|
[tuning] Umiarkowane planowanie :)) |
| Autor |
Wiadomość |
Skazoo
Gość
|
Wysłany: 2002-08-31, 22:53
|
|
|
Od prawie pół roku poruszam się mydelniczką :)) Samochód pokraczny bo z garbem na plecach (kombi) ale za to pojemny i w miarę oszczędny (na 400 km trasy wyszło mi z bagażnikiem na dachu i prędkością 80 do 90 - 5,5 l/100).
Ale do rzeczy. Kumpel kupił pf126 (mały ciasny i takie tam sami wiemy) no i zaczęły się przeróbki. Na seryjnym silniku trabi tylko go mixolem potraktował i na razie. Ale minus 2mm z głowicy w pf i wupex i teraz ja się męczę w oparach jego oleju :((
A teraz clu. Postanowiłem opuścić głowicę w trabim. Tylko o ile mniej tak żeby nie odbiło się to na trwałości silnika ?? (silnik 1500km po remoncie)
Z moich obliczeń i konsultacji z emerytowanym trab mechanikiem wyszły następujące efekty:
seria 8,1
0,5 mm 8,8
1 mm 9,4
1,5 mm 10,04
2 mm 10,77
No i właśnie kwestia przyrostu mocy, prawdopodobnie proporcjonalnie do przyrostu sprężu. Np 1,5 mm przyrost mocy o 6,2 KM do 32 KM. Powinno to dać wymierne efekty, a trwałość względna powinna być utrzymana. Oczywiście zalecane przejście na olej syntetyczny i bye bye mixol.
Jeżeli ktoś obniżał głowicę to będę wdzięczny za porady.
[%sig%] |
|
|
|
 |
Skazoo
Gość
|
Wysłany: 2002-08-31, 22:58
|
|
|
zapomniałem dodać że podane liczby obok wielkości planowania to stopnie sprężania ( powyżej 10 następuje samozapłon a rasowe diesle mają około 18 :)))
[%sig%] |
|
|
|
 |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-06-26, 20:09
|
|
|
tero tak jak ja ma splanowac glowice, tzn. czym niech ktuś pomoże
pozddro 600 1:D |
|
|
|
 |
Apostoł
Gość
|
Wysłany: 2004-06-26, 21:40
|
|
|
| Jesli chodzi o moje skromne zdanie planowalbym nie wiecej niz 1mm, wtedy moc wzrosnie, a silnik w miare dlugo wytrzymie. |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-06-27, 00:47
|
|
|
ja planowałem nawet do 5 mm moc wzractała ale silnik bardzo szybko sie kończył, a dizel to ma wiecej niz 18 atmosfer, moje stare audi ma 30atm a jest w moim wieku:D
pamietaj ze splanowanie to nie wszystko wazny jest wydech, własciwie wydech to podstawa. np.sam wydech z ccf,u daje 6-8 km bez planowania głowic:))))), |
|
|
|
 |
Kristoff
Gość
|
Wysłany: 2004-06-27, 21:42
|
|
|
| Ja w polowce mam ponoc - 4mm planu plus wydech w sumie z innymi bajerami okolo 50-52 KM |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-06-28, 00:00
|
|
|
| Prognozy ze samo planowanie o 1,5mm da trabowi 6km jest wielce przesadzone!!!, bez dobrego wydechu nie podchodz!!! |
|
|
|
 |
Apostoł
Gość
|
Wysłany: 2004-06-28, 11:18
|
|
|
| A co masz na myśli mówiąc dobry wydech? Tzn. dobry oryginalny (nie podróba), czy raczej coś sportowego np. przelotowy przód i tył ? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2004-06-28, 11:31
|
|
|
| Sportowy wydech nie oznacza przelotowego przodu i tyłu. Ostatnio sportowy wydech można było kupić na allegro (sprzedawał go gość od traba z silnikiem i skrzynią 353). Była to samoróbka, podobno wg niemieckiej dokumentacji. Usunięcie przegród niewiele da, tłumik w dwusuwie to bardzo skomplikowana rzecz, dużą rolę odgrywają zjawiska falowe... jedyny sposób by opracować dobry wydech, to obliczenia i hamownia, a nie dziurawienie oryginalnego gwoździem. |
|
|
|
 |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-07-16, 14:54
|
|
|
| taaaaaaaaa, mialo byc o planowaniu a skonczylo sie na wydechu :( |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2004-07-16, 16:56
|
|
|
No i właśnie kwestia przyrostu mocy, prawdopodobnie proporcjonalnie do przyrostu sprężu. Np 1,5 mm przyrost mocy o 6,2 KM do 32 KM. P
Tak z ciekawości to jak to policzyłeś?
A pozatym to nie wydaje mi się żeby wzrost sprężania był proporcjonalny do wzrostu mocy. W jakimś "poradniku mechanika"była zamieszczona tabelka z przykładowym przyrostem mocy po zwiększeniu sprężania. Tabela znajduje się pod adresem :
http://www.trabistrona.republika.pl/tun_stspr.html |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2004-07-16, 17:00
|
|
|
| Proporcjonalny to jest jak mi się wydaje przyrost oporu jakie suw sprężania stawia tłokowi. To efekt uboczny zwiększania sprężania. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-07-16, 17:43
|
|
|
Ja w polowce mam ponoc - 4mm planu plus wydech w sumie z innymi bajerami okolo 50-52 KM
ale rozumiem chodzi o blok a nie glowice? |
|
|
|
 |
Joonior
Gość
|
Wysłany: 2004-07-25, 23:30
|
|
|
| to sie ludzie określcie w końcu jak to jest.ile sie splanuje,jaki jest przyrost mocy lub jakie jest sprężanie...a nie jakies głupoty gadacie.konkrety ludzie knkrety.niech ktoś napisze. :ja splanowałem w 601 głowice o 1mm,jest żywszy,mniej pali i jest spoko nic sie niepierdoli" a nie ja mam 4mm a ja 2mm i jest fajnie i wogule to mozna jeszcze..konkretnie prosze,a nie tabelki srelki kraniki dywaniki...chyba że niewiecie to sie niewypowiadajcie że macie mnóstwo dupereli pozmieniane i wam 15km przybyło z powietrza... |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2004-07-26, 17:41
|
|
|
| tebelke srelke podałem dla przykładu, żeby zrozumieć o co chodzi i żeby obalić pewną teorię naszego kolegi! A jak chcesz konkretów to pytaj sie kto był na hamowni! |
|
|
|
 |
|
|