Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
żółte tablice
Autor Wiadomość
Sirobur
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 16:02   

nom dobrze ale skoro po szczecinie jezdzi to moze wlasciciel powiedzialby co i jak trzeba ile to kosztuje czego trzeba na chwile obecna.

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 23:04   

Zbyszek niedlugo napsize wstep do tego gdzies :)

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 23:13   

i w lodzi bedzie a moze dwa ;d

miedelnica
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 00:03   

1. idziesz do wydziału komunikacji. tam panie powinny ( w katowicach i w krośnie znają) znać lokalnego rzeczoznawcę z którym współpracują. dzwonisz do rzeczoznawcy i mówisz mu jaka jest sprawa. umawiasz się z nim na wizytę (on przyjedzie do Ciebie lub Ty do niego. oni lubią jeździć i głównie to robią). przyjeżdżają, robią zdjęcia, spisują wszystko co potrzebne i podpisują z Tobą umowę o dzieło. dzieło to wykonanie białej karty i przygotowanie dokumentacji do wpisu auta do rejestru zabytków. Kosztuje to różnie. w katowicach 590 PLN za gotową dokumentację z białą kartą,zdjęciami,opiniami itp.

2. gdy dokumenty są gotowe, odbierasz je od rzeczoznawcy i idziesz do swojego miejscowego (wojewódzkiego)konserwatora zabytków. jeśli jesteś z katowic (miasto w miarę duże), to jest on w katowicach,ale np jeśli jesteś tak jak ja z krosna to czeka Cię podróż aż do Przemyśla. tak samo będzie w innych mniejszych miastach.

3. Konserwator po kilku tygodniach wyda swoje opinie i porobi adnotacje (kilka złotych opłat skarbowych). Odbierasz papiery no i połowa za Tobą.

4. Z papierami do urzędu komunikacji. tam składasz wszystko,a oni dają Ci specjalne dokumenty, z którymi jedziesz na wyznaczoną przez nich konkretną Okręgową Stację Kontroli Pojazdów. Teoretycznie konkretną, bo możesz ich zapytać o inną,ale musi być okręgówka. koszt - wg cennika i wiedzy internautów,ok.200pln, w rzeczywistości rok temu było to standardowe 98pln,czyli tyle co za zwykły przegląd. ale jak zawołają 200 to nie ma rady,trzeba płacić. na stacji okręgowej PAL-MAR w krośnie biorą tylko podstawę. Teoretycznie powinni przeglądnąć całe auto pod względem sprawności technicznej, oraz sprawdzić zgodność oryginalności tej z papierów z tą faktyczną. Znowu praktyka rozchodzi się z teorią. Sprawdzają hamulce, amory, zawieszenie, światła i jak podbiją pieczątkę na dokumencie to jesteśmy w domu. Z papierami szybko do wydziału komunikacji i po paru minutach (jeśli tablice są na stanie) albo po paru dniach/tygodniach (jeśli ich nie ma albo chcemy jakieś kombinowane) dostajemy żółte blachy.

CZY WARTO.

no jasne że warto. o ile oczywiście dany trabancik to jest nasza niedzielna, lansowa fura. OC kupujesz ze zniżką i np na jeden miesiąc, no i brak dożywotnio przeglądów technicznych,co jest fajne ale i zobowiązujące. ja i tak mam zamiar co 2-3 lata jechać na rolki, trzepaki itp. OC i przegląd to 2 największe zalety. No i oczywiście respekt. Ale jesli chcesz zrobić żółte blachy tylko dlatego, że ich koszt to ok. 700-800 pln a OC na rok kosztuje Cię 500 plus przegląd 100 i teoretycznie za 2 lata inwestycja się zwraca, a Ty będziesz jeździł codziennie nim w zimie do szkoły,to może być trochę dziwne... ale nikt nikomu nie zabroni. W polsce jest już kilka trabantów na żółtych blatach, ale niektóre są po prostu w rękach prywatnych trabantolubów lub po prostu kolekcjonerów aut, którzy mają ich po 10-15 i wszystkie na żółtych blachach ze względów bardziej ekonomicznych niż respektowych. Poznałem takiego człowieka,starszy pan dla którego stare autka to całe życie i zaargumentował mi to tak: "panie, jak przychodził koniec roku a ja musiałem zapłacić wszystkie OC, to normalnie cierpła na mnie skóra. co roku kolejne autko mógłbym sobie kupić zamiast tego OC!". No i coś w tym jest

Sirobur
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 01:32   

I o taka wypowiedz mi chodzilo dziekuje bardzo "miedelnica". Zobaczymy ale mam nadzieje ze sie uda wywalczyc zolte blaszki.

Pozdrawiam

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 12:23   

dziekuje za rzeczową odpowiedź!

klakson
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 20:23   

no tak tylko czy ktoś mógłby uzupełnić tą wypowiedź o obowiązki nałożone na właściciela pojazdu który zarejestrowany jest jako zabytek, bo z tego co pamiętam jest ich trochę, chodzi mi np o wymianę części i wpływ jaki może mieć konserwator na samochód

radzieckii
Gość
Wysłany: 2008-01-16, 23:58   

Akurat plusy w postaci braku obowiązku posiadania OC, bądź wykupienia na okres 30 dni da Ci też opinia o zabytkowym charakterze pojazdu. Można też wywalczyć na tej podstawie zniżki. Koszt ok 200 zł. Wymogi formalne podobne jak przy żółtych blachach, które dla mnie są bardziej kwestią prestiżu, niż ekonomiczną.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi