Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DDR
Autor Wiadomość
Wolak
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 18:28   

czy to prawda, ze np. majac tabliczke z tylu DDR, moglbym miec problemy przez to w Niemczech?
bo slyszalem zartobliwie od kumpla "Jak bedziesz jechal do Niemiec, to sciagnij ta tabliczke, bo Ci tego trampka rozwala. Tam nie lubia DDRowców"
pozdro.

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 18:41   

W Niemczech nie wiem.... ale wiem ze u nas upierdliwi policjanci sie moga do tego przyczepic;]

Baca
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 20:14   

Ja mam tabliczkę już sporo czasu i narazie żadnego upierdliwego policjanta nie spotkałem ''jeszcze'':)pozddro Trabanciarze

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 21:52   

Mały wyciąg z Kodeksu Drogowego:

Art. 59.

1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony znakiem z literami "PL".

2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

Art. 60.

1. Zabrania się:

* używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;
* zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;
* ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;
* umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.

Istnieje zatem podstawa prawna, a policjanci są od dbania o przestrzeganie prawa, a nie do bycia upierdliwymi lub nie.
innym zagadnieniem jest to czy można wyciągać sankcje za DDR,w końcu jest to oznaczenie państwa, które już nie istnieje ;) - to już temat dla prawnika...

xiędzu
Gość
Wysłany: 2011-03-17, 21:59   

to już było wałkowane na forum...
ddr jest oznaczeniem byłej niemieckiej republiki demokratycznej, ale międzynarodowa federacja samochodowa nie nada już tego oznaczenia żadnemu nowemu państwu. stąd w rozumieniu prawa jest to oznaczenie obcego, choć nieistniejącego już, państwa...

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-03-17, 22:57   

I wszystko jasne:]

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 21:05   

no chyba że policjant jest na tyle nie czający że przyczepi się a kierowca trampka mu wyjaśni że DDR już nie istnieje. Mnie kiedyś zatrzymali policjanci jak jechałem trampkiem z szyldem metalowym DDR ale nie przyczepiali się.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-03-27, 20:46   

Za to mi diagnosta kiedyś zrywał, bo twierdził że z tym nie podpisze. Kwestia szczęścia

papieju
Gość
Wysłany: 2011-03-28, 10:44   

Zdjąć na badania i założyć po. I gites malina

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi