|
Sprzedałem Traba kupiłem Hondę |
| Autor |
Wiadomość |
Dariusz Łukasiewicz
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 09:32
|
|
|
Czytam sobie czytam i... myslę tak;
Fajno że mimo wszystko sporo jeszcze Trabich jeździ a że będzie ich ubywać z róznych powodów to jasne jak słońce !! Ja jeżdzę swoją jedyną polówką od 1996 roku. Może niezbyt intensywnie bo przez te lata mojego , wykręciłem 120 tys. Do pracy dojeżdzam najcześciej rowerem choc ostatnio jakby mniej - ciasno się zrobilo niemożebnie dla roweru, zwlaszcza zimą !! W robocie dają mi do połykania kilometrów fury z najnowszego kroju i wcale nie jest mi niewygodnie jak przesiądę się do mojego Trabi ) Najbardziej w moim cenię sobie iż chyba raz czy dwa mi nie odpalił w najwieksze mrozy i wiedzialem dlaczego !! Oczywiście wymianialem w nim progi i lewy tylny wahacz,maglownice,zawiasy tylnej klapy, przewody hamulcowe ,łozyska - narazie z tłu i przednie by się zdało bo juz mocno wyją ,przegub lewy stuka przy skrecie... ,pompa hamulcowa chyba dożywa swoich dni , noi rzecz jasna normalne eksploatacyjne rzeczy wymieniałem!! A amortyzatory to pewno daaawno nieżyją ( Nie sprawdzalem jeszcze...!!!
W dzisiejszych czasach nie jest to zachłanny pożeracz kilometrów jak też dynamiczny pokonywacz pociągu tirów ,ale nie znam tak małego auta w którym rozkladając kanapę i waląc klamoty na mocną półkę (dorobiona ze sklejki) robi się zupelnie płasko i jak się wyciągnę do spania to jeszcze mam 5cm luzu na wypadek gdybym jeszcze urósł !!Oczywiście dorobiłem jeszcze rozkładaną na zawiasie przedłużkę, zasłonki w oknach i pare innych udoskonaleń Do wypadu na jakiś koncercik ,weekend tu i tam dla mnie MIODZIO !!
A i schować się tym ,,maluszkiem'' można w krzaku nad jeziorem ) Jest to moje pierwsze auto. Ojciec miał malucha a ja zamierzałem kupić wtedy drogiego jak jasny gwint Cienkasa - kolega mi odradził i przekonał do Trabanta kombi!! Wdzienczen mu jestem caly czas jak sie tylko spotkamy za tę ma ,,przygodę'' z Trabim - kolega też lubi piwo ) A ojciec nie wiem czemu jak gdzieś dalej to wolał brać mojego Traba??!!Niemniej dojrzewam do zmiany bo w dobie zalewu ,,dobych''aut ,rodzina chce jeździć wyyyygodnie z klimą do Chorwacji itp. Światowych Kurortów i na takie wyprawy Trabi juz przyciasny a i pewno ciutke przerażony . Już juz go mialem sprzedać trzy lata temu i z wdzięczności za dobrą służbę zafundowalem mu Zlocik na PATYKACH (może ktos pamięta takiego białego kombi w ala grochy i fakt jak to zatrzasnąłem sobie na pracującym silniku autko nocą w lesie bo musialem sie przespać a w obozie bylo ciut glośnawo )...
No cóż kupilem wreszcie inne auto (rzecz jasna używane) Japończyk he he - pojeździlem pół roku i stoi . Zapragnął nagle tyle oleju że wychodzi na to iż mam dwutakta !! Remont he he dylemat całkiem nieciekawy finansowo. Suma sumarum nadal Trabi służy !!
Nasówa się pytanie ; którym miałem się wybrać do rzeczonej Chorwacji !! )
Mojego Traba znam na wylot i wiem gdzie ma słabe punkty ; Kupić coś współczesnego używanego to żeby nie wiem co - loteria !!! Ot co !! Ale i tak to nieuniknione bo ,,nowe''auta lepiej dostosowane do dzisiejszych warunkow na drodze i szybkiego życia na codzień - Trabiemu w perpektywie raczej tylko hobby !!:-(( No chyba że mój doczeka do mojej emerytury i będę sobie dłubał w nim i jeździł powolutku na rybki i grzybki )
Serdecznie Pozdrawiam Wszystkich Trabanciarzy i Trabanciarki )
Czy jestem trabanciarzem ?? - chyba tak skoro ....!
)
P.s.
Sory że przydługo ale to mój właściwie debiut tutaj i byc może zbyt wylewnie zatem )
Pers |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2007-01-21, 14:21
|
|
|
| Mnie to tam nie grzeje. Napisalem ze honda jest dobra i nic wiecej bo to nie jest forum zwyklych dupowoziczow tylko _pasjonatow_. EOT |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-01-21, 16:45
|
|
|
| ja wam powiem tek... jeżeli ktoś sie wstydzi zswojego trabanta to znaczy ze niejest tego wart... ja mam trabanta i tez mieszkam w bloku... i wszystko robie pod domem bo w garazyk mam malutki bardzo... trabant to samochud z klasa... a nie to co maluch.. trabik ma dusze... takie moje zdenie... ja niezmnienil bym trabika na jakiegos japonczyka... conajwyzje kupil 2 auto aby trabika niemenczyc codziennie takie moje jest zdanie;p pozdrawiam |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-01-22, 08:15
|
|
|
No właśnie. jeżeli ktoś sie wstydzi zswojego trabanta to znaczy ze niejest tego wart
Tu dochodzimy do sedna. Jako studentowi/uczniowi może trabi spełnia Ci zadanie transportowe, ale załóż rodzinę, miej dziecko i jeździj nim na trasy po 500km, na wakacje nad morze. Zaręczam Ci, że pozbędziesz się sentymentu w ciągu pierwszego wyjazdu.
conajwyzje kupil 2 auto aby trabika niemenczyc codziennie - owszem. Ale nie każdego stać na 2 auta - powód prosty jak drut. Dlatego niektórzy mimo że kochają trabanta/wartburga stają przed dylematem i pozbywają się maskotek na korzyść czegoś bardziej praktycznego. To się nazywa życie... |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2007-01-22, 09:34
|
|
|
co byście nie mówili Trabanciarzem się jest zawsze i to, że Arthas sobie kupił hondę to już jego sprawa i nie należy go za to potępiać. Dobrze wiecie jakie są realia w polsce i nie wszystkich stać na Trabanta jako drugie auto. Być może kiedyś wróci do Trabanta z sentymentu. Jego sprawa. Żeby się napić piwa na zlocie wcale nie trzeba przyjeżdżać Trabantem!
I nie rozumiem po co z tego się taka dyskusja wywiązała?
jeżeli ktoś sie wstydzi zswojego trabanta to znaczy ze niejest tego wart
jeżeli ktoś się go wstydzi to go nie kupuje chyba... nie? |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2007-01-24, 16:05
|
|
|
Pytanie co powiedzieć o człowieku który, krytykuje ciągle trabanta i jego właścicieli, nie ma trabanta ma honde i jeszcze w loginie coś o wartburgu. Nie kminie gościa... albo jest z nami albo przeciwko nam. Chyba koleś nie potrafi się przystosować. Pamiętam jak kiedyś mówiłem że nie będe jeździł plastikowym gównem, ale zmieniłem zdanie, choć dalej uważam że trabb jest spartański, niewygodny kłopotliwy i wogóle. Ale to jego urok, jak się stoi przy drodzę i grzebie pod maską to dzie pozdrawiają uśmiechają się a nie patrzą sie na człowieka z politowaniem. Należymy do grupy ludzi którzy moga się pochwalić miłością do samochodu który już jest unikatem Mamy panowie chwasta na naszej ziemi. Możecie go sobie nazywać jak chcecie "FIUT" jest tu jak najbardziej trafione. Według niego najlepiej zezłomujmy trabby i pozbądźmy się wsystkiego co z nimi związane. Można nie miec trabanta ale trabanciarzem można być przez całe życie. Mogę to powiedzieć bez wstydu bo łyknałem bakcyla! Pozdrawiam Arthas i życzę powrotu do trabba |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2007-01-29, 19:14
|
|
|
| ... i h...onda w dupę. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-02-06, 14:18
|
|
|
WOW... to mi mitek pojechał...
ale wspomnisz jeszcze mnie za parę lat...
Tylko pewno wtedy cichaczem w ukryciu zezłomujesz trampka albo go sprzedasz nie mówiąc nic nikomu, bo nie będziesz miał odwagi przyznać że miałem rację...
Cóż... po byku to urok stać przy drodze i naprawiać starego rumora, który znów się spiepszył, nie wiadomo który raz w tym tygoniu... |
|
|
|
 |
gajos
Gość
|
Wysłany: 2007-02-06, 20:31
|
|
|
ehh.. co za ludzie..
jeden napisal bo mu mimo wszystko chyba szkoda Traba bylo (ale nie mial juz do niego sily), a pozostali jezdza po sobie jak po lysym Wartborginim, z sobie tylko znanych powodow...
albo jest z nami albo przeciwko nam.
ukrzyzujcie jeszcze posiadaczy innych marek samochodow bo nie sa z nami..
ja tam sie czuje Trabanciarzem nie majac Trabanta(chociaz mialem jeszcze nei tak dawno)i snujac plany kupna na razie innego 'dupowozu' oraz dopieszczajac - na razie tylko w glowie i na papierze - plany co do 'nowego' Traba..
ja mam propozycje zeby Ci co musza to swoje zale wobec innych wylewali w jakis mniej oficjalny sposob..
pokoj. |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2007-02-07, 12:44
|
|
|
Bo to jest tak że w końcu tworzymy forum miłośników trabantów. Owszem do forum jest dostep dla każdego i każdy miłośnik czy też nie miłośnik ma prawo napisać tutaj swoja opinię no i dokładnie tak się dzieje. Ale też normalną sprawą jest że skoro ktoś wchodzi na forum i robi ciągłą jazde że trabant taki trabant owaki i wogóle, lepiej jak by go nie wyprodukowali, to ja też się nie dziwie że wzbudza to negatywne nastawienie osób które są miłośnikami albo również posiadaczami. Mamy prawo bronić tego co nasze i dokładnie to robimy zwłaszcza że jesteśmy na swoim forum a nie na neutralnym polu.
Patrząc dalej krytyka - owszem auto nie jest cudem techniki i ma swoje wady, jest tak samo awaryjne jak każe inne auto które może się zepsuć z tym że jedne psują się z zasady inne znowu z przypadku. (Pośrednio zależy od właściciela). Dlatego skoro jestem trabanciarzem i czuje się trabanciarzem i ktoś regularnie krytykuje moje zamiłowanie czy poglądy to też mam prawo polemizować na ten temat i to nie ze względu że wdaje się w dyskusje nie na temat ale ze względu na to że mam prawo wyrazić swoje zdanie i pokazać innej osobie, która nie jest najwyrażniej zamiłowana moja pasją, mój pogląd. Ostatecznie uważam że bronienie trabanta przez trabanciarzy nie jest niczym złym za to wypisywanie tematów telewizyjnych na forum trabantowym mimo wszystko mija się z celem (kto czyta ten wie co mam na myśli). Ale od klasyfikowania tematów na temat i nie na temat są nasi administratorzy forum. (pozdro dla nich :) )
Kwestia Arthasa który jest sprawcą tematu. Uważam że spoko kupił Honde niech kupuje czuje sie trabanciarzem jego plus. Każdy mimo miłości i sentymentu nie raz pewno myślał tez o innym aucie które mu sie błyskło w oku. Arthasowi padło na Honde a że mógł wybrać wybrał tą wiadomo.. Widac jego postawę że mysli razem z trabanciarzami a nie przeciwko nim i za to sie go ceni a nie czy ktoś jednak ma czy już nie, albo jeszcze nie ma Trabanta i wtedy dopiero może być prawdziwym trabanciarzem.
PozDDRo dla wszystich prawdziwych |
|
|
|
 |
Arthas
Gość
|
Wysłany: 2007-02-07, 15:13
|
|
|
| Voo Doo i tu się zgadzam. Ale są ludzie którzy zrozumią a są ludzie którzy nie zrozumią. Każdy ma swoje zdanie i tyle, tak samo Wartborgini jak i inni urzytkownicy forum. Nie wiem co się taka gadka rozwineła i w ogóle. Chciałem tylko z sentymentu coś napisać a tu proszę. Chociaż można się tego było spodziewać że nie wszyscy są za tym żeby zamieniać Traba na takie czy inne auto. Ale jak już wspomniałem nie każdego stać na to żeby na codzień jeździć jednym autem a Trabem na niedzielne przejażdżki. Mnie niestety jak na razie nie stać na 2 auta ale mam nadzieję że kiedys będzie i wtedy powrócę. |
|
|
|
 |
ali
Gość
|
Wysłany: 2007-02-14, 02:56
|
|
|
owszem auto nie jest cudem techniki i ma swoje wady
i racja ma swoje wady ale dzisiaj. Jak schodził z linii produkcyjnej to ludzie prawie że dosłownie się zabijali o niego, kupowali malucha i marzyli o trabancie którego nie mogli mieć
Teraz to się ludziom w głowach poprzewracało jak ktoś przesiądzie się z malucha na trabanta to nie narzeka (kogo na co stać)
A tak ogólnie to często zdarza mi się jechać Hondą Civic od ojca i muszę stwierdzić że dla kierowcy jest mniej miejsca i to z 2 powodów drzwi strasznie uwypulkone do środka a ta półka co idzie środkiem zajmuje 1/4 szerokości auta (w miejscu na nogi) a do tego przy silniku 1.4 to w porównaniu z Trabem polo to nie ma aż tak drastycznej różnicy w przyspieszeniu tylko tyle że ma 5-tke i leci sobie dalej niż trabant.
a tak na marginesie to ojciec swoim 601 kombi jeździ na fuchy i na ryby |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2007-02-14, 10:21
|
|
|
| NIe porównujcie tych dwóch aut bo to niema sensu... To są dwa tak rózne od siebie auta ze az głupio to porównywać.Jedyna zecz w której trabi jest niedościgniony to bagażnik 500L w sedanie Rozwala konkurencje na łopaty , ale pozatym to są dwa rózne konstrukcyjnie auta. |
|
|
|
 |
Drożdżu
Gość
|
Wysłany: 2007-02-18, 01:06
|
|
|
A ja nawiązując do postu Zbuka zadam pytanie :
Gdzie do ku..y, nędzy jest Admin??
Wszyscy jeżdżą po wszystkich wstawiają pare kropek zamiast liter :)
i jest Ok??
Ktoś jeszcze ma kontrolę nad tym burdelem zwanym szumnie forum CT??
pozDDRowienia dla wszystkich
dla admina również |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2007-02-18, 01:11
|
|
|
| Hehe Drożdzu jak to gdzie na Hawajach :) To sie nie tyczy tylko tego posta ale innych tematów no ale cóż pozdro 601 dla admina |
|
|
|
 |
|
|