|
Ceny paliwa na stacjach :) :( |
| Autor |
Wiadomość |
emi
Gość
|
Wysłany: 2011-03-23, 19:24
|
|
|
| ja się na poważnie zaczęłam rozglądać za rowerem. |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 12:19
|
|
|
Niestety jak się dojeżdża 40km w jedną stronę i na dodatek nie ma jak się przesiąść do komunikacji publicznej to nie ma za bardzo wyboru i trzeba płacić.
W Staszowie długi czas na Orlen i BP olej był po 4,89, potem podnieśli na 4,99. Po kilkunastu dniach wczoraj zmiana na BP na 5,08 (Orlen nadal 4,99). Benzyna podobna sytuacja i cena:( |
|
|
|
 |
Drabi
Gość
|
Wysłany: 2011-04-06, 16:50
|
|
|
Całe szczęście, że my mamy wszystkie 3 auta na gaz :) a jak musiałam jednym dylać 70 km w celach służbowych to mi firma zwróciła jak za benzynę :D a jak zauważyłam gaz ostatnio trzyma się na stabilnym poziomie 2,45 - 2,60 pln. Chociaż jak pamiętam to w wakacje był nawet po 1,99!
A herbaty i kawy nie słodzę, więc nie wiem ile cukier dziś kosztuje. No i faktycznie, o podwyżce dowiedziałam się od ludzi z pracy, bo my cukru to kupujemy 1 kg na 2 miesiące. Aż mnie szokło jak się okazała, że są tacy co po 10 kg brali jak podwyżki weszły, bo akurat było tanio i trzeba zrobić zapas.
Zgadzam się z którymś z przedmówców - zmowa cenowa, złe zarządzanie rynkiem itp itd. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2011-04-06, 21:07
|
|
|
A jeżeli chodzi o gaz to rzeczywiści uspokoił się bo był nawet przez chwile po 2.80zł
A jeżeli chodzi cukier to nie chodzi o żadne klęski to po prostu dziadowska polityka naszego rządu i chęć wzbogacenia się przez przedsiębiorców,bo w Niemczech cukier jest po 2.50zł(ok 0.65euro)a w ogóle większość rzeczy u Niemców jest tańsza bo spotkałem się z tym że w Polsce artykuły niemieckie są normalnie sprzedawane w specjalnych sklepach po cenach niewiele wyższych niż w markecie ich polskie odpowiedniki gorszej jakości(a wiadomo właściciel takiego sklepu też musi te rzeczy przywieść i na nich zarobić więc one muszą być u Niemców dużo taniej). |
|
|
|
 |
Domator
Gość
|
Wysłany: 2011-04-06, 21:22
|
|
|
| Bogdan, cukier cukrem, ale u niemców nie chciał byś tankować... Byłem dwa tygodnie temu w berlinie i cena paliw waha się w granicach 1.70 Euro, na PLNY wychodzi prawie 7 zł za litr więc nie ma co narzekać ale biorąc pod uwagę średnią pensje szwabów to 1,70E to dla nich pestka. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2011-04-06, 22:37
|
|
|
| Właśnie zacząłeś drażliwy temat zarobków bo u nas za godzinę pracy kupisz 1.5-3l benzyny a tam jest trochę inaczej.P |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-04-06, 23:22
|
|
|
nie chodzi o żadne klęski to po prostu dziadowska polityka naszego rządu i chęć wzbogacenia się przez przedsiębiorców
A jak byś rozwiązał ten problem? Ustalił urzędową cenę cukru? :) Już mnie się zdaje że tak było :p
Chęć wzbogacenia się przedsiębiorców jest zła. Powinni się za to smażyć w piekle ;)
Też nie słodzę, zrobiłem im na złość ;) |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2011-04-07, 06:05
|
|
|
| Jak ktoś musi mieć 50kg cukru w zapasie to jego problem. U mnie 1kg schodzi w miesiąc, półtora. Normalne używamy słodzika. Co innego pora nastawiania wina, ale do jesieni powinno się uspokoić. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2011-04-07, 08:08
|
|
|
Właśnie tu jest ból bo to Polska i tu nic się nie poradzi(daleko nam do Europy)bo na każdym kroku trza się użerać z głupotą i zachłannością ludzką,w naszym kraju inny ustrój niż totalitarny nie przejdzie bo tu trzeba wszystko z góry narzucić i respektowanie tego kijem wymuszać.
A że ludzie są debilami bo pamiętam jak robili zapasy po 50kg cukru(i zamrażali i topili kasę bo albo się wszystko uspokoi albo znajdziemy inny sposób np.cukier z Niemiec)aż półki w marketach były puste,bo wiadomo ktoś zrobił panikę. |
|
|
|
 |
Domator
Gość
|
Wysłany: 2011-04-07, 16:48
|
|
|
| Spokojnie, jeszcze trochę i wyjdziemy na ulicę ;) |
|
|
|
 |
maciek (macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-04-09, 22:13
|
|
|
| Ja już nawet nie zapalam na benzynie, bo bardziej opłaca się wymiana monowtrysku za 80zł raz na rok (i przy okazji membran do reduktora za 40zł), niż grzanie na PB... tylko mnie najbardziej boli jazda motocyklem na benzynie, niestety alternatywy brak. Tak czy siak, chyba powoli dochodzimy do momentu, kiedy to tradycyjne źródła energii zaczną odchodzić do lamusa... choć ja wiem, lobby paliwowe jest megamocne. To, czym nas karmią (m.in, że samochody na wodór muszą być drogie) to jest kompletna bujda |
|
|
|
 |
Komoon
Gość
|
Wysłany: 2011-04-09, 22:25
|
|
|
| eee, wodór. Jazda na holzgaz jest może nieco kłopotliwa, ale na pewno tania :) |
|
|
|
 |
Andrzej Kucharski
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 20:31
|
|
|
| Papieju, wpisz sobie w wyszukiwarkę "aspartam" i poczytaj na temat słodzika, pozdrawiam, a tak przy okazji, nie masz może prędkościomierza do warbiego z licznikiem dziennym? |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 20:56
|
|
|
| Prawda, prawda. Słodziki nie są zdrowe. Zrezygnowanie ze słodkiej cherbaty i kawy to 2 tygodnie przyzwyczajania. Potem nie jest potrzebny. Po pewnym czasie użycie jednej pastylki słodzika czy cukru do herbaty i staje się niesmaczna. |
|
|
|
 |
emi
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 21:33
|
|
|
bez cukru dopiero czuć smak herbaty :)
polecam film dokumentalny: "kto zabił samochód elektryczny". Lobby paliwowe ma interes w tym, żeby nas trzymać w nieświadomości co do innych sposobów napędzania samochodów. |
|
|
|
 |
|
|