Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgaduj - zgadula
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 12:52   

A jak policja wyniucha ze masz tego traba to pojdziesz siedziec za kradziez! A jak zalatwic cudowne odnalezienie np po roku?

Placik
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 13:48   

Kurde mam nadzieje że sobie robicie sobie żarty, powiedzcie że TAK.
Z trego co zrozumiałem zaniedługo moge sie spodziewać opłaty OC za trabanta który nie istnieje mam tylko z nigo papierki i silnik a rame to sam ciołem bo już nic z niej dobrego nie było.
Silnik z tego trampka został zarejestrowany do mojego, aja teżgłupi nie zostawiłem nawet nr z tamtej ramy i co teraz ??
da sie jakoś pozbyć tego papierka z ramy???

Eugeniu
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 15:07   

Kolego Piotrze ze Staszowa ja napisałem to co mi w PZU powiedzieli, a mocno drążyłem temat, bo mam problem i do 26 stycznia mam ostateczny termin na opłacenie składki z umowy którą zawarł PZU z poprzednim właścicielem trabanta. Ja go kupiłem uszkodzonego na części, nawet nie wiedziałem że jest ubezpieczony a tu się okazuje że umowa przechodzi na nabywcę. Jedyne wyjście to go zawieżć na złom to strzępy co zostały, i wyrejestrować auto, bo inaczej nie zerwie się umowy, a nawet jak się ją wypowie to po jej zakończeniu PZU przesyła informację do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego a ten może karać za brak OC i to słono. Dlatego przestrzegam przed kupowaniem samochodu na części bo dopuki samochód jest w rejestrze pojazdów ma być ubezpieczony. Może i piszę bzdury ale tak mi wytłumaczono w PZU w Skarżysku.

James
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 15:46   

Pociąć, zakopać i zgłosić kradzież! Sprawdzone, nie ma szans żeby wyniuchali:)))

Placik
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 16:04   

A jak zgłosić kradziesz samochodó bez silnika?
Pujde na policje i co im powiem?? że zniknoł mi z podwórka trabant, nie miał on silnika. To go musieli pchać, nikt z sąsiadów nic nie widział. Troszeczke to podpadnie i może mnie to jeszcze drożej wyjść:/

James
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 19:18   

Z tym silnikiem to faktycznie problem... Chociaż mogli go przecież wziąść na hol, albo załadować na lawetę;)

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 01:24   

ty się eugeniu ciesz, ze nie musisz płacić 3200 kary!! kumpel kupił auto z francji i 2 tygodnie minęło zanim wszystko pozałatwiał i dostam 3200 do zapłacenia za to, ze stało bez OC na jego prywatnym podwórku.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 12:03   

Eugeniu - a może przeczytaj raz jeszcze to co napisałem i zastanów się nad tym. Zawsze pisałęm że OC trzeba płacić - takie są przepisy. To co napisałeś o wizycie w PZU - jak najbardziej prawda. Tylko wkurza mnie to co napisałeś wcześniej - że to PZU wymyśliło. To nie jest widzimisie PZU tylko takie jest prawo - idź to któejkolwiek innej firmy i zapytaj - powiedzą Ci dokładnie tak samo. A jak nie to samo to znaczy że rozmawiałeś z niekompetentną osobą. Gdyby auto było ubezpieczone wcześniej w innej firmie dostałbyś wezwanie do zapłaty z tamtej firmy - bo OC automatycznie się wznawia do momentu wypowiedzenia.

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 12:25   

.
Rejestracja po zakupie to nic innego jak tylko zmiana właściciela bo auto jest już przecież zarejestrowane.
.
Ja robię tak: kupuję dawcę, rozbieram (ew. przerejestrowuję silnik), potem idę do wydziału komunikacji z blachami i dowodem rejestracyjnym i zgłaszam wyrejestrowanie z powodu "śmierci technicznej" Jak zapytają o zaświadczenie ze złomowiska to im mówię, że odzyskałem części, akumulator sprawny sobie zostawiłem a budę ukradli złomiarze (oni to nazywają "rozkradziony"). Dostaję papier, idę z nim do ubezpieczalni, tam nie daję sobie kitów wciskać tylko żądam wykreślenia z ewidencji na podstawie posiadanych dokumentów.
.
I po problemie.
.
NIGDY nie trzymam dawcy pod chmurką. Od razu go rozbieram a pod chmurką zostawiam zbędne żelastwo, które samo znika :)
.

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 12:37   

A zelastwo mozna pociac i jako zlom oddac, bo z tego jeszcze nizla kaska plynie :-)

Pozdrawiam =]

Eugeniu
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 13:28   

Dziękuję klubowiczom za rady i opinie w tej sprawie. Przemyślałem i nie będę nic kombinował, zapłacę tą składkę z tym że postaram się jeszcze żeby mi w PZU jakie zniżki dali za bezszkodowość, zeby było tego mniej, a ubezpieczone zwłoki zaciągnę na złomowisko do skasowania. Ale za Chiny Ludowe już nie kupię samochodu na części. Acha jeszcze przeproszę kolegę ze Staszowa, niech będzie że PZU jest cacy, i nie różni sie od reszty ubezpieczycieli. Pozdrawiam klubowiczów. Eugeniusz

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 13:52   

No bo pod tym względem się nie różni - wszystkie firmy muszą jednakowo przestrzegać ustaw dot. ubezpieczeń. Różnią się składki itp - ale nei zasady ubezpieczeń obowiązkowych.

Eugeniu
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 14:13   

No ale brać pieniądze za ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej związanej z ruchem pojazdów za zwłoki samochodów które są unieruchomione i nie są potencjalnym zagrożeniem, (przecież te pojazdy nie uczestniczą w ruchu) to już jest legalne wyłudzanie, wyłudzanie uprawomocnione.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 16:19   

O ile mi wiadomo każdy w tym kraju może wystąpić z inicjatywą ustawodawczą. Napisz projekt zmiany ustawy, zbierz odpowiednią liczbę podpisów itd. - nikt Ci nie broni. A teraz prawo mówi, że płacić trzeba - mi też się to nie podoba.

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 17:15   

Projekt ustawy ktory ma na celu zubozenie panstwa raczej nie ma szans nawet z podpisami wszystkich kierowcow w naszym panstwie wspanialym, ale mozna sprobowac ja sie chetnie podpisze i jeszcze mnostwo innych podpisow zalatwie. Ktos sie na tym zna jakos bardziej? Jakis prawnik, czy polityk trabanciarz?

Pozdrawiam =]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi