Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant? Coś fajnego!, początki i troche pytań
Autor Wiadomość
kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-10, 13:06   

Pitolenie. Trabant jest tani w utrzymaniu! Mówicie że to skarbonka boście nie mieli innych samochodów. Albo te inne były w miarę nowym "seicentem" i służyły tylko do wożenia dupy do pracy.
To że ktoś wydał tysiąc, dwa, pięć, dziesięć tysięcy, to jest jego sprawa. Fajnego Trabanta można mieć zdecydowanie taniej.
Są auta których eksploatacja jest droższa niż odrestaurowanie trabanta.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-07-10, 15:01   

Kuzyn są samochody których tak jak piszesz eksploatacja jest droższa.Ale to nie znaczy ze trabant jest aż tak tanim samochodem bo kupujesz go czasem za 300 zł.A potem by doprowadzić go do stanu idealnego musisz ponieść dość sporo czasu na naprawienie i kasy na części,lakier.To nie jest tak że kupujesz samochód wsiadasz i jeżdzisz bez dokładania. Trabiki które miałem zawsze po kupnie były rozbierane do szkieletu czyszczone spawane i wszystko było robione tak jak książka pisze.By potem nie było kłopotu że się coś rozpada i jeżdzić się nie da dlatego sądze że kupić możesz tanio ale potem musisz dokładac bo na stan fabryczny to raczej nikt nie trafi by nic tam nie dokładać to moje zdanie.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-10, 16:30   

stan fabryczny tylko w zwickau na wystawie :D

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-10, 22:40   

KAŻDY samochód bez względu na markę, jak nie wydasz conajmniej 5 tysięcy na zakup lub remont nie będzie w pełni sprawny.
Przy seicento wydajesz przy zakupie. Przy Trabancie w trakcie eksploatacji. Kosztują podobnie.
Późniejsze utrzymanie kosztuje też podobnie.
Poza tym to może miałem pecha może to norma, ale jak kupiłem wspomniane seicento w zeszłym roku, to żeby doprowadzić je do stanu używalności już tydzień po zakupie zainwestowałem w nie 2500zł + cały tydzień pracy.
Miałem też kilka innych aut. Każde jedne po zakupie wymaga wydatku przynajmniej 2 tysięcy złotych.
Trabant jest tani! Jako samochód jest tani!
Jak na zabawkę... Tak, jako zabawka to tak... Droga zabawka...

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-10, 23:56   

hehe ;p no to teraz kolega Kuzyn zgaduje ile dałem za same progi, zderzaki (przód i tył z przesyłką). Bo mogłem nie kupować ale chciałem bo miałem własną koncepcje wizualną i pragnąłem żeby tak a nie inaczej wyglądał. Samo kupno traba to nie wszytko jeżeli ktoś chce go traktować jedynie jako środek transportu. Fakt najważniejszy jest stan techniczny pojazdu a nie wizualny, to co ,że tam drapka, że tu chrumka a pod maską wyremontowany śilniczek. I tu się kończą wydatki jeżeli trabi ma być tylko sprawny i nie ma musu żeby "jakoś" wyglądał. To wtedy tak, zgodzę się że jest tani.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-11, 07:26   

hehe ;p no to teraz kolega Kuzyn zgaduje ile dałem za same progi, zderzaki (przód i tył z przesyłką).
Zgaduję że nie więcej niż byś wydał w przypadku zakupu tuningowych zderzaków innej marki samochodu :D

że tam drapka, że tu chrumka a pod maską wyremontowany śilniczek
Jak kupisz auto za 10 tysięcy będzie ono miało przypuszczalnie ładniej utrzymany lakier niż Trabant za 500zł.

Ale wyobraź sobie że kupujesz Trabanta w "cenie adekwatnej do stanu" za 5 tysięcy. Będzie miał drapki i chrumki? :) (cokolwiek znaczy chrumka :D )

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-11, 10:15   

chrumka to je rdza :D lubi się pojawiać na pasie przednim i tylnym w przypadku polówek bo jeśli chodzi o 601 który zbytnio mnie nie kręci chociaż maskę, atrapę i tylne lampy mam z 601 na swoim to mimo racji wieku całkiem nieźle się trzymają i to potwierdzam też. Moja skarbonka pochłonęła mnie 7-8 tyś. Miałbym całkiem ładnego peugeota 306 którego chętnie bym zakupił lub dołożył 5 tysiecy i mieć Alfe 166 w klimie i automacie. Jednak wole poczciwego trampka

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-12, 17:03   

Dymatorek fajny eleborat hihi. Moze sie spotkamy kiedys na zlocie bo mamy chyba podobne podejscie, gratuluje...

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-12, 20:29   

maxx ja mam nadzieje że trabi chociaż raz dowiezie mnie na jakiś zlocik, ostatnio zawodzi moje oczekiwania :D

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-07-12, 21:44   

Jak ciebie zawodzi to pewnie go zaniedbujesz musisz porządnie zająć się swoim samochodem to wszędzie dojedziesz

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-07-12, 23:00   

Czytałem o tej sarnie, kondolencje! :( Laski lecą na tą ksywę? :D

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-12, 23:38   

to tylko ksywa na forum :D hehe ;) walić leśną zwierzynę, mam nadzieje że limit sarn już wyczerpany na kilkanaście najbliższych lat ;p yogi jak byś do mnie wpadł to zastał byś mnie w garażu ;p

Mac-601
Gość
Wysłany: 2010-07-13, 01:10   

Pitolenie. Trabant jest tani w utrzymaniu! Mówicie że to skarbonka boście nie mieli innych samochodów. (kuzyn353)

Dokładnie - jak ktoś mówi że wpakował XXXX złotych w trabanta to niech zaznaczy że z własnej nie przymuszonej woli bo do codziennego urzywania wystarcza co jakiś czas XXX złotych. A co do innych aut to lubie sobie dla dzikiej satysfakcji (pokrewne uczucie: Adaś Miauczyński włącza rano radio) posłuchać jakie są ceny: wymiana sprzęgła i amortyzatorów 5tyś VW (ceny z robocizną ale tego nie zrobisz u siebie w garażu), 1,8tyś lusterko.. a np. skrzynia biegów błachcha do czego porównywać??

Można chyba wyczuć że jak się zgłasza facet który dostaje/kupuje pierwsze auto w życiu i się przy tym pyta czy jest drogi w utrzymaniu to nie chce wiedzieć ile trzeba dać za mityczne białe boczki tylko chce usłyszeć że dobrze trafił bo sprzęgło można dostać za 77zł i przy odrobinie chęci wymienić samemu...

cizik
Gość
Wysłany: 2010-07-13, 23:09   

Bo trabant jest taka konstrukcja ze co bys przy nim nie robil zawsze spierdzieli sie w najbardziej nieodpowiednim lub zaskakujacym momecie.
Fakt ze autko ma dusze i jak zaniedbasz to napewno ci o tym przypomni

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-07-14, 09:40   

ostatnio matula do mnie "czy ja pamiętam jeszcze o bożym świecie..." hehe ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi