|
DDR Prawda czy fałsz ? - allegro |
| Autor |
Wiadomość |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-01, 07:29
|
|
|
Mała zgadywanka
Większość z Was pewnie nawet nie wie że polacy robili kopie wartburgowskich kołpaków. Oto właśnie przykład. Metki zdarte w celu zatarcia oznaczeń producenta. Fizycznie widniał tam napis "spółdzielnia rzemieślnicza....." Nie wiem kto to jest uzytkownik "palysia" ale trzeba uważać na jego aukje rodem z ddr- u. Gdybym nie miał takich kołpaków w ręku sam bym się nie domyślił. A cha, kołpaki polskie mają o wiele gorzej przygotowaną powierzchnię pod chrom. Różnice widać nawet na zdjęciach. |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2009-10-01, 07:55
|
|
|
| masz rację magik, te kołpaki nie są z ddr-u, pochodzą z poznańskiej spółdzielni "Meltalowiec". Oryginalne nie były malowane od wewnątrz na szaro, lecz miały powłokę galwaniczną. Różnice są też w przetłoczeniach: oryginały miały idealnie równe odstępy między kolejnymi wytłoczonymi w środku kółkami, w polskich tak nie jest. Moim zdaniem jakość do zaakceptowania, choć oczywiście nie za tę cenę. A ceny u handlarzy, nie kolekcjonerów, to już odrębny temat :( |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-10-01, 10:49
|
|
|
| Na pierwszy rzut oka widać, że jest to jakieś rzemiosło. Widziałem tez kiedyś kołpaki "soczewki" wykonane rzemieślniczo w Polsce i również łatwo było poznać. |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2009-10-01, 14:55
|
|
|
Tak, wykonywała to Spółdzielnia Rzemieślnicza, Poznań, ul Janickiego :)
robili kołpaki do wszytskiego co jeździło w PL w latach 50-70
Na początku lat 90tych jeszcze istniała, potem padła. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-02, 06:33
|
|
|
| widzę że aukcja z kołpakami wystawiona na nowo i jest opcja licytacji od 1 zł. Próba strzału i się okazuje że jestem na czarnej liście :-] Już wiem że "palysia" i "melins" to to samo. A widzę że praktycznie podobne fanty na obydwu kontach. Poza tym nie wiem może forum czyta. Ale i na takich są sposoby :] |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-06, 08:29
|
|
|
dodatkowy opis do aukcji " Dodano 2009-10-04 19:22
zieny- tego klienta nie obsługujemy!" boki zrywam :D. Mogą sobie banować całe allegro po kolei a jak będę chciał to i tak kupię coś z tego konta. Jak i drugiego.. handlarzyki i oszukańcy. Opisy w stylu "stan jak na zdjęciach" Kupiłem w sumie 3 rzeczy z tych kont. Tylko z jednej jestem zadowolony. Naprawdę trzeba uważać przy zakupach żeby nie kupić picowanego chłamu. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-06, 08:30
|
|
|
| A sikor podobno czeka już 4 mies na przesyłkę od melinsa. UWAGA ! |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2009-10-11, 13:12
|
|
|
| Te kołpaki to oryginały ale do Fiata 125p jeśli poszukasz gdzieś fotek na necie to kanciak dokładnie takie kołpaki miał, zresztą chyba polonez też. Fakt faktem że zdarcie metek nie zrobi z nich oryginalnych ddrowskich, ewidentnie widać że coś kręci |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-11, 15:01
|
|
|
| na pewno nie są do fiata. to są zamienniki kołpaków do wartburga 353 z pierwszych serii |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-12, 08:32
|
|
|
| A ten nie dośc że oszołom to używkę wciska jako nowy. A cena jak za 4 nowe oryginalne. Przypomina mi się zdanie z reklamy "trzeba mieć fantazję synku". |
|
|
|
 |
Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:12
|
|
|
| Magik, ależ ten człowiek Cię kocha:D Dzis wpadł kolejny komunikat:D |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:50
|
|
|
a niech się pieni. Dobrze oszustowi. Jako przykładny obywatel allegro nie pozawalam sobie na takie szwindle tym bardziej że reaguję w tematach które mnie interesuję. Tym bardziej po doświadczeniach z pozywaniem do sądu jonka. Licytujący dekle zostali ostrzeżeni prze kupnem podróby. Z melinsem ani jego żoną (palysia) nigdy nie miałem kontaktu nawet mailowego.
Poza tym jest taka mania na 3 litery DDR że trzeba uważać. Dochodzi nawet do tego że jakiś pajac wystawia tabliczkę PL i w opisie pisze DDR. No kulwa rzesz mać !!
Będę tępił takie przypadki w zarodku. |
|
|
|
 |
JanMarian
Gość
|
Wysłany: 2009-10-14, 21:50
|
|
|
Witam. Widzę, że pan Magik się tu wypowiada. To może od razu tu napisze:) Zdjęcia jutro będę musiał zrobić ponownie bo sformatowaniu dysku no przepadły(jutro po pracy zrobię zdjęcia panu i wyśle). A takie pytanie mam ten pan jonek kto to?? Bo jeśli to ta sama osoba co Johnek to muszę powiedzieć, że ostatnio mnie zadziwił sprzedając mi jakieś tam pierdoły do Trabanta dał sporo ciekawych gratisów więc mogę śmiało pochwalić. I pytanie ten pan Melins skąd jest?? Bo ostatnio od tej chyba jego żony kupowałem części i na czas przyszło i naprawde coś lepszego niż oczekiwałem. Pozdrawiam wszystkich kupujących paczki z właściwą zawartościa:)
-------
JanMarian - z Johnkiem to znasz się chyba nie od dziś?? ;)
zapomniałeś że masz w profilu trabrygada.gnieznocity.com?
G_mode |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-10-15, 06:46
|
|
|
Je nie neguję przedmiotów sprzedwanaych przez w/w. Ale tylko zwracam uwagę że trzeba uważać na niektóre rzeczy i opisy. Jeśli chodzi o to skąd są to melins i palysia to Żagań i okolice.Obecnie w opisie widnieje lubuskie. Z tego co wiem to ludzie jeżdżący po niemieckich szrotach (blisko granica) co znajdą polerują i pchają na allegro. Jeśli chodzi o Jonka nie wiem jaki ma obecnie login na allegro ale to Szymon Dzionek z Gniezna definiujący się jako "trabanciarz" Z tym w ogóle nie wolno robic interesów- złodziej.
Wlaśnie przez takich dwóch osobników jestem teraz bardzo ostrożny i wnikliwy przy zakupach w sieci. |
|
|
|
 |
Speeder
Gość
|
Wysłany: 2009-10-15, 09:37
|
|
|
Jeden wniosek można z tego wyciągnąć. Należy uważać na każdego sprzedającego. Nigdy nie wiadomo w którym worku kot się trafi... A pewnie każdemu z nas prędzej czy później kot dojdzie.
Pozdrawiam kupujących |
|
|
|
 |
|
|