Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatkowa paranoja
Autor Wiadomość
Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 06:58   

Polska paranoja
dziś o 07:00
ck / PAP
Samochody
Na biurku ministra Jacka Rostowskiego leżą już założenia do projektu ustawy o podatku ekologicznym, który ma zastąpić akcyzę.
Z informacji "Dziennika", który dotarł do tego projektu wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2010 r.

Najwięcej zapłacą kierowcy jeżdżący motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Właściciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłacą około 500 zł. Wygrają ci, którzy kupią samochód prosto z salonu, podatek za małolitrażowe auto to zaledwie 100 złotych.

Podatek ekologiczny ma być płacony na podstawie poziomu emisji CO2 do atmosfery. Rozwiązania te zapewne przysłużą się poprawie bezpieczeństwa na polskich drogach poprzez wyeliminowanie starszych samochodów, ale jeśli chodzi o wysokość opłat to są one raczej mocno przesadzone. Biorąc pod uwagę fakt, iż przeciętny polski kierowca jeździ samochodem starszym niż 9 lat to raczej nie będzie go stać na zapłacenie tak wysokiego podatku. Na to, że zakupi on nowy samochód, który będzie tańszy (ale niekoniecznie) szanse są również małe. I jak to w naszym kraju bywa najwięcej jak zwykle zyskają najbogatsi czyli posiadacze nowych bardzo drogich samochodów, którzy zapłacą dużo mniej niż w przypadku podatku akcyzowego.

Źródło: http://moto.onet.pl/15530...kul.html?node=2

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 07:30   

ciekawe kto za to dostanie największą kase...

rafafaa
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 07:47   

jeżeli to przejdzie, to 50% samochodów w Polsce powinno iść na złom... pytanie tylko kogo bedzie stać na nowe samochody??? no i co z naszymi ukochanymi Trabantami?
Może "ucieczka" w żółte blachy pomoże?

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 07:51   

ja kupie nowe auto i przekladke papierową zrobię :P

myha
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 09:58   

..dokładnie miałem to samo na forum wkleic... chyba ich ze tak popie...liło... ale moze nie przejdzie, przyjdzie na tron druga kaczka i podwyzszy podatek;P... pozdro...

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 11:28   

tu jest ciut więcej o tym. jak to przejdzie to zarejestruje trabanta na Ukrainie. i będę jeżdził po PL na ukrainskich tablicach

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 12:28   

to kwestia następujących rzeczy : braku rozeznania w realnych zarobkach i kosztach życia Polaków w kraju oraz średniego wieku pojazdów na naszych drogach. niewyobrażam sobie żeby wiejski listonosz przesiadł się z np. 20letniego malucha, którym rozwozi listy do nowego fiata, który kosztuje więcej niż jego roczna pensja czy nawet dwuletnia. To kwestia kosztów napraw.
Jeśli Polska chce być taka ekologiczna to może zacznijmy od umożliwiania samochodom jazdy po niej. Auto stojące w korku truje znacznie bardziej niż jadące na piątce. Jest jeszcze kwestia instalacji LPG, która jest ekologiczna. Mój trabant przechodzi bez bólu kontrole emisji spalin.

Kolejną rzeczą jest kwestia działania prawa wstecz. Rozumiem ten podatek (nie do końca) w sensie blokady napływu wraków z zachodu. (Co prawda złom,który miał zjechać już zjechał ale zamierzenie szczytne). Natomiast kwestia płacenia podatku za posiadany już samochód, za który zapłacono akcyzę przy jego wjeździe do kraju kojarzy mi się z łupieniem. To mniej więcej tak jakby w połowie posiłku do stolika poszedł kelner i powiedział,że fajnie że jesz ale musisz dopłacić 1000 zł bo szef lokalu tak chce.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 15:44   

Na Wp też czytałem o tym powalonym pomysle

http://podatki.wp.pl/kat,...ml?ticaid=17de0

Te barany z rządu chcą nas wykończyć takimi głupawymi pomysłami nie liczą się z obywatelami którym ledwo starcza do pierwszego.A tu jeszcze chca dowali takie opłaty niech się w łepetyne jebną mnie nie stać na nowe auto i pewnie jeszcze sporo lat minie nim będzie stać na lepszy model.

arek_353
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 15:48   

extra sprawa
mam 3 samochody
oddam rocznie prawie 9 tyś. miiiodzioo :)
czy komus sie z rana nie popierdoliło ?
tez to o 7 słyszałem w wiadomościach
o ile takie cos wejdzie w zycie to bedzie tak jak z podwyzkami dla strajkujacych
chcą 3tys początkowo , po negocjacjach zejdą na 1,5 i wszyscy bedą skakac z radosci ze tak małoi tyle dało się wynegocjowac :)
takie tam podejscie czysto psychologiczne
pozdrawiam optymistycznie

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 15:56   

A niby z jakiej racji mam płacić jakąkolwiek kwotę na podatek "ekologiczny" skoro z ekologią on nie ma nic wspólnego?...

Komuś się chyba z prima aprilisem pomyliło :P

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 16:22   

Stawki u UK:
Za auto wyprodukowane przed 1 Marca 2001 jest stały podatek drogowy:

185 funtów rocznie lub 101.75 półrocznie (dla aut powyżej 1549ccm) albo 120 lub 66 funtów dla mniejszych silników

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 17:55   

a ja nie bede placil jakby co, niech mnie cmokną i napisze do trybunalu konstytucyjnego :P

emi
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 19:57   

to ja ci Qbsik z chęcia pomogę! co dwie głowy to nie jedna. bo też na 9000 nas nie stać.

no i ciśnienie mi znów skoczyło...

ostatnie ku...stwo!

jakiś przewrót by sie przydał, dawno nie było!

arek_353
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 21:14   

ale mu nie mamy zarobków jak w UK .... tylko większe :P

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2009-04-17, 23:00   

cel szczytny- zachęcenie ludzi do kupowania nowych samochodów. I ekologia się poprawi, i gospodarka się obudzi. Stajemy w jednym szeregu z takimi krajami jak Włochy czy Niemcy. Tylko u nich to państwo DAJE kilka tyś euro bomusu za wyzłomowanie trupa, a u nas państwo POBIERA, KRADNIE, STRASZY jak zwał tak zwał...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi