Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobic by OC wyszlo taniej?
Autor Wiadomość
Pająk
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 09:18   

Kochani, dzięki za wszystkie posty, ale tak na serio to mi nikt w całości na pytanie nie odpowiedzial ;)

Kilku rzeczy już się od Was dowiedziałem, teraz tylko nie wiem, czy po przerejestrowaniu Traba na 2 właścicieli, OC moge chyba zaplacic na dwa sposboy:

1) OC tylko na ojca, i tylko z jego zniżkami, + zwyżka za to że "bedzie samochodem jeźdźić osoba poniżej 26 lat", ale w takiej sytuacji MI osobiście nie nabijałoby dodatkowych rabatów za bezszkodową jazdę na przyszłość;

2) Zarejestroiwać OC na dwie osoby, wtedy ojza zniżki + moje zwyżki się w jakimśtam stopniu zniwelują, ale bedzie mi co roku nabijać rabaty za bezwypadkową - daj Bóg - jazdę?

DObrze gadam?;)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 11:56   

To już nie raz było poruszane na forum. Jeżeli auto jest na więcej niż jedną osobę to stosuje się (przynajmniej w PZU - nie wiem jak w innych firmach) największe zniżki któregoś ze współwłaścicieli (czyli w Twoim wypadku ojca) + zwyżki za wiek. OC pisze się na wszystkich współwłaścicieli - więc mając bezszkodowy przebieg ubezpieczenia "wyrabiasz" sobie znizki.
Z przypadkiem rozdziaelności jeszcze się nei spotkałem więc po prostu nie wiem...

kk
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 13:24   

sie ma
gdy samochod jest na dwoch wlascicieli bierze sie wieksze znizki pod uwage, ale gdy macie tak jak piszesz dwie fury to najlepiej zeby byly ubezpieczone w dwoch roznych firmach bo w razie twojej kolizji leca znizki na jeden samochod a nie na dwa

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 16:14   

A'propo tego, ze jak ktos ubezpieczy sie w taniej firmie, to jesli (odpukac) w kogos puknie to ten ktos nie dostanie odpowiedniego odszkodowania (albo to my bedziemy musieli placic). Po pierwsze wydaje mi sie, ze jesli ktos dostaje pozwolenie na prowadzenei takiej dzialalnosci, to to nie mzoe byc ciec z ulicy, tylko ktos kto zajmie sie tym solidnie.

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 18:02   

W moim przypadku, ubezpieczenie wyglada tak: place za traba w PZU 180 pln na pol roku.samochod jest na mnie i na ojca.ze wzgledu na wczesniejsze stluczki spowodowane przeze mnie i moja mame, ojciec sytracil czesc znizek, i ma teraz 30 %.ja jako osoba bedąca wspolwlascicielem, posiadam zwyzke w wysokosci 30%.wiec jakby niepatrzec, place 100% ubezpieczenia, co wynosi 180 pln na pol roku w PZU, jak pisalem wyzej.co do "rozrzucania pieniędzy" jak nazwal to Jajer, ubezpieczam sie w PZU odkad mam samochód, a wiec duzo wczesniej niz zacząłem pracowac. A zdarzyla mi sie stluczka z posiadaczem polisy w dobrej firmie ubezpieczeniowej- i powiem,. ze bylem ponadto zadowolony z wyplaconiego odszkodowania( z tym ze nie byl to trabant ) , spotkalem sie takze , z wyplacaniem odszkodowań w firmach typu "tryg" czy wspomniana wyzej "samopomoc" i wiem, ze nie ma co liczyc na pelen zwrot kosztów.Dlatego mimo tego, ze w PZU zaplace wiecej, wiem, ze kiedy niedaj boze zrobie komus kiedy krzywde, choc po czesci bedzie ona drugiej osobie wynagrodzona.

A teraz sorka za takiego tasiemca:):)

flaku85
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 21:35   

dokładnie przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi i postanowiłem wkleić tu coś od siebie. ja do tego podchodze tak- OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym płacimy tu gdzie jest niska stawka. kombinujemy z rejestracją na rodziców czy coś w tym stylu.odnosząc się do wypowiedzi lewego- nigdy nie słyszałem aby ubezpieczyciel sprawdzał samochód sprawcy ale jest to możliwe.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-10-26, 20:22   

Dobra ludzie na mnie jadą bo nie lubię PZU A co przepraszam nie mogę ich nie lubić? Przez 7 lat płaciłem u nich oc i gdy przenosiłem polisę mogli walczyć o klijenta no nie? A oni "nie to nie" No to nie!!!
Nie wiem jak Wy ale ja uważam że na drodze nie myśli się o tym w kogo i z jaką polisą trafię tylko żeby cało do domu dojechać i nikomu krzywdy nie zrobić
Nawet odszkodowanie z PZU nie postawi na nogi z przetrąconym kręgosłupem
A poza tym tyle przekrętów z tą firmą było ..
No dobra kończę

Kiko(fastermaster)
Gość
Wysłany: 2004-10-28, 19:36   

MAM pare pytanek: Po pierwsze kiedy od mamentu zakupu należy przerejstrowac autko...po drugie co jest potrzebne żeby zarejstrować furke np na wujka z pod wawki co by taniej bylo( jakie papiery itp) pzdr.

Qbs
Gość
Wysłany: 2004-10-29, 10:28   

Przerejestrowac jak najszybciej, a wujek musi sam sie ze swoim dowodem osobistym pofatygowac do urzedu, albo napisze upowaznienie co kozstuje odpowiednio, w Łodzi 15 zl. No oczywiscie oprocz wujka bierzesz wszystkie duperele inne jak tablice, dowod kupna, itp.

Pozdrawiam =]

picek
Gość
Wysłany: 2004-10-29, 17:00   

Ja aktualnie za Trabanta 1,1 w UNIQUA w Częstochowie płacę 228 zł. za rok. Mam maksymalne zniżki. Składkę opłacam jednorazowo.

twe
Gość
Wysłany: 2004-10-29, 17:06   

Na przerejestrowanie masz miesiąc. W ciągu dwóch tygodni musisz złożyć druk w urzędzie skarbowym i ewentualnie opłacić podatek (jeżeli wartość samochodu przekracza 1000 zł). W wydziale komunikacji dostajesz wniosek. Oprócz tego wniosku musisz mieć dowód rejestracyjny, tablice, umowę kupna-sprzedaży. W wydziale komunikacji powinieneś pojawić się odpowiednio wcześnie. Ja przyszedłem o siódmej (otwierają o 8) i byłem 22. Rejestrowałem w Wawce na Mariańskiej. Wszystko kosztuje 176 zł + znaczki skarbowe (5 zł wniosek i po 50 gr od załącznika). Powodzenia

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-10-29, 18:21   

Od 1 pazdziernika podana kwota + 15 zl wiecej za dowod rejestracyjny...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi