Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
koszt wymiany uszczelki pod głowica?
Autor Wiadomość
Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 19:37   

witam, wlasnie stwierdzilem w swoim trampku 1.1 ze musze wymienic uszczelke pod glowica. czy ktos mogłby mi podac przyblizone koszta takiej wymiany zebym mial dla porównania.

czy silnik dlugo tak eksploatowany mogł sie przytrzec?
czy warta jest robota skoro trampek kosztowal tysiac zł.??
pozdro

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 21:11   

Koszt wymiany w zaleznosci od warsztatu od 200-300zł ja sie w jednej firmie tjuningowej pytałem to z poprawą kanałów i planowaniem gosc sie okreslił na 400zł+ materiały tzn pasek uszczelki.itp Jak masz zdrowe 1.1 i nie zalezy ci na super osiagach to wymieniaj jak nie to jeszcze swap na 1.3 jest alternatywą ale jest ale...
1.Coraz mniej jest tych silnikow w dobrym stanie
2 koszty są duzo duzo wysze silnik od 150-500zł plyny paski pompa to ze 300zł i jak nie masz warunków to mechanik wezmie za przezłozenie od 200-400zł
3 przy duzo silniejszym silniku bedą duzo bardziej przeszkadzac wszelkie niesprawnosci zawieszenia i hamulcow
4 Jak trampek ma dobrą blache to warto ładowac kase
Pytasz się"Czy warto" jak jestes pasjonatem tego auta to kazdą złotówke w niego wsadzisz a jak na trabanta trafiłes z przypadku bo był tani ,to lepiej sprzedaj i kup normalne auto.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 21:22   

A po czym diagnoza ze uszczelke szlag trafił.
1.Jak masz smietanke pod korkiem to sie tym zimą nie przejmuj bo w warunkach zimowych przy jezdzie na krotkie dystansy to normalne.(zeszłej zimy na 30 aut ktore oglądałem 30 miało smietanke)
2 przejmuj sie jak nie bedziesz miał widocznych wyciekow a plyn bedzie ubywał,sprawdzaj tez poziom oleju albo w plynie zobaczysz olej ew jak nie bedzie mogł zapalic bo plyn dostał sie do cylindra.

papieju
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 10:19   

Bez kozery powiem pińćset, jeśli chcesz zrobić porządnie. Ja robiąc uszczelkę wymieniłem ją, śruby głowicy (o dziwo, stare i nowe miały dobre 60mm różnicy w długości - gość co to składał twierdzi, że to nie pierwsza wymiana uszczelki i śruby się po prostu powyciągały i zdeformowały, odkręcały się zresztą palcem), oczywiście planowanie, pompa wody, pasek, olej, filtry paliwa, oleju i powietrza, petrygo, przy okazji komplet przewodów paliwowych pod maską bo rwały się w rękach przy demontażu. Masz więc cenę części i dochodzi robocizna. Mi robił sąsiad - mechanik po godzinach w ramach współpracy dobrosąsiedzkiej. Jeśli chcesz tanio i byle jak, bo zdejmujesz głowicę, wkładasz nową uszczelkę, skręcasz i też jakiś tam czas pojeździ.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 11:11   

Oj przepraszam ja myslałem tylko o robociznie(u nas mechanicy biorą od 200-300+ew planowanie 50) z czesciami rzeczywiscie bedzie z 500 albo lepiej

Maciek Dąbrowski
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 15:27   

Witam, nie tak dawno wymieniałem uszczelkę pod głowicą, i całkowity koszt (plus robota) wyniósł mnie około 150 zł. Pozdrawiam

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 15:42   

to moze pod deklem wymieniałes a nie pod głowicą?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 15:46   

Bo jagbym nie liczył uszczelka to jest ze 30-50zł jakis paseczek to ze 30zł(pompy nie ruszamy bo liczymy ze pochodzi)jeszcze uszczelki kolektorów z 15-20zł To jestem ciekaw co za desperat rozbierał poł silnika za 50zł?

Żółwik
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 15:59   

tak, bez pompy. A rozbierał kolega z zaprzyjaźnionego warsztatu, dlatego wyszło tak tanio :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 16:20   

A to Ci się fartło z tak tanią naprawą...

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 16:26   

A tak wogule proponował bym dział z orientacyjnymi kosztami robocizny za naprawy zeby wiedziec ile co moze kosztować,przy negocjacji cen sie taka wiedza przyda. Zeby mechanicy nie pisali bajek ola Boga jakie to ciezkie w naprawie ile to muszą wziąć....i tez bedzie przyjemnie poczytać ile to sie oszczędziło robiąc to samemu:)

Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 22:52   

sliczne dzieki za wszelkie wypowiedzi a propo kosztów. chce zrobic trampka zeby jeszcze nim pojezdzic sporo ale tez w miare przyzwoitej cenie. wydaje mi sie ze to uszczelka bo mam wycieki po silniku no i martwilo mnie to "masełko" pod korkiem, myslalem ze robi sie tak jak olej miesza sie plynem. w zbiorniczku wyrównawczym raczej plam oleju nie zaobserwowałem. moze zaczne od umycia silnika zeby byc pewnym na 100% skad ucieka. przy ewentualnej wymianie potrzebuje uszczelke głowicy i ewentualnie pokrywy zaworów czy wchodza jeszcze jakies czesci do wymiany nie przymusowej?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 23:29   

Jak masz wycieki po silniku to po pierwsze primo uszczelka pod deklem po drugie simering na wałku rozrzdu lubi cieknąć po trzecie primo czujniki cisnienia to sa te brazowy i czarny A najlepiej tak jak mowisz na początek umyj silnik z oleju bezyną exstrakcyjną i patrz z kąd cieknie.

Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-01-19, 14:53   

umyłem silniczek i jak dojechałem do domu zaglądnąłem pod maske i widze ze z jednej świecy się sączy i najprawdopodobniej z tego czarnego czujnika. jesli chodzi o głowice to niby coc ciutke ale nie jestem jeszcze w stanie tego stwierdzic. jesli chodzi o czujnik, co z nim nie tak??

Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-01-19, 16:03   

świece wyczyscilem i dobrze dokręciłem wiec powinno byc ok. z czarnego czujnika (poziom oleju??) sączy sie olej. i martwi mnie jednak stopniowo znikający płyn chłodniczy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi