Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ortografia i polskie fonty
Autor Wiadomość
kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 22:01   

Radziecki ujął problem znakomicie :)

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 22:14   

Co do seksu i pierdnięcia:
Widziałaś "Nic śmiesznego"? Tam Czaruś przeżywał straszne frustracje związane z prykaniem z podniecenia.
Jak się już pryknie przy miłości (a jest to możliwe po romantycznej kolacji zakrapianej alkoholem) to co twoim zdaniem należy zrobić?
Ja bym się uśmiechnął :p

Alan
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 22:31   

POPRAWNE:
Piszcie poprawnie - jeśli macie możliwość. Nie zawsze nasze systemy potrafią pisać z pl-czcionkami, ale to zauważy się od razu po treści postu. Ważne, żeby nie było błędów ortograficznych, bo to strasznie razi (niektórych, bo inni mają to w nosie). I te znaki interpunkcyjne... koszmar! Niektórzy chyba o nich w ogóle nie słyszeli, albo obiło im się gdzies o uszy, ale byli akurat na wagarach i nie przerobili tej lekcji. Nie koniecznie na forum CT, ale zdarza się i tutaj. Ok, koniec ględzenia - jak my nie zadbamy o język polski, to kto to za nas zrobi?

WADLIWE:
piszcie poprawnie jesli macie morzliwosć nie zafsze nasze systemy potrafjom pisac z plczcionkami ale to zaówazy sie od razu po tresci postu wazne zeby nie bylo blenduf ortograficznyh bo to strasznie razi (niekturych bo inni majom to w nosie) i te znaki interpunkcyjne koszmar niekturzy chyba o nich wogole nie slyszeli albo obiło im sie gdzies o uszy ale byli akurat na wagarach i nie przerobili tej lekcji nie koniecznie na foróm CT ale zdaza sie i tutaj ok koniec glendzenia jak my nie zadbamy o jenzyk Polski to kto to za nas zrobi?

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 23:11   

Właśnie, jak to się stało, że teraz cztery na pięć bachorów ma dysleksjsę??? Kiedyś tego nie było tyle, jak ktoś nie umiał pisać to był głąb i koniec, a teraz się przewraca w głowach ludziom i wymyślają sobie dysgrafie i inne dysfunkcje. Lenistwo cholera jasna!
Ale tak się zastanawiam skąd się to wzięło, bo przecież dysleksja jest dziedziczna (wiem bo o tym się uczę), a skoro kiedys nie było to skad jest teraz (oczywiście to jest pytanie retoryczne)? Ech szkoda gadać. Keidyś wszystko było lepsze: pralki, lodówki, żelazka, itp i najważniejsze, że trabanty produkowali :-D

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-01-30, 06:52   

Ha i tu Cie mam Keidyś wszystko było lepsze Jak widzisz kazdemu sie czasem zdarzaja literowki :) Mam dysgrafie i sie nie chwale ;p szkoda, ze tu nie ma takiej czcionki jaka pisze normalnie w zeszycie :D

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-01-30, 11:17   

Tiaaaa. Pisałem o tym już jakiś czas temu, przy okazji ludzi pishoncyh fonetyschnie i robiących rażące błędy ale jak zwykle mnie olano i w delikatny sposób poradzono, żebym się czepił tramwaju. Ktoś kiedyś powiedział, że w sposób w jaki się do kogoś pisze lub mówi wyraża się szacunek do adresata. I tak patrząc przez pryzmat tej tezy wydaje mi się, że spora część forumowiczów, zwłaszcza tych nowych ma mnie i innych w dupie.

emilia j.
Gość
Wysłany: 2006-01-30, 19:02   

szkoda Qbs, że Twoje pytanie jest retoryczne bo z racji zawodu problem dysleksji jest mi znany i bliski :) chciałam tu swoje zdanie na temat dys-różności i ich przyczyn zmieścić :)
reafus! dobrze, że tu nie ma czcionki jaką piszesz w zeszycie :) a tak w ogóle to w dysgrafii chodzi o nieumiejętność opanowania pisma kaligraficznego :) na klawiaturze masz takie same szanse jak inni :)
piszmy poprawnie! to nic nie kosztuje!

ali
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 17:55   

A ja tam nigdy nie byłem dobry z ortografii, ale przynajmniej się staram, jak już pisze jakiegoś posta to najczęściej pisze go w Wordzie, sprawdzam pisownie i wklejam go na CT.
Mnie najbardziej razi jak ktoś chaotycznie pisze na klawiaturze i wpisuje kilka dodatkowych literek w wyrazach i potem taki wyraz czy nawet całe zdanie nie ma sensu. Jedyne, co mogę zrozumieć to jak takie błędy są robione, bo się jest po paru piwkach, ale to zupełnie inna kwestia…

Alan
Gość
Wysłany: 2006-02-01, 22:40   

Ali, i to mi się podoba! Wykorzystujesz inne oprogramowanie, żeby być w porządku w stosunku do języka i innych czytających; to duży atut, bo chyba niewiele jest osób, które zrobiły by coś takiego - tu masz PLUS!
Literówki zdarzają się każdemu (choć nie powinny) z różnych przyczyn. Czasami ktoś ma spier... klawiaturę i mu "powtarza", a poprawianie doprowadza go do szału - to rozumiem, choć... od razu widać, że lenistwo nie pozwala mu na zakup nowej klawiatury :-D . Ale klepanie "tekstu" który jakoś tam wyszedł i bezmyślne klikanie WYSLIJ to już śmierdzące lenistwo i tyle.
Źle ktoś pisze? Stawia byki? Ali podał świetny przykład jak to naprawić - Word (np). Tylko jeszcze trzeba chcieć, ale to już inny temat.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-02-01, 23:04   

Zgadza się, ja sam juz parę razy pisałem o edytorach i wtyczkach do przeglądarek. Ale weźmy pod uwagę jeszcze jedną rzecz - wadę forum, która nie pozwala na edytowanie postów. Jak się już coś wyśle, to mogiła nie ma możliwości poprawienia nawet niezamierzonych błędów.

twe
Gość
Wysłany: 2006-08-29, 23:00   

7. Przeczytałem dziś wątek "Olej opałowy (601)?" i przypomniał mi się ten wrzut. Pozwalam go sobie odświeżyć.
Pozdr.

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-08-30, 07:29   

Mogę powiedzieć tylko jedno: BRAWO !!! Przy wszechzalewającej bylejakości i lenistwie taka inicjatywa jest godna podziwu, przede wszystkim zaś naśladowania.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-09-13, 16:56   

A może by tak przykleić temat :) Bo dwusówy z niesprawnymi chamulcami są straszne! I mimo, że ludzie mają słowniki w przeglądarkach, to się nie przejmują, gdy cały post podkreślony jest na czerwono.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-13, 17:31   

"niekturyh nie razi" to podświetlenie na czerwono a "niektórych razi" :D

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2010-09-13, 18:15   

http://sweetbrokacik.pl

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi