Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CB-RADIO
Autor Wiadomość
szkielu
Gość
Wysłany: 2006-10-19, 09:49   

czajnik, a mnie sie wydaje,ze nie tyle o za mocny sygnał poszło co o za duza sprzedaz...Jak ja zakładałem swoje to gośc mówił,ze nie pamieta juz kiedy cos innego sprzedał niz uniden

Piotrek "Cameleo
Gość
Wysłany: 2006-10-19, 12:57   

Ja polecam proste ale jakże wydajne Radio CB - ONWA. W Trabim mam najprostszy model MK-1, ocjciec ma w mondeo ten sam model, nie słyszałem, żeby narzekał. Ja nie miałem żadnych problemów, nie używałem żadnego miernika do strojenia-kupiłem odpowiednią długość przewodu (wymierzyli w sklepie). Zasięg, średnio 30-40 km (antena lemm, jedna z dłuższych).
Radyjko posiada "szybką 9 i 19", scan i pokrętło od szumów (mówiłem, że prosty model-wystarczający do auta). Dużym plusem jest mały rozmiar, więc nie zabierze dużo miejsca w małym wnętrzy Trabika czy innego auta.
Koszty-są wręcz śmieszne, zajrzyj na allegro.
Polecam!

pozDDRo!

czajnik
Gość
Wysłany: 2006-10-19, 20:08   

Warcab może niech sie wypowie sam pasjonat co??

warcab
Gość
Wysłany: 2006-10-22, 21:31   

Nom prosimy bardzo pasjonata w takim arzie o zabarnie glosu:P

pasjonat
Gość
Wysłany: 2006-11-06, 17:29   

Tak jestem w posiadaniu Olkowej Limuzyny .

czajnik
Gość
Wysłany: 2006-11-06, 20:33   

Te Warcab kłucimy sie dalej

robak
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 15:16   

bez reflektometru nie stroj anteny bo na oko to sobie... eghem ;] chyba ze bedziesz liczyl dlugosc fali, popatrzysz jak sinusoida idzie i znajdziesz "na oko" gdzie powinna trafic w bata, ale to istny hardcore, wiec jak juz to prosciej bedzie jak kupisz w sklepie i zestroja za friko, albo kupisz sobie chocby najprostszy reflektometr zwany rowniez swr-miarka (mniej wiecej 50zeta) i sam zrobisz co trzeba.

ryhu
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 19:01   

Podepnę się pod ten temat.
Chodzi mi o to jak i gdzie zamontować antenę w trabie.
Najlepiej na dachu ale z tym jest problem. Brak masy i tej tzw. przeciwwagi. Słyszałem coś o pokryciu dachu od wewnątrz folią alu i podpięciu do masy tego eszystkiego. Ale jakie będą efekty? Ktoś to robił? Warto?

Poadrawiam wszystkich

Ye
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 21:50   

magnesowka i pas tylni badz tylnia klapa w kombi nie lepszym rozwiazaniem ?

ryhu
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 12:31   

Obecnie tak robie ale podobno nie jest to dobre bo część promiennika jest poniżej karoserii.

Igor sq1fyi
Gość
Wysłany: 2006-12-10, 10:52   

Witam.
Ja miałem zamontowany na tylnej klapie (limuzyna). Od spodu podłożona blacha przypadkowej wielkości (tak żeby nie przeszkadzała przy zamykaniu i otwieraniu)
Obecnie tak robie ale podobno nie jest to dobre bo część promiennika jest poniżej karoserii
Oczywiście, że najlepiej jest mieć założoną w najwyższym punkcie wozu, ale nie będziecie raczej wykorzystywać CB do robienia nie wiadomo jakich wielkich odległościowo łączności.
Ważniejsze jest dobre zestrojenie i tu jest cały haczyk.
Ostatnio anteny jeździły u mnie przymocowane za pomocą uchwytów rynienkowych. Na drogę uzyskane odległości wystarczały.
Pozdrawiam.

Kozak
Gość
Wysłany: 2006-12-10, 11:05   

Co do umiejscowienia anteny w Trabancie to polecam rynienkę dachową z odpowiednim uchwytem. Przewód można łatwo wprowadzić do środka poprzez kratkę wentylacyjną. Nie trzeba żadnych blach ani folii aluminiowej!
Trabant nie jest cały z duroplastu! Istotne jest aby nie skracać kabla antenowego po zakupie anteny i zadbać aby ktoś znajomy zestroił wam cały sprzęt. Jeśli jesteście z Bielska lub okolic służę pomocą. W moim Combi antena jest zamontowana tak jak wyżej napisałem i SWR nie przekracza 1.2

Alan
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 19:27   

Antene spokojnie możesz przykręcić przy prawym (lewym) słupku z przodu. Dobra masa i żadnych kłopotów z zasięgiem (bo DX-ów *) to chyba z samochodu nie chcesz nawiązywać?). Tylko pamiętaj: na parking w markecie możesz nie wjechać ;) . Ja już ściągałem nie raz antenę przed wjazdem.

*) DX - łączność na bardzo dużą odległość

QBA
Gość
Wysłany: 2007-01-06, 23:37   

Witajcie
Jesli ktoś potrzebuje porady na temat cb zapraszam na kubex@gazeta.pl. Mam dość duże doświadczenie w tym temacie, posiadam swoje patenty opracowane co do Trabików. Proszę pisać napewno odpowiem.
Pozdrawiam Brać Trabantową.

robak
Gość
Wysłany: 2007-02-01, 11:34   

alan: moze DX jakis to super nie bylo, ale na ssb w jacksonie smignalem do jeleniej. fakt ze to wiele nie bylo, bo 100km no ale... :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi