Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
OC na nowych zasadach
Autor Wiadomość
twe
Gość
Wysłany: 2004-10-09, 05:41   

Witam.
Co należy zrobić, gdzie się udać, żeby przepisać polisę OC poprzedniego właściciela na siebie? Czy trzeba brać ze sobą jakieś papiery potwierdzające nabytą zniżkę itp?
Może ktoś ostatnio załatwiał taką sprawę i jest w stanie mi coś poradzić.
Pozdr.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2004-10-10, 10:41   

Witam
Akurat zajmuję się ubezpieczeniami w pracy (trochę) i mogę podpowiedzieć conieco ;-)

Jest tak:
Teraz jeśli w ciągu miesiąca od zakupu samochodu nie "wyprzesz się" polisy poprzedniego właściciela (czyli nie zrezygnujesz z niej pisemnie) to przechodzi ona automatycznie na Ciebie do końca czasu jej trwania.
W tym wypadku Twoje zniżki nikogo nie interesują (a przynajmniej tak stanowią przepisy) Jedyne co musisz zrobić to udać się do tego ubezpieczyciela z umową zakupu samochodu i dowodem osobistym, aby wpisał do tej polisy Twoje dane.
Nie dopełnienie tej sprawy prawdopodobnie nie jest "grzechem śmiertelnym", ale możesz się nadziać na upierdliwego polizeja i po co?
Co do zniżek to zostaniesz o nie zapytany jak będziesz przedłużał polisę i wtedy jak się nimi nie wykażesz to ich nie dostaniesz
Ot co.
Pozdrawiam

szmaxon
Gość
Wysłany: 2004-10-10, 15:47   

Przepraszam, ze sie podlaczam pod cudzy watek, ale tez mam pytanie dotyczace OC: otoz nadarzyla mi sie okazja dostac Traba (601s Uniwersal '76:)) za darmo, jednak od 3 lat nikt nim nie jezdzil, w zwiazku z czym nie bylo robionych przegladow i oplacane OC. W necie znalazlem, ze aby przerejestrowac samochod musze przyniesc do urzedu polise OC poprzedniego wlasciciela. A co jesli tej polisy zwyczajnie nie ma? Przerejestruja mi go mimo to czy tez musze np. namawiac poprzednich wlascicieli, zeby oplacili OC i dopiero potem mi go dali? I czy nie beda musieli placic jakichs kar za brak ciaglosci ubezpieczenia? Z gory dzieki:) Pozdrawiam.

Placik
Gość
Wysłany: 2004-10-10, 17:37   

Dołączam sie do pytania Szmaxona gdyż posiadam trabika bez przeglądu i OC a chciałbym go uruchomić ale jak trzabędzie płacić karę za to że nie było ciągłości płacenia OC to bende musiał szukac innej budy gdyz mam pewne plany

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-10-10, 19:48   

W moim przypadku było tak:
w dniu zakupu (data na umowie kupna) poszedłem do ubezpieczyciela i wykupiłem polosę OC na podstawie umowy na swoje nazwisko. Po przerejestrowaniu auta wypisano aneks do wmowy (zmiana nr. rej auta).
W urzedzie pytano mnie tylko o polisę OC na moje nazwisko, poprzednika polisa ich nie interesowala. Musisz miec polise na siebie w dniu zakupu auta.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 12:43   

1- ja z racji wieku płace 30% zwyżkę na OC (PZU). A czy jakbym wziął moją matke na współwłaściciela, to wtedy nie płaciłbym tej zwyżki , a jedynie stawke podstawową??

twe
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 20:22   

Witam. Chyba sam musze odpowiedzieć sobie rzetelnie na zadane pytanie. Wiem to z autopsji, ponieważ kilka dni temu w końcu zmusiłem się do pozałatwiania zaległych spraw. Poprzedni właściciel wykupił polisę do sierpnia, ale aby ona była ważna, ja musiałbym dokonać dopłaty. Byłem ostatnio w PZU i bardzo uprzejma i sympatyczna pani od razu zapytała mnie o moje zniżki, po czym wyliczyła, że jeszcze 400 zł im się należy, aby OC było ważne do sierpnia. A jeżeli zrezugnuję z umowy, to nie mam co liczyć na żadne zwroty (co innego poprzedni właściciel). Tak więc ubezpieczenie nie przechodzi automatycznie na nowego nabywcę.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 20:28   

twe - nie opowiadaj głupot - przechodzi.Tyle co mam do dodanie - wsysztko już było!! Wystarczy poszukać.

twe
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 21:26   

Byłem i się dowiedziałem. Po co miałbym wypisywać głupoty? W głównym inspektoracie PZU babka poinformowała mnie, że aby OC przeszło na mnie, to muszę dopłacić i jeszcze udowodnić, że mam zniżki. Jeśliby tak nie było, to nie wydawałbym teraz kasy, tylko poczekał do sierpnia. Być może dopłata ta wzięła się stąd, że kupiłem auto z miejscowości, gdzie stawki na OC są dużo niższe niż w Wawie. Nie wiem. Fakt faktem, że musiałbym dopłacić, co zupełnie mi się nie opłacało. pozdr.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 23:19   

OC przechodzi automatycznie pod warunkiem że obecny lub poprzedni właściciel nie wypowiedzą umowy w terminie 30 dni od daty kupna - sprzedaży.
Myślę że sprawy OC na forum nie powinny być poruszane ponieważ sa to tylko i wyłącznie sprawy indywidualne i inne w różnych miejscowościach i firmach ubezpieczających.

twe
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 23:45   

Przechodzić przechodzi, ale nie jest tak, że jeżeli masz OC opłacone do kiedyś tam, to do tego czasu możesz sobie spokojnie jeżdzić. Musisz się zgłosic do firmy, przepisać OC na siebie i dopłacić różnicę w składkach.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-11-05, 07:42   

Jejer - indywidualna to jest składka, a zasady OC są takie same w całym kraju gdyż narzuca je ustawa.
twe - z ubezpieczeniami jestem na codzień - niejedną polisę już napisałem, więc wybacz - ale się z Tobą nie zgodzę.

twe
Gość
Wysłany: 2004-11-05, 08:02   

Czyli, że w PZU mnie oszukali?
OK, może i tak.
Na szczęście cała ta bieganina za przerejestrowaniem auta już prawie za mną. Jeszcze tylko twardy dowód i z głowy.
Pozdr.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-11-05, 11:00   

Poprosilem Piotra S. o zebranie z forum sensownych wypowiedzi nt. OC i dopisanie paru slow jako od praktyka zajmujacego sie ubezpieczeniami.

Na razie ten temat zamykam - wszystko co w nim jest juz sie pojawialo w innych tematach - wystarczy poszukac.
Jak Piotrek zbierze material to taki watek pojawi sie zablokowany na gorze listy tematow.

Pozdrawiam

PS. W maju bez problemu i nalegania dostalem znizke za wiek na Tr601`77.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-07, 07:10   

PoitrS napisał:
- Jejer - indywidualna to jest składka, a zasady OC są takie same w całym kraju gdyż narzuca je ustawa.

... ponieważ składka jest indywidualna to już powoduje że każda osoba powinna dowiadywać się w swojej sprawie indywidualnie.

Nie przeczę że wypowiedzi na forum nie są potrzebne. Na przykład było o rozdzielczości ubezpieczeniowej, zainteresowałem sie tą wypowiedzią i uzyskałem informację że jest, ale tylko w przypadku małżonków. Przy okazji dowiedziałem się że na małżonka przechodzą wszystkie zniżki, nawet wtedy jeśli do tej pory nigdy nie było żadnego ubezpieczenia OC. Nie można zastosować rozdzielczosci w przypadku ojciec - syn.

Nadal twierdzę że sprawa ubezpieczenia OC jest sprawą indywidualną i każdy powinien sam w swojej sprawie szukać najkorzystniejszych rozwiązań i udać się do kilku agentów (firm) zanim podejmie ostateczną decyzję gdzie i za ile wykupić polisę OC. Ten fakt stanowi o indywidualności.
Na zakończenie: - ustawa ustawą, a stawki różne w różnych firmach ( czy to nie jest indywidualne? )

Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi