|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Fors, czyli jak chcą utrudnić nam życie |
| Autor |
Wiadomość |
mateusz105l
Gość
|
Wysłany: 2009-03-12, 14:54
|
|
|
Przeklejam post Andrzeja z forum syreniarskiego:
"propozycja FORSU na temat zwalczania zabytkow wersja aktualna
opublikowana w Classic Auto jest juz nie aktualna
pełny text projektu dostepny tu:
http://fors.pl/pliki/0902..._20_02_2009.pdf
Art. 4. W ustawie z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji
(Dz. U. Nr 25, poz. 202 i Nr 175, poz. 1458 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1236) wprowadza się
następujące zmiany:
1) po art. 3 dodaje się art. 3a w brzmieniu:
„Art. 3a. 1. Pojazdy, które nie spełniają wymagań technicznych, zapewniających ochronę
środowiska lub zdrowia lub życia ludzi, określonych w przepisach wydanych na podstawie
ust. 2, są pojazdami wycofanymi z eksploatacji.
2. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw
środowiska może określić, w drodze rozporządzenia, wymagania, o których mowa w ust. 1.
3. Wydając rozporządzenie, o którym mowa w ust. 2, minister właściwy do spraw transportu
uwzględnia, w szczególności:
1) wymagania ochrony środowiska,
2) bezpieczeństwo użytkowania pojazdów,
3) możliwe zagrożenia dla zdrowia lub życia ludzi,
4) wymagania ochrony dóbr kultury lub
5) wymagania wynikające z przepisów Unii Europejskiej.”;
4. Wojewódzki inspektor ochrony środowiska, w drodze decyzji, stwierdza niespełnienie
wymagań, o których mowa w ust. 1, przez pojazd i nakłada na właściciela tego pojazdu,
obowiązek przekazania go do stacji demontażu lub punktu zbierania pojazdów.
5. W decyzji, o której mowa w ust. 4, określa się termin przekazania pojazdu wycofanego
z eksploatacji do stacji demontażu lub punktu zbierania pojazdów.
2) w art. 5 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Sprowadzanie pojazdów z zagranicy w celu poddania ich demontażowi jest dozwolone
wyłącznie przez przedsiębiorcę prowadzącego stację demontażu.”;
5) art. 18 otrzymuje brzmienie:
„Art. 18 Właściciel pojazdu wycofanego z eksploatacji przekazuje go wyłącznie do
przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt
zbierania pojazdów.”;
i dalej
„Rozdział 8a
Kary pieniężne
Art. 53a. 1. Kto poza stacją demontażu dokonuje:
1) usunięcia z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów lub substancji
niebezpiecznych, w tym płynów,
2) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji przedmiotów wyposażenia lub
części nadających się do ponownego użycia,
3) wymontowania z pojazdów wycofanych z eksploatacji elementów nadających się do
odzysku lub recyklingu
- podlega karze pieniężnej od 10 000 do 300 000 zł. "
Link do dyskusji:
http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=8083
http://www.youngtimer.pl/...pic.php?id=5302 |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-03-12, 16:50
|
|
|
| no pejebało ich?!. to juz sobie nic z auta poza stacja demontazu nie moge wykręcic :/ |
|
|
|
 |
jakub712
Gość
|
Wysłany: 2009-03-12, 19:50
|
|
|
| ja i tak bede rozbieral auta w garazu i tak moga se pisac co chca |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2009-03-12, 20:24
|
|
|
| złomiarze to są w 80% buce, wiadomo o co chodzi... I niezaleznie czy ta ustawa zostanie uchwalona, czy nie, to sram na to. Bez problemu dałoby się tą ustawę unieważnić w Trybunale Konstytucyjnym ;] |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2009-03-12, 21:11
|
|
|
| oj nie wiem co tych ludzi napada, ja za nic swoich aut nie oddam na złomowisko, bo skoro mowa o środowisku to bedzie ze 2T zanieczyszcza i trzeba je oddać na złom... w życiu, trzeba jakiś strajk zrobić;p |
|
|
|
 |
Speeder
Gość
|
Wysłany: 2009-03-13, 09:34
|
|
|
| Niech ci pomysłodawcy itp wezmą swoje wspaniałe nowe maszyny z salonu wystawią na złom! Nie będą musieli często odwiedzać ASO... |
|
|
|
 |
Barył
Gość
|
Wysłany: 2009-03-13, 12:29
|
|
|
I to ma być niby przyjazdne państwo?! Chyba se jaja robią, co za poje*y.
Mam to gdzieś, nikt nie będzie mi mówił co mam robić z własnym autem. |
|
|
|
 |
emi
Gość
|
Wysłany: 2009-03-14, 00:03
|
|
|
o żesz! jak ja kocham te nowe ustawy! jakieś pseudo eko , dupolizne unijne brednie. aż chce się zakląć. nabijanie kazsy lobby złomiarzy.
Jako klub tez powinniśmy taki list wysłać, ten co pisza o nim na forum syrenek.
czekam na rozwój wydrzeń! |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2009-03-14, 02:31
|
|
|
jeśli to przejdzie to się zrzekam polskiego obywatelstwa...
przecież to są jakieś kpiny!! |
|
|
|
 |
mateusz105l
Gość
|
Wysłany: 2009-03-14, 20:22
|
|
|
| Stowarzyszenia mają możliwość podpisania petycji, która wisi na stronie Classic Auto. Może CT? Pomożecie? |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:20
|
|
|
| POMOŻEMY :) Ale jak? |
|
|
|
 |
Dariusz Gnasiuk
Gość
|
Wysłany: 2009-03-16, 23:44
|
|
|
| oddaj samochod na zlom;) |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2009-03-17, 00:03
|
|
|
| Kolejna propozycja na "ratownie" państwa z kryzysu? |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-03-17, 12:51
|
|
|
| Czyli de facto mój trampek nie należy do mnie tylko do jakiejś stacji demontażu? Popie#doliło ich do reszty... |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2009-03-17, 18:05
|
|
|
| Tak teraz czytam to jeszcze raz i wydaje mi się że to nie jest skierowane na nas tylko bardziej w stronę zakładów mechanicznych i innych panów Heniów Wiesiów itp którzy kupują auta wyrejestrowywują je i na części dają do innych aut. Czyli kolejny krok w walce ze sprowadzanymi trupami. Zakłady demontażu tez handlują częściami i owszem nie jest to zabronione ale na demontaż takiego pojazdu jest koncesja i łatwiej zapanować nad autami, które znikają bez wieści. Wprowadzenie całkowitego zakazu aut bez rejestracji które stoją kajś po podwórkach zakładów mechanicznych dużo łatwiej egzekwować i dochodzić ich właściwego pochodzenia. A nawet jak nie udowodnią to mogą nałożyć karę. Myśląc racjonalnie nie ma się czym przejmować i dalej robić swoje chyba że jest jakiś cwany sąsiad i go męczą trabanty przed domem i będzie próbował coś kombinować ale w tym przypadku cios za cios i na bank na niego tez by się coś znalazło. Jednym słowem bez paniki i dalej robić swoje. Wg mnie przepis będzie martwy dla nas i skończy się tak samo jak z kanałami w garażach zgodnie z normami UE nie ma prawa być go już w żadnym garażu a tak naprawdę to nawet UM sprzedaje na przetargach garaże z kanałami i nikt się tym nie przejmuje.... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|