Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jajca z OC
Autor Wiadomość
donkey
Gość
Wysłany: 2009-05-27, 18:26   

Hehe ...trafiony zatopiony rafafaa ...i marka i model i rocznik :)

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-05-27, 20:41   

Nie wiadomo tylko jak zachowa się ubezpieczalnia gdyby wynikła kolizja. Czy będą chcieli jedynie rekalkulować składkę czy poprostu uznają że polisa nie była ważna.

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2009-05-27, 20:48   

I tu kłania mi się niestety powiedzenie "a to polska właśnie" Ojciec poszedł do pośrednika (nie do PZU czy Warty) i ten dał mu 60% zniżki tylko za to że ma 48 lat. A to bez sensu, bo ostatnie 5 lat jeździł cudzymi służbówkami i powinien zapłacić 100% ubezpieczenia. Wiec przepisy może są, ale wiele zależy jak się interpretuje. Z policją jest jecze śmieszniej, bo miałem niesety być okazję być sprawacą kolizji, nieprzerestrowanym autem 5 mieś po kupnie, na co pan policjant powiedział "jest umowa OC ZAWARTA?" -tak."
I po problemie. A to czy ubezpieczyciel będzie sam płacił za szkody czy mnie pociągnie do komornika to go w ogóle nie obchodziło...

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 16:05   

W przypadku kupna pojazdu i nie złożenia wypowiedzenia w ciągu 30 dni (lub najpóźniej jeden dzień przed końcem okresu odpowiedzialności) od daty zakupu ubezpieczenie automatycznie przechodzi na nowego właściciela. I wtedy wszystko zależy od sytuacji, dopełnienia obowiązku przez zbywce i nabywcę ...
Ogólnie jest tak, że zbywca powinien zgłosić do ubezpieczyciela sprzedaż, a nabywca zgłosić się w celu dokonania formalności "przepisania" ubezpieczenia i rekalkulacji składki. W zależności od zniżek, miejsca zamieszkania itp. nabywca może być zobowiązany do dopłaty składki lub otrzyma zwrot.
W przypadku gdy zbywca zgłosi fakt sprzedaży w firmie ubezpieczeniowej, a nabywca się nie zgłosi firma ma prawo przeliczyć składkę na podstawie posiadanych przez nią informacji i wysłać wezwanie do zapłaty. Może to być dla nabywcy niekorzystne z tego względu, że jeśli nie był do tej pory klientem tej firmy to bez zaświadczeń itp naliczona zostanie mu pełna składka. Więc lepiej się zgłosić w ciągu trzydziestu dni i sprawę załatwić.
Jeśli chodzi o kontrolę policyjną - nabywca pojazdu ma obowiązek przerejestrować pojazd w ciągu trzydziestu dni od zakupu. Najpóźniej w dniu przerejestrowania należy dopełnić również formalności związanych z OC. Krótko mówiąc - jeśli masz już dowód rejestracyjny na swoje nazwisko a OC na nazwisko i nr rejestracyjny poprzedniego właściciela możesz dostać mandat za brak aktualnego dokumentu ubezpieczenia (nie za brak OC - bo takowe jest w tej sytuacji).

donkey
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 22:33   

Piotr S. to co piszesz jest bardzo wiarygodne i dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

Zastanawiam się ciągle, dlaczego gość od ubezpieczeń poradził mi takie rozwiązanie kwestii OC, skoro potencjalnie mogłoby się to wiązać z jakimikolwiek negatywnymi konsekwencjami, w końcu kompletnie nic na tym nie zyskał ...a wręcz powinno mu zależeć żebym przepisał polisę na siebie, bo wtedy bym coś zapłacił, a on miał z tego prowizję. Z drugiej strony skoro tak jak pisze Piotr S. firma (w tym przypadku WARTA) dostawszy cynk (choćby od tego agenta u którego byłem, bo w końcu wysłał im ksero ubezpieczenia poprzedniego właściciela), że pacjent nie przepisał OC na siebie może mi wlepić wezwanie do zapłaty :(

...mimo wszystko nie chce mi się wierzyć w aż taką perfidność ludzkich działań ...jeżeli dostanę takie wezwanie to pójdę z tym do agenta i sobie pogadamy :)

W razie czego z pewnością opiszę sprawę w tym wątku.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 10:42   

O jeszcze jednej sprawie zapomniałem - nie ma znaczenia z jaką datą będzie rekalkulacja przeprowadzona - ma znaczenie data zakupu pojazdu. Więc nawet jeśli pójdziesz na sam koniec okresu ubezpieczenia przepisać polisę to i tak zapłacisz dokładnie tyle samo. Więc to się mija z celem. Tym bardziej że - jak już pisałem - możesz dostać mandat za brak dokumentu ubezpieczenia. Więc lepiej już w ciągu 30 dni od zakupu wypowiedzieć i zawrzeć nowe.

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-09, 12:03   

Właśnie dzwoniłem do ubezpieczyciela z www.pzmtu.pl. Jesli zrobicie sobie opinię rzeczoznawcy to towarzystwo daje 50 % zniżki na weterana. Ja jestem Warszawy i z małymi zniżkami(20 %) usłyszałem cenę 330 zł za cały rok.
Z tego co na razie jedynie słyszałem taka opinia kosztuje ok 160 zł. I nie jest to rejestracja na żółte blachy. W pzu roczna składka wynosi mnie ponad 800 stów. Więc różnica jest kolosalna. Nawet doliczając cenę za opinię to taniocha. Polecam

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-06-09, 20:18   

Cena za opinię jest jednorazową inwestycją, nie trzeba płacić składek:D Poza tym jak się ma gadane to opinię można zrobić za mniejszą kwotę, nie ma taryfikatora na usługi rzeczoznawców.

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-10, 12:33   

nie no składki chyba trzeba bo to tylko opinia o historycznej wartości auta. Nie robię tu białej karty ani żółtych tablic

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-06-10, 17:11   

Niedopowiedzenie...składek członkowskich-miałem na myśli automobilkluby:/ Dzięki za zwrócenie uwagi.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi