Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[prawo]-Unijne dowody...
Autor Wiadomość
blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 16:27   

Jak wiemy od 1 Pazdziernika weszły nowe dowody rejestracyjne, podobno Unijne:) Tak wiec nowe dowody kosztuja z kompletem naklejek ok 90zł i co wazne rówznia sie od naszych brakiem numeru silnika. Teraz ponoć silnik uważany jest jako czesc wymienna i nie trzeba zmieniać numeru....i
właśnie o to chodzi- czy nie trzeba już nigdzie zgłaszac zmiany silnika, zminiać gdzieś numeru, pokazywać w Wydz. kom. "papierów" na silnik, itp... no i co na to ubezpieczyciele, ze np płacimy za 1.1 a smigamy 1.3

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 18:07   

A co numery mają do pojemności? Jeśli zmieniasz silnik na inny o tej samej pojemności to nie musisz zgłaszać. A jeśli pojemność się zmieniła to zgłosić trzeba. proste - to co nie jest w ewidencji zgłaszać nei trzeba, a to co się zmieni - trzeba.

Engel
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 18:39   

takie pytanko, słyszałem że zeby dostać new dowód trzeba przedstawić świstek z OC, a jest ono takie: trzeba mieć opłacone OC czy tak jak było kiedyś zapłacić w ciągu x dni od dostania dowodu??

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 18:59   

Bylo juz o tym x razy!

Lepiej nie pojawiac sie w wydziale komunikacji bez waznego ubezpieczenia OC - to moze drooogo kosztowac !!!

auto jezdzi czy nie
polise OC miej !!!

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 19:12   

A wiecie co najlepsze .......
że do zwykłego komarka można założyć silnik z traba i śmigać na 50cm3 a tu pod ramą jest 600cm3. Policjant i tak jest tak bardzo t..y to się niekapnie ;) pozdrawiam Mateusz

toudy
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 20:57   

bylem dzis w wydziale komunikacji i zmieialem silnik. NAdal trzeba wpisywac nr na druk itp. Nie ma ich w dowodach ale sa w komputerach urzedu ??? wiec i pewnie bede sprawdzane na przegladach ???

Galant
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 21:33   

Witam! Kilka miesiecy temu bylem na przegladzie - gostek wpisal do kompa nr rej. i ukazala sie pelna inf o samochodzie (lacznie z kolorem) nr silnika sa w głównej ewidencji - to że nie ma ich na dowodzie nic nie zmienia

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-10-04, 22:32   

Nio to szkoda :( Mogły by te barany w rządzie ułatwić życie ludziom. Szkoda a już myślałem że sobie coś zrobie z komarka,a tu nic, ale pobawić zawsze się można :D

Pozdrawiam Mateusz
P.S.Wszystkim niepełnoletnim życzę jak najszybszego doczekania się "zielonej książeczki" i możliwości legalnej jazdy Naszymi wspaniałymi, najlepszymi na świecie Trabantami!

marmoore
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 06:46   

a ja mam taki nowy unijny dowodzik , bo w srode przerejestrowalem wreszcie swojego Traba- stalem w kolejce pol dnia ale zalatwilem w jeden dzien,nowe dowody wygladaja okropnie

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 08:27   

no o to właśnie chodziło- czy nie trzeba czegoś pokazywać w wydz. kom. Czyli nadal jest w sumie tak jak było z silnikami, trzeba kupić silnik z papierami, itd, czyli w sumie wcale nie jest częscia wymienna jak miało być- czyli chyba znów mamy kolejny martwy przepis...
A jesli chce dostac nowy dowód , tylko dlatego ze mi sie na przykład podoba i nie zminiłem silnika to też moge isc i mi wymienia? no co stary jest brzydki:)

toudy
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 09:17   

zeby legalnie wymienic silnik wystarczy przeglad + pochodzenie silnika (umowa kupna) wiec to nie sa jakies kosmiczne wymagania !!!

Wydzial komunikacji

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 11:07   

[...] Poza tym do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym wykonane na stacji kontroli pojazdów dotyczące odczytu numeru silnika, dotychczasowy dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana oraz tablice rejestracyjne (dot.tablic nowego typu - tzw.białych - w celu zmiany znaków legalizacyjnych), a także dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie.[...]

Takie proste to jednak nie jest.. po jaką cholere robić odczyt numerów i takie tam inne utrudniajc ludziom zycie. Czemu właściwie silnik nie moze byc tak traktowany jak skrzynia biegów na przykład? że mozna zmieniac dowoli, przecięzto tez cześc mechaniczna , eksploatacyjna pojazdu i tak powinno właśnie być (w sumie to tak miało podobno byc)

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 22:41   

A teraz zagadka? w jaki sposób diagnosta odczyta numery silnika w trabie 353 ktory ma jeszcze zbiornik paliwa pod maska???

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-06, 07:15   

bedzie szukał az go diabli wezma:) chyba z emu podpowiesz gdzie jest.. tak samo policjant:)

elixir
Gość
Wysłany: 2004-10-06, 13:50   

a ja mam ochote zostac jak najdluzej sie da przy czarnych tablicach. ;D GKJ....
ja wom mowie niedlugo beda trendy;P tak jak nowe jak weszly.
pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi