką samą rolę jak kły.
Pozddr

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 23:29   

trabanty mialy felgi z przyspawanym pierscieniem, wartburgi z dodatkowym tloczeniem. Takie widzialem, moze byly tez inne systemy ale te na pewno sa fabryczne.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 07:38   

wiedzialem.....

2em
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 21:32   

Ja kupiłem mojego traba z kolpakami aluminiowymi (nie wiem czy orginalne)i byly mocowane mniej wiecej tak jak opisal Przemek te maluchowe

eddie
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 22:53   

postanowilem..
zamienie mniejsze starsze chyba, pojedyncze na piasty i na szpilki prawie caly kmpl (bez 4 nakladek na szpilki) na dwa duze kolpaki.
jezeli ktos ma ochote na taka zamiane prosze o info.
gg 3921118
pozdr
eddie

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 09:17   

na allegro jest komplet chromowanych kolpakow do wartburga. cena (150)niemala ale za nowy chrom tez niewysoka.moze podchodza do traba? wygladaja pieknie.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 11:51   

ja mam takie kolpaki, jednak sie znalazly jakby ktos chcial to prosze na gg zrobie jeszcze dzis foto i podrzuce chetnym

Pietrek "ELV15&a
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 18:57   

Witam! Odkopuje temat.
Kupiłem ostatnio okazjonalnie cały bagażnik części trabantowych, szczególnie cieszą mnie kołpaki takie jak te . Mam do was drodzy forumowicze pytanie, czy aby je założyć muszę mieć takie felgi?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 19:22   

Jeszcze inne - z blaszanym pierścieniem wyposażonym w zatrzaski. Występowały chyba do roku 1977.

Komoon
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 19:33   

...ale jeśli Ci specjalnie na oryginale nie zależy, to można je przystosować.O ile dobrze pamietam kol. Mac-601 ma tak przystosowane kółeczka. Trzeba dogiąć parę blaszek i przykręcić do felgi. Podobno działa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi