|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
MONSTER GARAGE |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 01:47
|
|
|
Hej!
Dziś naszła mnie pewna nurtująca sprawa. Byłem w Zwickau i widziałem te wszystkie Trabanty piękne, niektóre wręcz niebiańsko-bajeczne i myślałem sobie, mają Niemczuchy szmalec i pięknie Trabanty robią... Całkiem przypadkiem po raz pierwszy udało mi się zobaczyć dziś na MTV program w którym cały widz polega żeby z samochodowego wraka zrobić CUDO. No i robią... Ze złoma chromowane cudo...
I teraz moje pytanie:
CZY W POLSCE ISTNIEJE TAKIE MIEJSCE GDZIE ZWYKŁEGO TRABISZONKA ZWEITAKTA MOŻNABY BYŁO ZROBIĆ NA CUDO? Ale nie mówię tu o POLSKIM TUNINGU na ślinę - mówię o totalnym rozłożeniu Trabanta na czynniki pierwsze, konserwacji i lakierowaniu, chromowaniu, wzmacnianiu, utwardzaniu, obniżaniu, wymianie hamulców na tarcze wentylowane, systemu ogrzewania, tapicerka ze skóry, fotele, alusy, maksymalnie duże koła niskoprofilowe i całą masę innych udoskonaleń i upiększeń które byłyby istnymi PEREŁKAMI - wręcz dziełem sztuki?
Gdybym dysponował FUNDUSZAMI rzędu 10-15tys. PLN czy jest miejsce w POLSCE, gdzie prawdziwy maestro-fachowiec-mistrz-cudotwórca-artysta-ekspert z wielkim sercem do trabanta i pracy wykonałby dla mnie takie kartonowe dzieło sztuki?
Czy jednak pozostaje mi garaż (którego i tak nie mam) i dłubanie do końca życia, żeby trabik jako tako wyglądał i jeździł? Czyli szara rzeczywistość...
Bo jeśli jest ktoś taki na POLSKIEJ ZIEMI niech da znać - gdybym wiedział że mam po co zbierać kasę... kto wie? Mam w głowie jakiś zarys Trabanta z moich marzeń, ale i tysiąc pytań...
Pozdro |
|
|
|
 |
MAXIMUS
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 14:39
|
|
|
| Za 15 tyś??? to byś nawet fajnych chromowanych felg z oponami nie kupił w takim miejscu - człowieku zejdź na ziemię. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 15:36
|
|
|
E no... Maximus... Na tej zasadzie to pewno 150tys by brakło... Nie muszą być chromowane felgi... Wystarczą alusy za 2,5 tys... Oponki za 2 tys, lakierowanie za 3 tys, tapicer za (nie mam pojęcia) itd.
Załóżmy jednak, że mamy DUŻĄ KASĘ. KOMU W POLSCE MÓGŁBYM BEZ NAJMNIEJSZYCH OBAW ODDAĆ TRABA NA TAKIE TOPCLASS PRZERÓBKI? Bez obawy, że mnie okradnie, zrobi po łebkach, na odwal się - chodzi mi o PASJĘ, MIŁOŚĆ i PROFESJONALIZM. Na drugim miejscu pozostaje pytanie ILE KASY TRZEBA MIEĆ, ŻEBY ODPICOWAĆ SOBIE WÓZEK CHOCIAŻ W POŁOWIE TAK JAK ROBIĄ TO NA MTV?
A na ziemi to ja jestem cały czas (skrzynia chrzęści, hamulce piszczą...) dlatego czasem lubie pomarzyć - nie ucinajcie mi skrzydeł tak szybko, please!! |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 15:40
|
|
|
tak...piękna wizja ale niestety nie z budżetem 15 000 PLN jesli zmienisz jednostke na "OJRO" -pewnie cos sie da zrobic ale rozleglość Twojej wizji... hm.. duza jest.
Właśnie dla tego cenie ludzi, którzy nie dysponujac wielkimi pieniedzmi potrafia cos zrobić... nie powiem ze z niczego ale na własne oczy widziałem jak z zywicy i paczki margaryny powstaje fotel kubełkowy |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 17:37
|
|
|
Tez widzialem, fajny wyszedl, Cukier rulez he he, wesola druzynka z Lodzi, a jak tam twoj wartbo-trabi Brzydal?
Pozdrawiam =] |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 22:45
|
|
|
jezu czytajcie normalnie:
chodzi o odpicowanie Trampka byle jakim kosztem - czy są takie miejsca w POlsce?? Które zrobią a nie oszukają?? |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2004-12-13, 23:23
|
|
|
| Są. |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-12-14, 09:00
|
|
|
| Są Sa.... widziałeś co Cukier wyprawia? |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2004-12-14, 20:54
|
|
|
nie koniecznie tu mysle o Cukier'ze :)
-za 2000 pln jestes w stanie wziasc tapicera by ci zrobil cala tapicerke w trabie ze skoory........
-mengelsy nowe sa w cenie okolo 200$ za sztuke ......
-zawieszenie ??.... zalezy czego oczekujesz..... nowe amorki ?? tuleje pod wachacze ?? progresywne sprazyny ?? a moze hydraulika ??
-skrzynia 6-biegowa ??..... 3000 pln od lupo + silnik ..... bo z tego co sie orietuje to jest troszke dziwna jak na vw.....
-kino samochodowe ??....... koszt sprzetu tzn. ile dasz ale powyzej 10 000 pln....
-inne mozna mnozyc...
mozesz wsadzac ile tylko zapragniesz kasy ....... jedno ci powiem : jesli nie wsadzisz tam tego co najwazniejsze to bedzie tylko trabant z....... cholernie wielka utopiona kasa
a to nie sztuka |
|
|
|
 |
Chester
Gość
|
Wysłany: 2004-12-16, 00:23
|
|
|
Witaj ZBuczKu, mam nadzieje ze skrzynia chodzi tak samo dobrze jak moja jezeli chodzi o Twoje pytanie, widze to w taki sposob. Jak rozumiem nie chodzi o to zeby stwierdzic cos w stylu "ze to i tak trabant z utopiona kasa" bo to nie jest odpowiedz na to pytanie (LUDZIE NAUCZCIE SIE CZYTAC!!!). Mam wielu kumpli, ktorzy jak chcieli cos miec naprawde super zrobione - motocykl lub samochod, i mieli oczywiscie fundusze, kupowali narzedzia, czytali ksiazki, itd itp zeby NAPEWNO bylo tak jak chca. I tu jest odpowiedz na to pytanko: obawiam sie ze nie ma takiego punktu i takich fachowcow, ktorzy z Twoich ciezko zarobionych pieniazkow zrobia cos lepszego niz zrobilbys to sam - chyba nam troche brakuje pasjonatow-artystow-maniakow tej branzy...
pozdro |
|
|
|
 |
mefisto666
Gość
|
Wysłany: 2004-12-16, 14:34
|
|
|
| JA POWIEM TAK,JA ODWALAM TRABA NA CACUSZKO BAJECZNE TAK JAK MAM NA FOTO I SAM TO WSZYSTKO ROBIE I JAK NARAZIE WYDAŁEM OK 1,5 KUPIŁEM ZDERZAKI WLOTY LAMPY ALUSY 14" WLOTY FOTELE I MNUSTWO GADZETÓW Z TYM ZE WIEKSZOSC UZYWANE A RESZTE SAM DORABIAM MYSLE ZE W 3 TYS SIE WYROBIE Z CHROMAMI I SKÓRĄ TYLKO ZE WSZYSTKO SAM ROBIE,DAJE DYSTANSE 8 CM NA STRONE .O MOICH PRZERUBACH TO TEMAT MOZRZE BYM PISAL I PISAŁ JA SWEGO NIE OBNIZAM ALE AMORKI WYMIENIAM I TARCZE ITP CZYLI ZA 15 TYS TO NIE WIEM CO MÓGŁ BYM ZROBIĆ CHYBA W CCF ZOSTAWIC I ODEBRAC.NAGŁOSNIENIE KOSZTOWAŁO MNIE OK 1 TYS ALE TEGO JUZ NIE LICZE,SRODEK ROBIE Z DREWNA DZWI DESKA ITP A RESZTA ZE SKÓRY |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-12-16, 16:02
|
|
|
Heh... I tego się obawiałem. Zresztą, im dłużej nad tym się zastanawiam, dochodzę do takiego samego wniosku jak Chester. Nikt nie zrobi mi tak dobrze jak ja sam (heheh - ale ze mnie onanista...:))))))))))
Jest w tym wiele prawdy - w każdej dziedzinie można wiele rzeczy wykonać lepiej samemu niż "fachowiec". Tyczy się to automechaniki, autotuningu, ale i usług budowlanych, remontowych - można by mnożyć i wymieniać. Oczywiście są czynności, które lepiej zlecić fachowcowi - np. lakierowanie.
Macie rację - najlepiej działać tak jak napisał MEFISTO666. Zbierać, ciułać, kombinować samemu i mieć radość z każdego zdobytego za bezcen chromu i gadżetu.
Mój problem polega jednak na przedewszystkim braku dobrego miejsca pracy - gdybym dysponował dużym i wyposażonym garażem... Potem znalazł trochę czasu (tzn. BAAAARDZO dużo czasu), to pewno sam dałbym radę z pomocą przyjaciół-zapaleńców :)
Teraz to i tak jestem na ziemi... Zamiast do Monster Garage wybieram się do Salawa's Kanciapas, żeby zrobić wieniec na zamachu i poprawić skrzynię (Piotrek - nie jest z nią super, ponadto chyba jest źle założona, :() dlatego narazie nie myślę o alusach...
Dzięki za wasze przemyślenia i informacje.
Sprzedajcie mi jeszcze patent co trzeba załatwić z części żeby wymienić CAŁKOWICIE hamulce w Trabim 601 (założyć normalne tarcze i klocki) - z czego pasują najlepiej, jakie przeróbki, co konkretnie kombinować i czy to wogóle ma sens? (wkurzają mnie cylinderki, gumeczki, gówniane okładziny, tłoczki, samoregulatory...).
Postanowienie noworoczne: skobinować garaż i na wiosnę, kiedy będzie już cieplej zacząć mozolne i powolne dłubanko przy zweiu. Rozebrać na czynniki piersze, przeczyścić, zakonserwować, udoskonalić, wystylizować, polakierować, złożyć, odpalić i z czystym sumieniem jechać do Zwickau.
Pozdrawiam
ZBuK |
|
|
|
 |
mefisto666
Gość
|
Wysłany: 2004-12-16, 18:50
|
|
|
| wiesz ja mam 3 garaze w tym 2 są wolne i bym ci go dał za darmo z pełnym wyposazeniem i nazedziami ale ja mieszkam w ełku:) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-12-16, 19:57
|
|
|
| Heh... Dzieki Mefisto! Za to lubię Trabanciarzy - gęby mojej na oczy nie widzieli, ale oferują pomoc bez chwili zastanowienia. Dzienx! Jedno jest pewne - życzę Ci aby choć Twoje marzenia o MaxTrabie się spełniły. Jeżeli chciałbyś się podzielić wiedzą, zdjęciami, pomysłami, z czego części, jakie części itd. to ja chętnie poczytam, wymienimy się pomysłami... Pisz na maila! zbuk@interia.pl |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-12-17, 23:50
|
|
|
| Sa takie miejsca:} |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|