Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fors, czyli jak chcą utrudnić nam życie
Autor Wiadomość
mateusz105l
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 14:54   

Przeklejam post Andrzeja z forum syreniarskiego:
"propozycja FORSU na temat zwalczania zabytkow wersja aktualna
opublikowana w Classic Auto jest juz nie aktualna
pełny text projektu dostepny tu:
http://fors.pl/pliki/0902..._20_02_2009.pdf

Art. 4. W ustawie z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji
(Dz. U. Nr 25, poz. 202 i Nr 175, poz. 1458 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1236) wprowadza się
następujące zmiany:

1) po art. 3 dodaje się art. 3a w brzmieniu:
„Art. 3a. 1. Pojazdy, które nie spełniają wymagań technicznych, zapewniających ochronę
środowiska lub zdrowia lub życia ludzi, określonych w przepisach wydanych na podstawie
ust. 2, są pojazdami wycofanymi z eksploatacji.

2. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw
środowiska może określić, w drodze rozporządzenia, wymagania, o których mowa w ust. 1.

3. Wydając rozporządzenie, o którym mowa w ust. 2, minister właściwy do spraw transportu
uwzględnia, w szczególności:
1) wymagania ochrony środowiska,
2) bezpieczeństwo użytkowania pojazdów,
3) możliwe zagrożenia dla zdrowia lub życia ludzi,
4) wymagania ochrony dóbr kultury lub
5) wymagania wynikające z przepisów Unii Europejskiej.”;

4. Wojewódzki inspektor ochrony środowiska, w drodze decyzji, stwierdza niespełnienie
wymagań, o których mowa w ust. 1, przez pojazd i nakłada na właściciela tego pojazdu,
obowiązek przekazania go do stacji demontażu lub punktu zbierania pojazdów.

5. W decyzji, o której mowa w ust. 4, określa się termin przekazania pojazdu wycofanego
z eksploatacji do stacji demontażu lub punktu zbierania pojazdów.

2) w art. 5 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Sprowadzanie pojazdów z zagranicy w celu poddania ich demontażowi jest dozwolone
wyłącznie przez przedsiębiorcę prowadzącego stację demontażu.”;

5) art. 18 otrzymuje brzmienie:
„Art. 18 Właściciel pojazdu wycofanego z eksploatacji przekazuje go wyłącznie do
przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt
zbierania pojazdów.”;

i dalej
„Rozdział 8a
Kary pieniężne
Art. 53a. 1. Kto poza stacją demontażu dokonuje:
1) usunięcia z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów lub substancji
niebezpiecznych, w tym płynów,
2) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji przedmiotów wyposażenia lub
części nadających się do ponownego użycia,
3) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów nadających się do
odzysku lub recyklingu
- podlega karze pieniężnej od 10 000 do 300 000 zł. "
Link do dyskusji:
http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=8083
http://www.youngtimer.pl/...pic.php?id=5302

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 16:50   

no pejebało ich?!. to juz sobie nic z auta poza stacja demontazu nie moge wykręcic :/

jakub712
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 19:50   

ja i tak bede rozbieral auta w garazu i tak moga se pisac co chca

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 20:24   

złomiarze to są w 80% buce, wiadomo o co chodzi... I niezaleznie czy ta ustawa zostanie uchwalona, czy nie, to sram na to. Bez problemu dałoby się tą ustawę unieważnić w Trybunale Konstytucyjnym ;]

Kargul
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 21:11   

oj nie wiem co tych ludzi napada, ja za nic swoich aut nie oddam na złomowisko, bo skoro mowa o środowisku to bedzie ze 2T zanieczyszcza i trzeba je oddać na złom... w życiu, trzeba jakiś strajk zrobić;p

Speeder
Gość
Wysłany: 2009-03-13, 09:34   

Niech ci pomysłodawcy itp wezmą swoje wspaniałe nowe maszyny z salonu wystawią na złom! Nie będą musieli często odwiedzać ASO...

Barył
Gość
Wysłany: 2009-03-13, 12:29   

I to ma być niby przyjazdne państwo?! Chyba se jaja robią, co za poje*y.
Mam to gdzieś, nikt nie będzie mi mówił co mam robić z własnym autem.

emi
Gość
Wysłany: 2009-03-14, 00:03   

o żesz! jak ja kocham te nowe ustawy! jakieś pseudo eko , dupolizne unijne brednie. aż chce się zakląć. nabijanie kazsy lobby złomiarzy.

Jako klub tez powinniśmy taki list wysłać, ten co pisza o nim na forum syrenek.

czekam na rozwój wydrzeń!

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-03-14, 02:31   

jeśli to przejdzie to się zrzekam polskiego obywatelstwa...
przecież to są jakieś kpiny!!

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2009-03-14, 20:22   

Stowarzyszenia mają możliwość podpisania petycji, która wisi na stronie Classic Auto. Może CT? Pomożecie?

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-03-14, 22:20   

POMOŻEMY :) Ale jak?

Dariusz Gnasiuk
Gość
Wysłany: 2009-03-16, 23:44   

oddaj samochod na zlom;)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 00:03   

Kolejna propozycja na "ratownie" państwa z kryzysu?

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 12:51   

Czyli de facto mój trampek nie należy do mnie tylko do jakiejś stacji demontażu? Popie#doliło ich do reszty...

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 18:05   

Tak teraz czytam to jeszcze raz i wydaje mi się że to nie jest skierowane na nas tylko bardziej w stronę zakładów mechanicznych i innych panów Heniów Wiesiów itp którzy kupują auta wyrejestrowywują je i na części dają do innych aut. Czyli kolejny krok w walce ze sprowadzanymi trupami. Zakłady demontażu tez handlują częściami i owszem nie jest to zabronione ale na demontaż takiego pojazdu jest koncesja i łatwiej zapanować nad autami, które znikają bez wieści. Wprowadzenie całkowitego zakazu aut bez rejestracji które stoją kajś po podwórkach zakładów mechanicznych dużo łatwiej egzekwować i dochodzić ich właściwego pochodzenia. A nawet jak nie udowodnią to mogą nałożyć karę. Myśląc racjonalnie nie ma się czym przejmować i dalej robić swoje chyba że jest jakiś cwany sąsiad i go męczą trabanty przed domem i będzie próbował coś kombinować ale w tym przypadku cios za cios i na bank na niego tez by się coś znalazło. Jednym słowem bez paniki i dalej robić swoje. Wg mnie przepis będzie martwy dla nas i skończy się tak samo jak z kanałami w garażach zgodnie z normami UE nie ma prawa być go już w żadnym garażu a tak naprawdę to nawet UM sprzedaje na przetargach garaże z kanałami i nikt się tym nie przejmuje....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi