Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tarcze hamulcowe z tylu.
Autor Wiadomość
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 21:05   

HEJ!!

Tak mnie cos naszlo i musze sie dowiedziec, czy ktos z was sie bawil w robienie tarcz hamulcowych z tylu. Samo zamocowanie tarczy i zacisku to moze nie jest taka skaplikowane ale najbardziej nurtuje mnie jedna rzecz: jak zamontowac reczny zeby dzialal prawidlowo??

Ktos z WAWY mi i Miedelnicowi o tym mowil w Zwickau ale zapomnialem :(

DDR

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 21:31   

Trzeba zamontowac zaciski tylne po prostu i jak je zobaczysz to juz bedziesz wiedzial jak :)

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 21:56   

chyba musze polazic po szrotach w takim razie. Ale ten gosc z wawy (pozDDRo dla niego) mowil o jakims dziwnym patencie...

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 23:57   

http://www.gth-ka1.de/

a tam wejdz w ->tech bilder!!
niemiec twórca tego traba jest bardzo sympatyczny i pomocny wiec zapytaj jego a napewno Ci pomoze, sam pytałem go o pare rzeczy i mi pomógł;]]]

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-06-28, 17:47   

Hehe a ja sie zapytam tylko po jaką cholere?!

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-28, 22:33   

oj Sikor!! a Ty ciagle pod stolem :))
bo tarcze z tylu budza RE5PECT przy alu w Trabie :)
no i lepszy hamulec (tylo zeby nie byl za mocny ;P)

DDR

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 20:11   

Sikor, chocby po to aby pozbyc sie samoregulatorow (do ktorych trzeba zagladac, a o trwale oryginaly trudno)

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 21:15   

eeee tam. Tarcze z tyłu przy takiej masie auta jak Trabant to dla mnie niepotrzebna inwestycja... A myślę że koszt przeróbki i jej awaryjność, bo wiadomo ze takie rzeczy bardzo lubia sie psuć, jest porównywalny do grzebania sie przy regulatorach. A tak na marrginesie, ja nie mam z nimi problemów, a konstrukcja jest chyba taka sama..

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 22:01   

koszt moze i jest ale jak sie to zrobi porzadnie to wcale nie musi byc takie awaryjne. a samoregulatory to faktycznie wredne urzadzenia.

Masa, masa ale tez nie musza byc to nie wiadomo jak mocne hamulce a w zasadzie nie moga byc za silne bo wiadomo czym to grozi. ale to juz trzeba dobrac metoda prob i bledow :)

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 22:15   

wydajnosc hamulcow na tyle mozna ograniczyc regulatorami hydraulicznymi, sa takie ktorych sile tlumienia daje sie regulowac

hamulce tarczowe sa duzo mniej awaryjne, praktycznie jezeli nie ulegna uszkodzeniu gumki oslaniajace tloczek lub swoznie to nic sie tam nie moze popsuc

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-07-02, 10:39   

Oj mylisz się. Przerabiałem to w ojcowej corsie. W obydwu zaciskach poblokowały się tłoczki w ciągu jendego miesiąca. JEchaliśmy kawał drogi na ręcznym.....

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-02, 19:18   

Tloczki nie zacieraja sie bez powodu. NAjprawdopodobniej gumka juz nie byla gumka i zardzewial. Samo z siebie nic sie nie dzieje. Inna rzecz, ze plyn sie wymienia miedzy innymi po to aby nie rdzewialy tloczki.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-07-02, 21:07   

Co ty nie powiesz?! Czy mnie tak trudno zrozumieć? Czy ja napisałem że zardzewiały? nie!!!! Usczelki po prosty powyłaziły ze swoich miejs i przyblokowąły tłok, a że w Corsie tłok jes pływający to trzymało pięknie z obu stron.

Borsuk
Gość
Wysłany: 2004-07-03, 18:44   

POldek ma z tylu hamulce tarczowe ! mozna to jakos dopasowac i podpasowac , ale trzeba zalozyc regulator hydrauliczny , ktory bedzie regulowal sile hamowania tylnych hamulcow , w poldku i duzym fiacie byl mocowany na tylnym moscie i czym auto nizej siadalo tym zmniejszala sie sila hamowania ( chyba zmniejszala ) , zeby w trabancie osiagnac taki efekt najlatwiej bylo by zamontowac stabilizator i do niego przymocowac ten regulator .

Mowie o poldku , bo to chyba najtansza wersja .Teoretycznie mozna by przemocowac przednie tarcze do tylu , ale bylo by to glupie bo co z reczym ??? :))))

Dominik/Z10m3k
Gość
Wysłany: 2005-05-27, 11:03   

Witam !!
Naszczęście odnalazłem post :)
Ja jestem właśnie w trakcie montowania tarcz z tyłu.Powiem tak że najlepiej do tej przeróbki nadają sie tylne zaciski od seata toledo gt rocznik 92.Poniewaz są montowane z "przodu"tarczy i posiadają ręczny na linke.Przednie tarcze mają troche zz dużą średnice więc ją zmniejszyłem na 218 mm piasta została dorobiona z starego bębna.Teraz jeszcze tylko jażmo pod mocoeanie zacisku zostaje dorobić i można hamować:)Niewiem jak zdjęcia można dodać więć jak ktoś chce to udostępnie na meila
Pozdrawiam
Dominik

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi