|
Tabliczka DDR |
| Autor |
Wiadomość |
jorgus 49
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 18:14
|
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow tego forum.
Mam pytanie,czy umieszczenie na pojezdzie tabliczki DDR jest wykroczeniem?,jak sie maja do tego zagadnienia nasze przepisy.
Jerzy. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 18:45
|
|
|
| z tego co mi wiadomo w Polsce nie mozna jezdzic z emblematem innego istniejącego panstwa... DDR juz nie istnieje, takze chyba nie powinni sie czepiac... ale moge sie myllic |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 19:36
|
|
|
| Można mieć DDR na tabliczce. Nie ma takiego kraju - więc równie dobrze możesz to tłumaczyć że są to inicjały Twojej dziewczyny/chłopaka. |
|
|
|
 |
czajnik
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 19:44
|
|
|
| Ale mnie sie czepili i kazali sciagać ,to samo Miał Pasjonat i zdzierał naklejke z DDr |
|
|
|
 |
Pasjonat
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 20:08
|
|
|
Tak dokładnie niedawno zostałem zatrzymany i kazano mi usunąć DDR-ke . Proponowano mi mandacik 100 zł .
Nie dyskutowałem odkleiłem , bo wiadomo jak to jest z panami policjantami coś by zawsze znalezli .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fasol
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 20:21
|
|
|
| eeee no to nieźle ja ostatnio sobie nakleiłem xP |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-08-07, 10:23
|
|
|
| Zależy od policjanta... Mi kazali odkleić na przeglądzie... Ale teraz będę palił frana, niech mi pokażą na to paragraf. A jak nie to odwołanie będę walił. Tylko zaqłoże najpierw przeciwmgielne;P |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2008-08-07, 10:37
|
|
|
| Mogą ci skoczyć... A mandatu się nie przyjmuje i tyle. |
|
|
|
 |
Dariusz Drabik
Gość
|
Wysłany: 2008-08-08, 20:05
|
|
|
| Ja mam DDR metalowa, zainstalowane na stałe, zaden pies, nigdy nic mi nie powiedzial, kraju takiego nie ma, a DDR to moj osobisty skrót Dariusz DRabik , moga sobie zerknac w dowód osobisty jak nie wieza:) |
|
|
|
 |
601s.pl
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 15:36
|
|
|
| No ja właśnie dzisiaj naklejki odebrałem z wycinania a w tym m.in ddr na tył ;) i za jakieś 10 min planuję to sobie nakleić... a psy jak to psy... nigdy im ufać nie można :) jak się przyczepią to trudno... może nie zauważą wystających felg :D jak już będą kazali zrywać to zerwe.... i nakleję kolejną :D zależy na jakich się trafi... raz trafiłem sexcentem swoim na kontrolę, to Panowie mili byli... nawet się zapytałem za co mogę dowód stracić... dużo nie było ale przepisy mamy do bani.. |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 15:47
|
|
|
| Darcik rozwaliłes mnie |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 17:21
|
|
|
| hahaha! Normalnie grypsujący trabanciarz ;D |
|
|
|
 |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 16:13
|
|
|
oficjalnie:
zgodnie z konwencją genewską oruchu drogowym z 1968roku nadawany jest Międzynarodowy kod samochodowy – międzynarodowy system oznaczania pojazdów polegający na literowym określeniu państwa, w którym zostały one zarejestrowane lub zaewidencjonowane, poprzez zastosowanie skrótu urzędowej nazwy tego kraju (np. PL – Polska, D – Niemcy, USA – Stany Zjednoczone). Zgodnie z tą konwencją raz użyty kod nie może być użyty powtórnie co w rozumieniu prawa oznacza, że ddr już po wsze czasy będzie oznaczeniem Niemieckiej Republiki Demokratycznej, choć ta już nie istnieje. Oznacza to, że naklejając / mocując DDRkę łamie się przepis mówiący o zakazie oznazania pojazdów zarejestrowanych w Polsce oznaczeniami innych państw.
nieoficjalnie: zależy od humorków panów w mundurkach - prawnie mogą karać ale dla klimatu mogą przymknąć oko. mnie powiedział jeden pan z drogówki, gdy spytąłem go o to podczas kontroli, że gdybym ja miał na swoim fajnie zrobionym trabiku (kto jeszcze pamięta mojego "amerykańca" z drewnem na bokach i "skórą" na dachu???) to by nic nie zrobił, ale jakby złapał sztrucla kapiącego olejem, na łysych oponach itd to i za naklejkę by sie właścicielowi oberwało... |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 16:52
|
|
|
Hehe kolega trabanciarz swego czasu został zatrzymany przez policje i policjant się przyczepił do DDRki. On mówi, że takiego państwa nie ma a policjant na to: jakto nie ma?! Ale kolega go odciągnał i dali mu spokój.
Ogólnie koledzy trabanciarze z Zamościa mieli rozszerzenie tego skrótku: Dobre Drogi Roztocza ;] |
|
|
|
 |
mateusz105l
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 16:54
|
|
|
Ok Darek, od dziś w razie przypału powołuję się na Ciebie |