Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Konserwacja
Autor Wiadomość
CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-07-07, 15:10   

Niedawno kupilem Trabika i z tego co wiem trzeba konserwowac tam rozne elementy oprocz podwozia. Jakies smarowanie zwrotnic, odpowietrzanie hamulcow itp. Czy ktos moglby mi cos o tym napisac, albo podeslac jakiegos linka? Szukalem w archiwum forum, ale jest tylko o konserwacji blachy i resorow. No chyba, ze slabo szukalem to poprosze o linka. Z gory dzieki... pozDDRawiam!

majki601
Gość
Wysłany: 2004-07-07, 18:53   

Witam,
no to jest tak: powinno się w zwietakcie co miesiąc/1000km smarować zawieszenie czyli : na każdym przednim kole masz po 2kalamidki(takie małe wystające cycki z boku zwrotnicy na górze i na łączeniu zwrotnicy i wachacza na dole), w które należy wcisnąc smar smarownicą (jeśli nie posiadasz to się w nią zaopatrz ~50zł, najlepiej z giętkim wężem, bo sztywnym nie podejdziesz do wszystkich kalamidek)+ powinno się wcisnąć trochę smaru w kalamidkę na maglownicy (na wierzchu pod akumulatorem) i można jeszcze kalamidki na lince od ręcznego przesmarować (przy tylnich kołach masz na mocowaniu pancerza linki do podłogi tyż kalamidki-po jednej przy kole )! możesz ich nie widzieć, bo mogą być ubabrane smarem i syfami z drogi, czytaj musisz pomacać zwrotnice to je wyczujesz! :) jak nie smarujesz to tuleje ebonitowe w zwrotnicy się zatyrą i będą się wybijać-wymiana jest upierdliwa, nawet bardzo! a poza tym łatwiej się kręci kierownicą jak się posmaruje! jak nie smarujesz to nie pojedziesz! :)
Hamulce się odpowietrza jak jest taka potrzeba-np.:pedał Ci wpada w podłoge przy hamowaniu lub grzebałeś przy cylinderkach i mogłeś zapowietrzyć hamulce!
Ale się rozpisałem, ale mam nadzieję, że Ci to pomoże!:)
pozdrawiam

CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-07-08, 01:17   

Dzieki bardzo, chociaz jeszcze nie bardzo wiem co i gdzie jest, ale jutro dokonam dokladnych ogledzin mojego Traba. Widze, ze przydalby sie kanal, ktorego nie mam, ale i na to cos sie zaradzi. Czy jest cos jeszcze o czym powinienem pamietac przy takim codziennym uzytkowaniu Trabika?

Niech Mixol bedzie z Wami!

majki601
Gość
Wysłany: 2004-07-08, 15:19   

Nie musisz mieć kanału, ja to robię bez kanału -skręcasz koła w i jedną lub drugą stronę to będziesz miał dostęp do tych kalamidek lub możesz zdjąć koło to będzie Ci łatwiej na początku je odnaleść! jeszcze jedna sprawa-kalamidki są po różnych stronach zwrotnicy(górna po przeciwnej co dolna)
Innych prac konserwacyjnych raczej nie ma, takie tam pierdoły, raz na boży czas, jak uzupełnianie płynów, sprawdzenie filtra powietrza, czyszczenie odstajnika pod kranikiem czy sprawdzenie świec i instalacji elektrycznej(czy końcówki nie zaśniedziały itp), ale to chyba logiczne! można też czasem przesmarować resor smarem grafitowym!
To chyba wszystko, powodzenia w poszukiwaniu kalamidek!:)
pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi