|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
żółte tablice |
| Autor |
Wiadomość |
Sirobur
Gość
|
Wysłany: 2008-01-12, 16:02
|
|
|
| nom dobrze ale skoro po szczecinie jezdzi to moze wlasciciel powiedzialby co i jak trzeba ile to kosztuje czego trzeba na chwile obecna. |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
Wysłany: 2008-01-12, 23:04
|
|
|
| Zbyszek niedlugo napsize wstep do tego gdzies :) |
|
|
|
 |
Bochen
Gość
|
Wysłany: 2008-01-12, 23:13
|
|
|
| i w lodzi bedzie a moze dwa ;d |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2008-01-13, 00:03
|
|
|
1. idziesz do wydziału komunikacji. tam panie powinny ( w katowicach i w krośnie znają) znać lokalnego rzeczoznawcę z którym współpracują. dzwonisz do rzeczoznawcy i mówisz mu jaka jest sprawa. umawiasz się z nim na wizytę (on przyjedzie do Ciebie lub Ty do niego. oni lubią jeździć i głównie to robią). przyjeżdżają, robią zdjęcia, spisują wszystko co potrzebne i podpisują z Tobą umowę o dzieło. dzieło to wykonanie białej karty i przygotowanie dokumentacji do wpisu auta do rejestru zabytków. Kosztuje to różnie. w katowicach 590 PLN za gotową dokumentację z białą kartą,zdjęciami,opiniami itp.
2. gdy dokumenty są gotowe, odbierasz je od rzeczoznawcy i idziesz do swojego miejscowego (wojewódzkiego)konserwatora zabytków. jeśli jesteś z katowic (miasto w miarę duże), to jest on w katowicach,ale np jeśli jesteś tak jak ja z krosna to czeka Cię podróż aż do Przemyśla. tak samo będzie w innych mniejszych miastach.
3. Konserwator po kilku tygodniach wyda swoje opinie i porobi adnotacje (kilka złotych opłat skarbowych). Odbierasz papiery no i połowa za Tobą.
4. Z papierami do urzędu komunikacji. tam składasz wszystko,a oni dają Ci specjalne dokumenty, z którymi jedziesz na wyznaczoną przez nich konkretną Okręgową Stację Kontroli Pojazdów. Teoretycznie konkretną, bo możesz ich zapytać o inną,ale musi być okręgówka. koszt - wg cennika i wiedzy internautów,ok.200pln, w rzeczywistości rok temu było to standardowe 98pln,czyli tyle co za zwykły przegląd. ale jak zawołają 200 to nie ma rady,trzeba płacić. na stacji okręgowej PAL-MAR w krośnie biorą tylko podstawę. Teoretycznie powinni przeglądnąć całe auto pod względem sprawności technicznej, oraz sprawdzić zgodność oryginalności tej z papierów z tą faktyczną. Znowu praktyka rozchodzi się z teorią. Sprawdzają hamulce, amory, zawieszenie, światła i jak podbiją pieczątkę na dokumencie to jesteśmy w domu. Z papierami szybko do wydziału komunikacji i po paru minutach (jeśli tablice są na stanie) albo po paru dniach/tygodniach (jeśli ich nie ma albo chcemy jakieś kombinowane) dostajemy żółte blachy.
CZY WARTO.
no jasne że warto. o ile oczywiście dany trabancik to jest nasza niedzielna, lansowa fura. OC kupujesz ze zniżką i np na jeden miesiąc, no i brak dożywotnio przeglądów technicznych,co jest fajne ale i zobowiązujące. ja i tak mam zamiar co 2-3 lata jechać na rolki, trzepaki itp. OC i przegląd to 2 największe zalety. No i oczywiście respekt. Ale jesli chcesz zrobić żółte blachy tylko dlatego, że ich koszt to ok. 700-800 pln a OC na rok kosztuje Cię 500 plus przegląd 100 i teoretycznie za 2 lata inwestycja się zwraca, a Ty będziesz jeździł codziennie nim w zimie do szkoły,to może być trochę dziwne... ale nikt nikomu nie zabroni. W polsce jest już kilka trabantów na żółtych blatach, ale niektóre są po prostu w rękach prywatnych trabantolubów lub po prostu kolekcjonerów aut, którzy mają ich po 10-15 i wszystkie na żółtych blachach ze względów bardziej ekonomicznych niż respektowych. Poznałem takiego człowieka,starszy pan dla którego stare autka to całe życie i zaargumentował mi to tak: "panie, jak przychodził koniec roku a ja musiałem zapłacić wszystkie OC, to normalnie cierpła na mnie skóra. co roku kolejne autko mógłbym sobie kupić zamiast tego OC!". No i coś w tym jest |
|
|
|
 |
Sirobur
Gość
|
Wysłany: 2008-01-13, 01:32
|
|
|
I o taka wypowiedz mi chodzilo dziekuje bardzo "miedelnica". Zobaczymy ale mam nadzieje ze sie uda wywalczyc zolte blaszki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bochen
Gość
|
Wysłany: 2008-01-13, 12:23
|
|
|
| dziekuje za rzeczową odpowiedź! |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2008-01-13, 20:23
|
|
|
| no tak tylko czy ktoś mógłby uzupełnić tą wypowiedź o obowiązki nałożone na właściciela pojazdu który zarejestrowany jest jako zabytek, bo z tego co pamiętam jest ich trochę, chodzi mi np o wymianę części i wpływ jaki może mieć konserwator na samochód |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2008-01-16, 23:58
|
|
|
| Akurat plusy w postaci braku obowiązku posiadania OC, bądź wykupienia na okres 30 dni da Ci też opinia o zabytkowym charakterze pojazdu. Można też wywalczyć na tej podstawie zniżki. Koszt ok 200 zł. Wymogi formalne podobne jak przy żółtych blachach, które dla mnie są bardziej kwestią prestiżu, niż ekonomiczną. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|