Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[tuning] Piąty bieg w 601?
Autor Wiadomość
elixir
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 20:57   

Ponawiam temat, ktory z niewiadomych mi przyczyn został skasowany.

Jakiś czas temu przechodziłem koło zakładu, trudniącego się montowaniem piątego biegu. Taki mieli szyld, więc wszedłem. Zapytałem, czy jest możliwość zrobienia tego w Trabancie 601. Facet mówił, że to niemożliwe, że oni to robia do Łady, poldka i czegośtam jeszcze. Podziękowałem za info, wychodzę, a tu facet rzuca: "To by kosztowało tyle co sto takich Trabantów".

A więc jednak możliwe?

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 21:15   

mozliwe w szczecinie zrobili o w ccfie, ale jak to nie wiem;]

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 21:33   

Co trzeba zrobić?? Skonstuować nową skrzynie.
Każdy bieg to dwa koła zębate, a więc należy do skrzyni dołożyć jeszcze dwa (istnijące należy inaczej rozmieścić). Obliczyć ilość zębów na tych kołach by osiągnąć żądane przełożenie (najczęściej robi się to kilka razy metodą prób i błędów). Następnie wytoczyć oba koła, poskładać skrzynie i zamontować.
Co do kosztów: samo wytoczenie takich kół to wyjdzie około 50-100zł (no chyba że na lepszym materiale 200-500zł).
Jak ktoś chcę się bawić mogę pomóc w obliczeniach i rysunkach technicznych no i życze miłej zabawy bo roboty będzie i to dużo.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 22:02   

50-100zł za koła ???? a kto Ci się bedzie w to bawił za takie pieniądze, chybaś pod lodem przezimował te 15 lat

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-29, 22:47   

Obliczyć ilość zębów na tych kołach by osiągnąć żądane przełożenie

to akurat nie trudno wyliczyc bo ja to wyliczylem dla 353 w Trabie ale kto Ci wyfrezuje kola za 100 zl...

a poza tym pozostaje kwestia 4 wodzika w skrzyni no i obudowy nie mowiac juz o laczeniach walkow skrzyni i lozysk itp...

wiec nie piszcie co wystarczy bo jakby tylko tyle wystarczylo to ja bym juz 7 takich skrzyn mial...

brzydal
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 07:26   

nie pamietam dokłanie ... ale ktos kiedys pisał ze wegrzy mieli takie skrzyne.... hm.. za 2 dni jedziemy d koszyc potem madziarownia wiec sprawdzimy.... jak jest po wegiersku pieciabiegowa skrzynia biegow?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 10:51   

Temat wylecial z forum bo nic nie wnosi!

Jesli napislbys ze gosc to zrobi za tyle i tyle to byloby cos.

Ze to jest mozliwe to nie jest zadna nowosc - byly fabryczne skrzynie 5 biegowe, a Niemcy oferuja przerobienie skrzynni na 5 biegowa za grube euro - juz pare razy bylo o tym na forum.

Czekamy teraz z niecierpliwoscia na temat dotyczacy magicznej srubki w Trabancie 1,1 odblokowujacej piaty bieg ;))

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 11:02   

witam

Obliczyć ilość zębów na tych kołach by osiągnąć żądane przełożenie

hmmm... kurcze studiuje na polibudzie juz pare latek i zawsze mi sie wydawalo ze przelozenie wynika bardziej z roznicy srednic kol zebatych , a co do ilosci zebow to jest inna bajka tylko nie zapomnijcie ze najlepiej jak liczba zebow kola zebatego jest liczba pierwsza

(najczęściej robi się to kilka razy metodą prób i błędów).

heh... nie robi sie tego metoda prob i bledow tylko liczy sie to i to nie jest takie proste jak by sie wydawalo !!!

Następnie wytoczyć oba koła, poskładać skrzynie i zamontować.

hmm.. taka mala dygresja kół zebatych sie nie toczy !!! co najwyrzej mozna je wyrfezowac , a pozatym prosze panow do wykonania kola zebatego kture bedzie zachowywac jakiekolwiek zadane parametry tza nie tyle frezarki tylko odpowiedniego do danego kola frezu tudziez inne kolo ...

pozatym jesli chcesz wstawic kolo (nawet jesli sie ktos podejmie ) za 100 czy 200 pln , to wiez mi ze nie bedziesz jezdzil na tej piatce bo bedzie sie zachowywac jak polski wal do poloneza .. tak bedzie wyla ze nawet nie bedziesz chcial jej wlozyc

pozdrowionka serdeleczne
PS: sorka za upierdliwosc :D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 11:42   

No a po pierwsze primo, to dwusów ledwie na czwórce sie wlecze, a jak mu piątke zapniesz to chyba tylko z dobrej góry bedziesz jechał...

więc szkoda gadania :)

pozdrawiam

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 11:45   

No dobra nienapisałem wszystkiego co trzeba zrobić. Przyznaję się do błędu. Ale same wyfrezowanie koła niejest takie drogie. Jestem operatorem obrabiarek, więc robocizna kosztowała by mnie tyle co dobre piwo. Jak ktoś chce to mogę to zrobić, cza tylko materiał kupić.
pozDDRowionka i jeszcze raz sory za wcześniejszą moją wypowiedz

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 11:55   

No a po pierwsze primo, to dwusów ledwie na czwórce sie wlecze, a jak mu piątke zapniesz to chyba tylko z dobrej góry bedziesz jechał...

pozdrawiam

Mojemu dwusuwowi brakuje 5 biegu...
obroty mocy maksymalnej na 4 biegu (czyli 4200) nie są dla niego rzadkością....
Przy 5 biegu, myślę, że możnaby utrzymywać prędkość podróżną 110 km/h bez żadnego problemu. 5 byłaby bardziej ekonomizerem, bo po co jechać 100 na 4 cały czas z mocą maksymalną, gdy na 5 można by jechać z 3000 obr (max moment obrotowy)...

No ale jak ktoś ma traba z zajechanym silnikiem, to faktycznie i 6 bieg nic nie pomoże...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-30, 22:25   

dawno chyba dymu na tym forum nie bylo...
do 601 mozesz se wsadzic nawet 7 biegowa skrzynie z odpowiednimi przelozeniami i bedzie smigac jak szalony.
KWESTIA PRZELOZEN!!

A i czy DWUSUW NIE PRZEZ "U" ZWYKLE??
To bylo po trzecie primo - ultimo :)

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 06:10   

Byłaby to zawodowa sprawa ale jesliby sie czworke skrocilo do 80-90km/h i dalej dalo piatke

Bart
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 09:07   

Wsadzajac 5 bieg trzeba pomyslec i o 4! Wywalic "wolne koło" zeby dwa razy nie rozkrecac skrzyni :))
Jak juz ktos słowa zamieni w czyny i uda mu sie z ta skrzynia to prosze o kontakt, instrukcje przerobki i adres pod ktorym bedzie mozna zamowic potrzebne czesci
PoZdRaWiAm

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-07-01, 10:03   

Nie chce żadnego dymu...
Tylko poprostu - moim skromnym zdaniem - 601 jest za słaby ja jazdę taką prędkością - wiem bo sam się tłukłem tym wynalazkiem przez dwa lata - a skracanie niższych biegów po to żeby wsadzic piątke i jechać nią niewiele szybciej... PO CO ???

Postawiłem kiedyś trabanta na "kołkach", zapaliłem, włączyłem 4, gaz do dechy i wskazówka poszła poza 150 km/h...
Skoro mu mocy nie brak to dlaczego tyle nigdy nie pojedzie ???

Przy trabantach 1,1 jest mowa o tym, że na 5-ce silnik będzie za słaby, trzeba motor 1,3, a Wy mi chcecie wmówic że te marne dwadzieścia pare koni pojedzie na piątce...

Takie jest moje zdanie.
Nie mam 601-ki więc temat mnie nie dotyczy, piszę tylko to co myślę.

Pozdrawiam, i życze powodzenia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi