|
[601] O ekonomizerze - jakie ma lampki? |
| Autor |
Wiadomość |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-06-04, 00:34
|
|
|
Witam!
Wlasnie dopadlem na szrocie ekonomizer z 12 diodami. I w zwiazku z tym mam pytanie: jakie macie u siebie ekonomizery i obrotomierze podobne do ekonomizerow? Bo myslalem ze jest dwa rodzaje ale okazuje sie ze jest wiecej, szukanie na forum jeszcze zagmatwalo bardziej sprawe. A wiec sa 2 typy co najmniej:
jeden z 4 ziel. i 3 zoltymi lampkami - standard
drugi z 1 zolta, 4 ziel, 1 zolta i 6 czerwonych - taki wlasnie wyjalem (wyglada na oryginal bo nie byl otwierany)
Jakie byly jeszcze? Bo slyszalem o takich co mialy na poczatku same zielone, w srodku wiecej zoltych itd.)Wiec piszcie jakie macie(chodzi mi o oryginalne). Piszcie tez o borotmoierzach bo jestem ciekaw czy bylo wiecej wersji czy tylko jedna.
Dzieki za odpowiedzi! |
|
|
|
 |
Mally2105
Gość
|
Wysłany: 2004-06-04, 09:08
|
|
|
| 1-4-1-6 byly fabryczne, ale kolega ma tez dlugi ekonomizer i tylko 2 kolorowy A ja mam dlugi z rezerwa, zrobiony z krotkiego ;) pzdr |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-06-04, 10:16
|
|
|
Mam w tej chwili 4-3
W przygotowaniu mam 1-4-1-6 bo mu się coś chrzani i się wszystkie diody się świecą. Oba typy były fabryczne.
inż. Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-06-07, 17:47
|
|
|
Witam!
Przez krótki okres czasu były eko wskazówkowe takie oldschoolowe na maxa. |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-06-15, 01:12
|
|
|
| Witam ponownie i dzieki za odpowiedzi. Ma ktos zdjecie ekonomizera ze wskazowka? W zyciu na oczy takiego nie widzialem. I mam jeszcze pytanie: jak mozna naprawic niedzialajacy ekonomizer? czy elektronika z 7 lampek i 12 lampek jest ta sama? bo mam dzialajacy na 7 i zepsuty na 12 i chcialbym z nich jeden zlozyc. rozebralem oba i czesc elementow ma rozne symbole ale moze to dlatego ze sa z roznych lat produkcji i oznaczaja to samo. Ten zepsuty wyglada calkiem ok (nie widac zeby cos bylo spalone) i nie wiem jak znalezc uszkodzenie. Moze jakis elektronik wie jak sie do tego zabrac, co sprawdzac najpierw itp. Bede wdzieczny za podpowiedzi bo na razie pojecie mam blade. |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-06-15, 10:23
|
|
|
Ogólnie podzilić można ekonomizer na dwie płytki - pierwsza - kwadratowa, pozioma to uklad przetwornika f/U (częstotliwość / napięcie), który odpowiada za "zliczanie" impulsów i uzależnienie pewnych wartości napięcia wyjściowego od częstotliwości tych impulsów (nadawanych z czujnika przepływowego paliwa). Druga płytka- okrągła to tzw. pole odczytowe, gdzie napięcie wyjściowe przetwornika f/U jest zamieniane na wskazania na linijce świetlnej zbudowanej na prostokątnych diodach LED.
Różnice w budowach obu wersji wskażników oparte byly na różnicach w konstrukcji pól odczytowych - ilość diód LED 7 a. 12, a co za tym idzie różnicach w analogowych ukladach scalonych "okrągłej" płytki. Nie powinno być żadnych różnic w budowie przetwornika f/U.
Gdzie szukać uszkodzenia...
Stara sprawdzona metoda postępowania - masz sprawny wskaźnik i uszkodzony, do tego średniej klasy mierniczek cyfrowy i jazda - badasz po kolei pewne punkty płytki eliminując różnice we wskazaniach.
Druga z kolei metoda polega na eliminacji elementow, które mają dość duży przedzial niepewności jeśli chodzi o uszkodzenia - wylutowyjesz je i dokonujesz pomiarów porównując z danymi tablicowymi czy katalogowymi. Żmudna praca ale po nitce do kłębka.
Jeśli chodzi o mnie - w zależności od objawów - wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne, następnie tranzystory - to groszowe sprawy. Gdyby dalej było coś nie tak to pomyśl o ukladach scalonych - cyfrowym przetwornika f/U i analogowym, sterującym linijką świetlną. Pomiarów rezystancji rezystorow dokonuj odlutowując jedno wyprowadzenie rezystora z płytki, porównaj wartości z wynikającymi z kodu kreskowego na rezystorkach.
Zwróc szczególną uwagę na połączenia ścieżek w płytce, pamiętaj, że wcale nie musi być widać przerwy!!! I pamiętaj o tym, że obie płytki mają obwody drukowane dwustronnie - staranność montażu ma tu kapitalne znaczenie.
Trudno mi tu radzić cokolwiek na odległość i diagnozować ale myślę, że jeśli bawisz się cokolwiek elktroniką to dasz radę.
Jeszcze należałoby się przyjrzeć fotodiodzie odpowiedzialnej za ściemnianie diód LED w nocy, ona też może spowodować nie liche zamieszanie.
Jeśli będziesz mial jakieś pytania, to pisz maila towdik@o2.pl .
PozDDRawiam
inż. Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-06-15, 16:03
|
|
|
| ekonomizery wskazówkowe rodem z zwickau miały robury. u mnie w krośnie takie cuda są po 10pln. obudowa taka sama jak ekonom601, ale w środku wskazówka i takie śmieszne kolorowe rysunki. |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2004-06-15, 19:31
|
|
|
| hmmmmm....a czy da sie przysposobic eko z trabanta do innego auta ???[fiat 127].....wiem,ze potrzebne jest "smigielko' i kabelki....poza tym jak rozwiazac to,ze pompa tloczy caly czas paliwo???? |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-06-15, 23:06
|
|
|
| daj czujnik między pompę a gaźnik. w 353 jest tak, że jak napompuje ile trzeba to komora pływakowa zamyka otwór i paliwo stoi,wtedy diody zaczną gasnąć. chyba że się mylę. |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-06-16, 00:15
|
|
|
| w 353 ekonomizer jest podwojny i odejmuje to co wraca przelewem do zbiornika. Bez problemu podejdzie do innego auta. |
|
|
|
 |
Mr Muzik
Gość
|
Wysłany: 2004-06-25, 16:55
|
|
|
Witam
Oczywiście jak zwykle walne z grubej rury (poniewczasie)
Mam na składzie ekonomizer (wskaźnik diodowy) od Trabanta i właśnie stałem się posiadaczem ekonomizera (tej części dwukomorowej z warbiego.
Z tego co wiem mam już komplet tylko, że każde z innej parafii, a poza tym na ekonomizerze jest kilka końcówek konektorowych, a z "zegara" wychodzi kilka kabelków.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, który kabelek do której końcówki i gdzie zasilanie, a gdzie masa?
A tak na marginesie:
Wartburg miał powrót paliwa?
W moim Barkasie (silnik wartburga) niczego takiego nie wykryłem |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2004-06-25, 17:07
|
|
|
| nie miał żadnego powrotu.... Paliwo pompowane było cały czas, a w ekonomizerze była tylko komora wyrównawacza i nic tam niczego nie zamykało..... |
|
|
|
 |
CaMeL
Gość
|
Wysłany: 2004-07-04, 12:56
|
|
|
Ostatnio tez dorwalem ekonomizer ten 4+3 i przy nim jest stado kabelkow i rurek i tak nieszczegolnie wiem gdzie to wszystko podlaczyc. Czy ktos ma do tego jakas prosta instrukcje albo jakie zdiecia czy schemat? Jesli tak to bede wdzieczny za pomoc
Niech Mixol bedzie z Wami! |
|
|
|
 |
|
|