Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RADY DLA LAKIERNIKA-AMATORA
Autor Wiadomość
chlopas
Gość
Wysłany: 2003-11-01, 22:06   

świnte słowa. lakierowanie to nie wymiana filtra powietrza.
a lakierowy sklep najtańszy jest w wieliczce. jedziesz na rzeszów i skręcasz w prawo do wieliczki (w taką drogę, którą najpierw do dołu, a potem do góry jedzie się do wielickiego rynku). potem zaraz po przejechaniu pod wiaduktem skręcasz w lewo. sklep będzie po prawej za jakieś 500-600 metrów. ale radzę dobrze - nie bierz się za to sam, chyba że nie przeszkadza ci zły efekt. ja swojego dwusuwa, kiedy był już na wykończeniu, pociągnąłem tu i ówdzie pędzlem żółtym hammeritem. wyglądało strasznie, a ja go za to kochałem jeszcze bardziej. co kto lubi :)

brzydal
Gość
Wysłany: 2003-11-02, 00:25   

Tak Tak LEWY ma racje.... a taka polerka to fajna sprawa ..... czeka mnie to

ZBuK
Gość
Wysłany: 2003-11-02, 18:43   

Zobaczymy. Wszystko zależy ile zechce za taką usługę wziąć lakiernik. Jeżeli będzie mnie stać to zapłacę lakiernikowi, jak nie to wymyślę coś zastępczego...
Rzeczywiście może to zbyt poważna robota, jak na pierwszy raz.
Dzięki za rady. Ile może wziąć lakiernik za całego Traba na metalik z materiałami? I gdzie znaleźć blisko (Kraków i okolice) dobrego a taniego, który lubi Traby?

chlopas
Gość
Wysłany: 2003-11-02, 22:35   

lakiernik zaśpiewa za robotę około tysiaka jak nic. do tego materiały i lakier. sporo taka impreza kosztuje, wierz mi. niestety nie jestem w stanie polecić nikogo w okolicach krakowa. w innych okolicach z resztą też.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2003-11-02, 23:10   

No to muszę się znowu wtrącić

1000zeta to chyba troche dużo podajesz.
Mój wziął 500 za lakier, wymianę progów i pare tam jeszcze poprawek blacharskich (wiem że to tanio jak za cały zestaw robót). Niemniej jednak uważam, że można znależć lakiernika spokojnie za 500zł za malowanie z przygotówką, bez robót blacharskich, zwłaszcza jak się najmiesz za pomocnika i podstawowe rzeczy zrobisz, a jemu zostawisz wyprowadzenie gładzi i prysniecie lakiem (oczywiście nie zakład z reklamami na każdym skrzyżowaniu miasta). Mój co prawda powiedział, że więcej rupieci nie robi, ale chyba właśnie powoli daje się przekonać mojemu drugiemu koledze z pracy, który kupił starego poldka. Niestety nie będę Ci go polecał, bo gość jest lakiernikiem od "drogich aut" i takiej roboty "dla obcych" na pewno nie weźmie (tym bardziej, że wszystko robiliśmy w firmie, a obcego auta nie ma jak wprowadzić). Ważna jest też sprawa tego metalika. Ja o mało nie pomalowałem Renolakiem, ponieważ cena za litr metalika na poziomie 300-500zł mnie odrzucała. Udało mi się jednak znaleźć farbkę, gdzie cały zestaw (baza metalik, wierzchnia bezbarwna i rozpuszczalniki do bazy i wierzchu) kosztowało niewiele ponad 100zł. Są to lakiery jakiejś niemieckiej firmy i jedyną ich wadą jest to, że jest bardzo uboga paleta kolorów (po prostu jest ok 30 kolorów popakowane w puszkach jak renolaki i albo bierzesz taki, albo nie ma).
Znalezienie takiego lakieru też jest ważną sprawą, bo za cene metalika z mieszalni masz taki metalik, robociznę dla lakiernika i pewnie jeszcze coś zostanie. Jeśli interesuje Cie nazwa lakieru, to poszukam puszek i moge podać, ale dopiero jutro, pojutrze...
Jeśli chodzi o sklep z tymi lakierami to zapraszam do Tarnowa - chętnie pokaże gdzie to jest. W Kakowie niestety nie znam. Moge zrobić jeszcze jedną rzecz: mogę pstryknąć zdjęcie palety kolorów zeby - przynajmniej orientacyjnie - można było przymierzyć się do jakiegoś. Myślę, że jeżeli masz na oku lakier za ponad 300zł za litrowy zestaw, to chyba opłaci się wybrać nawet pociągiem do Tarnowa co będzie Cię kosztowało ok 20zł (pociąg osobowy tam i z powrotem - chyba).
Na dzisiaj tyle z mojej strony
Życze owocnego szukania taniego fachowca i pamiętajcie o jednym: Jak potrzebujecie znaleźć majstra to na pewno się wam to nie uda, ale jak tylko zrobicie robotę przepłacając dwu - trzykrotnie to zaraz okaże się, że co najmniej pięciu znajomych jednak zna kogoś, kto zrobiłby to za pół ceny - tak to już jest, wiem z doświadczenia
HOWK

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2003-11-02, 23:14   

Jesli jestes zainteresowany, to mam w Sosnowcu kogos, kto by Ci pomalował autko,jak chcesz to [pisz na maila.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2003-11-03, 08:41   

Dzięki ponowne za info!
Mr Muzik akurat cholera byłem w Tarnowie... Mam tam rodzinę. Jakbyś mógł znaleźć jak nazywała sie ta farba o której pisałeś, to postaram się taką znaleźć w Kraku i sobie zobaczę jak to wygląda. Napisz tylko czy ładnie Ci ten lakier wyszedł tzn. nie matowieje itp.
Z tym lakierowaniem pytam już teraz bo chciałbym wiedzieć, czy porywam się z finansową motyką na słońce, czy może jednak będzie mnie na to stać. Z pewnością przed zimą nie zdąrzę z tym lakierowaniem i najwcześniej będę się poważnie rozglądał na wiosnę. Jeżeli mój Trabi przetrwa zimę, to będzie oznaczało, że mogę w niego troszkę zainwestować i dlatego pierwsze co to rzucę mu nowy kolorek.

poZDRÓWKO

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2003-11-04, 09:23   

Powiem Tak:
Kosztowało mnie to niemało pieniedzy i bardzo dużo roboty. Samochód remontowałem (wymiana progów, lakier itp) przez ponad dwa miesiące nocami (18.00 - 2.00 około, a lakiernik 18 - 22 czasem 23), a teraz trzeci miesiąc poświęcam na składanie.
Co prawda teraz to już nie codziennie (obowiązki domowe i "młodego tatusia")- raczej raz w tygodniu, ale nadal robie.
Autko stoi pod chmurką od półtora miesiąca i uważam, że wygląda na prawdę ładnie.
Co do lakieru, to jego metalik jest po prostu świetny: dość duże te mieniące się "paproszki", co daje super efekt. mam Golfa fabrycznie malowanego i myślę, że jeśli chodzi o efekt wizualny metalika to na tym moim lakierze jest lepszy (może dlatego, ze jest na ciemnym kolorze - granat-fiolet, a golfa mam jasnego)
Co do matowienia to chyba sam widzisz, ze jeszcze niewiele moge powiedzieć, ale myśle, że jak będziesz miał powierzchnie gładziutką pod lakier to on nie będzie matowiał.
Jeśli nie zapomne, to po południu napisze jaka to farba, bo mam puszke w samochodzie więc w firmie popatrze i napisze

Adam Markowski (Trimm Tra
Gość
Wysłany: 2003-11-04, 09:26   

MÓWIMY O LAKIEROWANIU???
http://www.alfarestore.com/index_splash.html

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2003-11-06, 09:22   

Wczoraj zapomniałem, więc dziś podaję nazwę lakieru:
HAYA
Puszki i etykiety na rozpuszczalnikach są błękitno niebieskie (coś około, jednokolorowe).
podobno jest to jakiś niemiecki lakier.
Jest dostępny w Tarnowie w dwóch sklepach (jeden właściciel), to jest: na skrzyżowaniu Mościckiego i Szkotnik (po przekątnej skrzyżowania jest supermarket Albert), a drugi - i tu mają chyba większy wybór, bo tam nie ma wszystkich kolorów - zaraz obok bazy PKS (po przeciwnej stronie ulicy idąc od PKS w kierunku skrzyżowania na Skrzyszów jakieś 100m, może troszkę więcej).
Jeśli ktoś będzie się wybierał po tą farbkę do Tarnowa pociągiem, to sklep przy Albercie jest dosłownie 10 min piechotką od stacji, a za następne 2 min możecie dojść do mnie (mieszkam przy tej samej ulicy tylko troszkę dalej) i przed zakupem ocenić efekt jaki farbka daje.
Tylko dacie wcześniej znać np na maila, zeby auto było na ogrodzie

MaxXx
Gość
Wysłany: 2003-11-10, 22:19   

Ja chciałbym to wykonać również tanim kosztem. Z przyczyn technicznych (brak sprężarki) opcje do malowania pozostały mi dwie: szpraje :) i wałek. Drugim problemem jest rejestracja - z nieibeskiego zmienie na ciemnoniebieski zeby nie miec korowodów i opłat.Czy malować to farbą olejną?Emulsja akrylowa to inaczej olejna?Ile litrów potrzeba na Traba z wierzchu, na te dwie warstwy, czy ile będzie dobrze.Dać jakiś podkład, czy szlifować lakier???
Pomóżcie

MaxXx
Gość
Wysłany: 2003-11-10, 22:53   

Pomożecie???

ZBuK
Gość
Wysłany: 2003-11-11, 10:39   

Słuchaj MaxXxiu! Poczytaj wcześniejsze posty i wszystko będziesz chyba wiedział... Ja przynajmniej dostałem komplet wyczerpujących odpowiedzi

MaxXx
Gość
Wysłany: 2003-11-12, 18:15   

Oki ale tam każdy robił profeskę - pistoletem, o takich partyzantkach tam nie ma :)
Mnie interesuje co to jest gumówka z lamelką, wiem że służy do usuwania rdzy.Jak najlepiej łatać dziry na wylot w blachach - nadspawywać od wewnątrz czy od zewnątrz?Szpachlować?Czy el. metalowe można mocować na żywicę i czy wytrzyma (np. nowy pas przedni) mam na oku takiego trupa.
Napiszcie więcej jako która kłaść farbę antykorozyjną.THX

miedelnica
Gość
Wysłany: 2003-11-12, 21:19   

1.antykorozyjną kładziesz bezpośrednio na blachę, ale czystą blachę! bez rdzy!
2. gumówka - szlifierka kątowa.
3. na gumówkę kupujesz taką tarczę ze szczotką drucianą - masa cieńkich drucików.ona ładnie ściąga rdzę i poleruje blachę bez wywalania dziur w niej.
4. dziury na wylot-jeśli dziura jest okrągła, to wytnij ciut większą-kwadratową. potem wytnij kawałek blachy, który będzie idealnie pasował do dziury i pojedź do spawacza, który spawarką GAZOWĄ i tylko gazową ładnie Ci objedzie, zaleje spawem dokoła tą blachę. wtedy bierzesz znowu gumówkę z tarczą do cięcia metalu i szlifujesz spaw na gładko. malujesz antykorozyjną (może być pędzlem), np. tlenkową czerwoną (UNIKOR C) albo droższą.
5. kup sobie gumówkę - to najlepsza inwestycja. kosztuje w marketach już 30 PLN.
6. metalowych elementów nie montuj na żywicę. ja też nie mam spawarki, ale mam sposób: wszystko sam wycinam, przymierzam, a jak już pasuje do siebie, to dopiero wtedy jadę do spawacza i za 5 zeta przyspawa Ci taki przedni pas. tylko przygotuj wszystko sam, by on już tylko spawał. potem sam zeszlifuj spaw na gładko i zamaluj unikorem.
starczy?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi