Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie :\
Autor Wiadomość
WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-09-23, 17:26   

Witam
30-go bede mial nowe (biale) tablice w trabie, natomiast ubezpieczenie jest na stary numer rejestracyjny. Czy w razie okazania takiego blankietu przy kontroli moze byc problem? Vin, właściciel, itp- wszystko sie zgadza.

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-09-23, 18:41   

To po co było wymieniać? :P

A tak na poważnie - swego czasu ojcu ukradli tablicę (jeszcze czarną), więc nie można było już wyrobić duplikatu. Po przerejestrowaniu poszedł tylko do ubezpieczyciela zgłosić fakt, że samochód ma inne numery.
I chyba wcześniej jeszcze na policji musiał zgłosić fakt kradzieży.

Poza tym kiedy kupujesz używane auto to przez jakiś czas wciąż możesz jeździć na starym OC, mimo że i właściciel i numery są inne. CHYBA możesz - mnie się przynajmniej zdarzało...

Nie wiem czemu Ty zmieniałeś tablice, ale najlepiej pójść i pogadać w ubezpieczalni.

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-09-23, 19:21   

Możesz jeździć na OC poprzedniego właściciela do 30dni chyba.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-09-23, 19:32   

Idź do ubezpieczyciela i zgłoś zmianę numerów. I po kłopocie. Na Oc poprzednika można jeździć 30 dni, a później idziesz i Pani/Pan robi rekalkulację. W jej wyniku albo dopłacasz, albo Ci oddają i kontynuujesz OC

Barył
Gość
Wysłany: 2008-09-23, 20:18   

Musisz powiadomić ubezpieczyciela o zmianie numerów.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-09-24, 18:28   

Idziesz do frmy ubezpieczeniowej i informujesz agneta, on kreśli wpisuje nowe numery tablic i wali parafke z pieczątką i po kłopocie wpisując jeszcze w komputer aby na przyszlość blankiety przychodziły z nowym numerem tablic.

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2008-10-01, 18:41   

Jak to 30 dni na oc poprzedniego właściela? Gdzie to jest określone?

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2008-10-03, 20:27   

w ustawie - od kilku lat

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-10-10, 01:12   

Mozesz jezdzic na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela dopoki sie nie skonczy a nie 30 dni :), z malym chaczykiem musisz pojechac do tego ubezpieczyciela i powiedziec ze auto jest juz twoje (na to masz 30 dni), i on sporzadza aneks do umowy i koniec, z blachami jest tak samo.

a później idziesz i Pani/Pan robi rekalkulację

Nie ma czegos takiego, ja przynajmniej nie mialem aneks do umowy ze ja jestem wlascicielm i koniec, pamientam ze sie jeszcze dowiadywalm bo chcialm miec duzo tansze oc :)

Dlatego kupilem samochod dopiero jak wlasciciel oplacil OC :)

Rekalkulacje masz jak zmieniasz pojemnosc silnika.

Syl
Gość
Wysłany: 2008-10-10, 15:31   

Rekalkulację owszem, robią. Chodzi o to, że jeśli na przykład kupisz auto od dziadka co miał 60% zniżki z zapadłej wsi na krańcu Polski, a rejestrujesz je na siebie z mniejszymi zniżkami w dużym mieście, to Twoja składka OC jest dużo wyższa, niż poprzedniego właściciela (w/w dziadka), więc musisz dopłacić do końca jego umowy. Oczywiście w drugą stronę to nie działa - nigdy Ci nie zwrócą.

Jeśli faktycznie chcesz jeździć na OC poprzedniego właściciela do końca jego ważności bez rekalkulacji i innych zabiegów, to jedynym wyjściem jest po prostu nie przerejestrować auta na siebie przed końcem ważności tej umowy. Oczywiście jest to też przekręt, bo, jak wiadomo, według prawa od momentu zakupu masz 30 dni na stawienie się w Wydziale Komunikacji, a 14 dni na Urząd Skarbowy (o ile masz na umowie więcej niż 1000 PLN).

Tak czy inaczej, jeśli cokolwiek się dzieje z tablicami bądź innymi rzeczami ściśle skorelowanymi z rejestracją, to ubezpieczyciel też to musi wiedzieć i trzeba to do niego zgłosić. Wobec tego wchodzi w to zarówno wymiana tablic, jak i pojemności silnika (zgłoszonej do urzędu), dodanie współwłaściciela, zwłaszcza <25lat, wstawienie kratki etc.

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-10-10, 16:00   

Syl niezgodze sie z ta rekalkulacja, bo :) ja czegos takiego nie mialm poprzedni wlasciciel mial bryke zarejstrowana w pruszczu gdanskim, a ja ja zarejstrowalem w gdansku(rozne ceny w oplatach) i nie mialem takich znizek co poprzedni wlasciciel i nikt nic mi nie doliczal, na odwrocie OC powstala notka ze ja jestem wlascicielm i koniec :)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-10-10, 20:18   

Ja pieprze, nie zgłaszam tego. Jak mialem inne auto, to też nie zgłaszałem, a nowy blankiecik przyszedł sobie na nowe blachy

Syl
Gość
Wysłany: 2008-10-11, 11:26   

g-olab a ja już przynajmniej trzykrotnie przerabiałam manewr z przerejestrowaniem i zgłoszeniem tego ubezpieczycielowi i za każdym razem trzeba było dopłacić. Raz było to 20 PLN, ale dopłacić trzeba było. Raz jedyny, kiedy nie było konsekwencji "walutowych", to jak zmieniałam adres zameldowania z Warszawy na Katowice - stawka spadała o połowę - oczywiście mi nie oddali (przy czym wyraźnie było powiedziane, że gdybym zmieniała meldunek z Katowic na Warszawę, to bym musiała dopłacić, dobre, nie?)

Jako, że spotkało mnie to przynajmniej trzykrotnie w trzech różnych towarzystwach ubezpieczeniowych, to wiem, co piszę. Jeśli komuś nie kazali dopłacać, to jego fart.

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-10-11, 13:39   

moze nie nalezy sie wychylac :)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2008-10-11, 15:47   

Rekalkulacja jest standardowym procesem przy zmianie właściciela i wszystkie firmy to stosują. Jak się trafi na agenta nie znającego swojej roboty to może się trafić, że nam rekalkulacji nie zrobią. Tylko że nie ma się co cieszyć bo skoro gość nie zna swojej roboty to ja bym się bał u takiego ubezpieczenia wykupywać. Wolę u fachowca.
Procedura jest taka (w skrócie bo nie raz o tym było)
Kupując pojazd (nie tylko samochód) jeśli chcemy zmienić firmę musimy w ciągu 30 dni od zakupu (ale nie później niż dzień przed końcem rocznego okresu ubezpieczenia) wypowiedzieć umowę. My - czyli kupujący - sprzedający tylko informuje że sprzedał i wypowiedzieć nie może bo już nie jest właścicielem. Jeśli chcemy korzystać z ubezpieczenia zbywcy musimy zgłosić się do firmy ubezpieczeniowej i tam dokonać rekalkulacji składki - czyli przeliczenia składki w zależności od zniżek/zwyżek i miejsca zamieszkania. Dokonać tego musimy najpóźniej w dniu przerejestrowania pojazdu ze względu na zgodność dowodu ubezpieczenia z dowodem rejestracyjnym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi