Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Renowacja, potrzebne zdjęcia orygnału.
Autor Wiadomość
Mateusz Żułtowski
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 19:35   

Witam, jestem nowy na forum i od razu chce przejść do konkretu. Jako że za jakiś czas (po wakacjach o ile będą fundusze, w najgorszym wypadku za 2 lata :( ) chce zakupić trabanta, jako pasjonat oryginału (przynajmniej z założenia [udziwnienia, aby było bezpiecznie i wygodnie]) chcę kupić Trabanta 601 i zrobić go na full oryginał, wypatroszyć całego, zrobić kapitalny remont silnika, nowy oryginalny lakier, wypiaskować podwozie i pomalować je proszkowo. Tak samo z wnętrzem. Dlatego zwracam się do was z prośbą o wrzucenie jak największej liczby zdjęć Trabantów 601 w wersji Limuzyny (nie kombi). Fajnie by było dorwać zdjęcia szczegółów, a najbardziej zależałoby mi na zdjęciach wnętrza. Z góry dziękuje za wszelką pomoc ;)

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 20:19   

Traby się różnią detalami w zależności od rocznika, więc dobrze by było wiedzieć jaki rocznik Cię interesuję. Poza tym w necie jest na prawdę cała masa zdjęć Trabantów.

Bartosz Lewandowski
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 20:21   

jako pasjonat jazdy na glebie... i prawie oryginalu.. z marszu odradzan Ci malowanie proszkowe na elementach podwozia, zawieszenia, chyba ze bedzie wozil auto tylko na lawecie.... po drugie albo oryginal, albo udziwnienia aby byly bezpieczniej i wygodniej....

Mateusz Żułtowski
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 21:15   

A czemu odradzasz taki lakier? Z tego co wiem jest on dużo wytrzymalszy od zwykłego. Co do oryginału lub udziwnień chodziło mi tutaj bardziej o to że np w motorowerze dodałem kierunkowskazy ażeby być bezpieczniejszym na drodze. Co do Trabanta chciałbym jednak zrobić go tak jak wyjechał z fabryki. Co do rocznika ciężko z tym będzie ale chciałbym coś po 1983.

strzałka007
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 21:52   

Czyli chcesz 601 S czy sie myle?... Kazdy dobry (stary,doswiadczony) lakiernik Ci powiez ze orginał jest najwytrzymalszy a po piaskowaniu to juz nie to samo.
Pozdro no i powodzenia... dłłłłłuuuuga droga przed Tobą;]

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 22:16   

bo proszek jest trwały pod warunkiem że nie"pracuje" a w trabancie każda część pracuje.
mam nadzieje ze masz duużoo czasu i gruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuby portfel

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-05-06, 22:37   

poza tym jak proszek odprysnie i dostanie sie pod to woda to nie zauwazysz jak ci podloga zniknie :P

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 08:28   

(S)

Mateusz Żułtowski
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 13:43   

Dzięki wielkie za ten link :] Co do lakieru, jeżeli oryginał najlepszy to co zrobić jeżeli będzie rdza? Chyba najlepsze piaskowanie z tego co wiem. W programie poturbowani wszystkie fury piaskują. Co do grubego portfela, miałem zamiar kupić syrenę 104 i ją zrobić na full oryginał, ale jej koszty są dość wysokie (dużo wyższe od Trabanta) a za parę lat +- 4 bo za tyle bym się chciał zabrać za syrenę, będą dużo wyższe o ile się jakąś znajdzie. Na całą renowację wraz z autem chce przeznaczyć ok 10k zł. Mam nadzieje że zostanie mi coś z tego funduszu i uda mi się zarejestrować Trampka na żółte blachy.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 15:29   

10k zł

może być niewystarczająco :)
aczkolwiek ra dade się zmieścić :)
żółte blachy... po co 'oddawać' swoje auto?

strzałka007
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 15:43   

No wlsnie 10tys to nie tak duzo jak Ci sie wydaje... Jesli chcesz wszystko miec "jak z fabryki" No ale malo to nie jest;]Szczerze watpie zebys sie wymiescil... a o zoltych blachach to duzo osob mazy ale to nie takie latwe... a poza tym "po co oddawac takie cacko" Zostaw se biale..
Liczy sie zapał i to abys sie nie poddał. Życze powodzenia!;]

Mateusz Żułtowski
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 16:15   

"po co oddawac takie cacko" czemu oddawać? Z tego co czytałem za 10k można odnowić syrenę bez lipy, a do tego chyba gorzej z częściami niż do trampka? I czemu 10k ma nie wystarczyć? Prosiłbym o jakąś wycenę remontu generalnego z lakierowaniem, jeśli ktoś by się orientował ;] Z góry dzięki A chciałbym już jakiegoś z 12V instalacją, i dlatego od 1984 roku szukam

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 16:20   

oddawać... bo nawet pierdnąć nie możesz w aucie bo jest ono zabytkiem i trzyma na nim łapę konserwator :)

pro przygotowanie budy do lakieru i lakierka to minimum 3-4 tysie
piaskowanie to zależy jak znajdziesz.

do tego renowacja/wymiana elementów, pierdółek.

no i w jakim stanie znajdziesz to auto to dolicz koszta spawania i nowych elementów.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 16:51   

Grunt to dobra baza, za 10k zgniłka do stanu fabrycznego nie doprowadzisz, chyba, że wszystko zrobisz sam. Im lepszy stan nabytego auta, tym droga do celu łatwiejsza i krótsza. Trzeba pilnować, żeby nabywany trabancik był w pełni kompletny, szukanie pierdółek jest najbardziej czasochłonne (patrz moje ogłoszenie w dziale giełda - wisi już dobry rok i nadal sporo mi jeszcze brakuje) oraz by blacha była w możliwie najlepszym stanie i nie naprawiana wcześniej. Uzbrój się w cierpliwość, przeglądaj lokalne ogłoszenia i aukcje internetowe, a znajdziesz trampka z małym przebiegiem i garażowanego od nowości. I jeszcze jedno - konieczny garaż! Rozbabrane auto będzie musiało gdzieś stać przynajmniej pół roku, a po remoncie żal je będzie trzymać pod chmurką.

Lakier proszkowy tylko do elementów wewnątrz auta!

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2009-05-07, 16:54   

Mateusz Żułtowski- Syrene zrobic na ideał za 10k ? chyba byś musiał sam robić lakier, tapicerkę... bo remont kapitalny- mechanika, lakier, blacha, elektryka itp, to no chociaż byś się zesroł to i tak się nie zmieścisz....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi