|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
TRABANT 600 KOMBI |
| Autor |
Wiadomość |
Dippel
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 10:14
|
|
|
instalacja jest na 6V.
Czy oprócz Magika są jeszcze jacyś chętni do podjęcia się tero o czym napisałem w 1 poście? Lub kojarzycie kogoś ? |
|
|
|
 |
Dippel
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 10:45
|
|
|
K woli wyjaśnienia. Ja nie jestem fanatykiem 100% oryginału. Oczywiście fajnie byłoby mieć takie auto w 100% oryginalne (ale to może kiedyś) .
na razie potrzebowałbym:
- przygotować samochód do przeglądu technicznego ( i przejść go )
- zadbać o to , żeby odpalał 100/100.
- przejrzeć co poza tym wymaga naprawy
- zakonserwować samochód - tzn żeby nie niszczał (sprawdzić czy nie cieknie do środka, czy nie ma ognisk korozji itp)
- ogarnąć wizualnie ( nie wiem z czym to się wiąże - czy można uzupełnić ubytki w tym co jest i polakierować? ).
Że mam nieoryginalne wycieraczki, listwy mam lub nie, albo nie takie przełączniki, to mi w ogóle nie przeszkadza dopóki wycieraczki zbierają wodę (i nie stwarzają problemu)
, przełączniki przełączają (i nie stwarzają problemu) a kierownica skręca (i nie stwarzają problemu).
PS. Przez "problem" rozumiem, że coś
1. nie działa 100/100,
2. Zacina się
3. trzeba użyć dodatkowych patentów lub wiedzy (konstruktora) żeby tego użyć
4. nie jest bezpieczne
JOŁ ? :) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 11:40
|
|
|
Ja Ci od razu odpowiem ze w Warszawie prócz już prawie niedziałających warsztatów od trabantów nie ma nikogo prócz mnie. Jeśli masz kawałek szopy z imadłem to być może tydzień wystarczyłby na doprowadzenie auta do stanu jeżdżącego.
Zobacz czy silnik się obraca bo jak nie to remont ok 1000 zł Poruszaj ręką za koło pasowe na wale silnika i szukaj lamp szczególnie tylnej bo bez tego przeglądu na pewno nie będzie :)
Standardowe prace przy takim aucie
Regeneracja pompy hamulcowej
wymiana wszystkich przewodów hamulcowych bo i tak się poukręcają
wymiana wszystkich cylinderków na nowe
wymiana wszystkich szczęk
Czyszczenie i regulacja gaźnika (oby tylko czyszczenie)
renowacja baku chyba że jest ładny i czysty w środku
Wymiana węża paliwowego
wymiana lub czyszczenie i naprawa kranika
regeneracja przednich zwrotnic i resorów (bądź tylko ich smarowanie i czyszczenie)
na pewno będzie masa pracy w elektryką i przywracanie do stanu uzywalności tak aby wszystko działało
Oczywiście trzeba zajrzeć w rozrusznik i prądnicę i zapłon
wymiana płynów (hamulce i skrzynia)
i wiele wiele innych drobnych a czasami żmudnych czynności
Tak jak mówię może i w tydzień by się udało ale musiałbym strasznie zap....
Akumulator 6V też trzeba 300 zł :) na all...
i pewnie części za co najmniej 500 żeby ruszyć w ogóle z jakimiś pracami
6 sztuk cylinderków to już 270 zł
szczęki ok 60 zł
samoregulacje na całe auto 60 zł
W kołach jest w sumie 8 łożysk to już się robi sumka ponad stówę
I tak można pakować i pakować, a ja na razie wymieniam tylko rzeczy niezbędne
Auto ma ponad 40 lat nie łudź się że coś tam będzie dobre. ja naprawiam dużo młodsze i często jeszcze jeżdżące a i tak jest wszystko do roboty |
|
|
|
 |
James
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 12:19
|
|
|
| Jeśli nie jesteś zwolennikiem 100% oryginału, to pomyśl nad wymianą zawieszenia na to od 601. Mniej roboty, mniejsze koszta, a przede wszystkim dostępność części o wiele lepsza, bo jak miałbyś zdobyć nowe szczęki starego typu i cylinderki do simplexa, to licz się ze sporymi kosztami i że nie załatwisz tego z dnia na dzień:/ Może ewentualnie pomyśl tez nad zmiana instalacji na 12V. Również mniejsze koszta, tańsza eksploatacja i dostępność części. Ale to tylko jeśli faktycznie nie jesteś zwolennikiem oryginału. Aha no i z tym żeby nie ciekło(np. uszczelki w szybach), to też nie taka prosta sprawa, bo zdobycie nowych uszczelek do 600 graniczy z cudem, chyba że u niemiaszków, ale to również wydatek kilkudziesięciu ojro za sztukę:( Także remont 600, czy 500 to nie taka prosta sprawa. Ja na razie się na swoje nie porywam... |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 13:27
|
|
|
| motirex.pl Tutaj możesz się zorientować w cenach części trabanta. Oczywiście nie ma działu 600 ka ale większość rzeczy pasuje od 601 |
|
|
|
 |
czajnik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 18:17
|
|
|
Kolego Miedelnic nie chce mi się toczyć gierki słów bo szkoda mi na to czasu , wygląda na to że Ty wiesz wszystko ! Natomiast chcę Ci przypomnieć jak brzmiało pytanie Kolegi Dippla :
Cytat:
Jednym słowem, szukam kogoś kto zająłby się remontem tegoż auta.
Zakładam, że do "zrobienia" jest praktycznie wszystko, więc jakby się okazało, ze jednak czegoś nie trzeba naprawiać to super. Wydaje mi się że w dość dobrym stanie jest podwozie (pospawane i zakonserwowane). Reszta wygląda słabo, ale raczej jest wszystko w komplecie.
Najbardziej pasowałoby mi , żeby ktoś wziął w/w auto do siebie i dłubał przy nim w wolnych chwilach (według ustalonego planu działania) - dzięki temu rozkładając także koszty w czasie. Jeśli będę potrzebne jakieś materiały czy części - będę szukał i dostarczał.
Czy znacie kogoś , komu powierzylibyście swoje auto na takich zasadach? Lub sami jesteście takim kimś?
Dippel odezwij się do mnie na gg 4142202 podam Ci nr telefonu do Józka z Krakowa
on robił 600 i robi trabanty kompleksowo |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 18:22
|
|
|
| Dobra cicho, jedziemy z Tycem do kolegi w niedzielę :) |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2010-05-07, 19:06
|
|
|
| to sprzedaj mu berka ode mnie :] |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-10, 06:33
|
|
|
dobra baza , ale chyba przeraża :) a przy okazji mojego 8 kilometrowego spaceru po mazowieckich wsiach wyczailiśmy jeszcze jeszcze 69 w sedanie :]
Tycu berek :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|