Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning Visualny Trabanta
Autor Wiadomość
Speccom
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 10:36   

Chce styningować sobie trabika, kombika visualnie, tylko nie do końca wiem co zrobić aby to nie było zbyt kosztowne, a dobrze wyglądające. A nie tak zwany Wiejski Tuning bo widziałem traba z deską zamiast spojlera... a więc pomózcie i piszcie co wy macie w swoich trabach zrobione.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 11:34   

ja mam wszystko w oryginale, do tego kilka dodatkow z deluxa, pare kultowych gadzetów typu lapka na koncowke rury, wiatraczek DDR na szybie przedniej, rekawice na lusterku, nowy lakier i wszystko, piekne, porzadne i z DDRu. Taki tuning jest najlepszy do kazdego samochodu :)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 16:58   

Taki tuning jest najlepszy do kazdego samochodu :) O gustach sie nie dyskutuje, choc ja tez popieram Twoje słowa.

Ogolnie to musimy sobie na poczatku przyjac co chcemy robic; czy chcemy miec auto obwieszone spoilerami, czy ociekajace chromem i gadzetami z epoki. Jak chcesz isc w plastik (nie polecam) to wal np do Kargula, on wie z czego dobrac i jak to zrobic. Jedna zasada: nie lacz plastiku z chromem itp. gadzetami.
Jesli chcesz chrom, to polujesz na gadzety po piwnicach, strychach, allegro (wbrew pozorom trzeba umiec szukac i juz nieraz zakupilem fajne rzeczy za bezcen). Generalnie nie lacz nowoczesnego z tradycyjnym, albo to albo to ;s

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 18:10   

Polecam sposób ala projektant:
najpierw zbierasz inspiracje - fotki, filmiki i oglądasz co Ci się podoba - na bazie tych inspiracji powinno zacząć Ci świtać w głowie w jakim kierunku chciałbyś iść
następnie sporządzasz projekt, którego się bezwględnie trzymasz - możesz pracować rok nad samym projektem, ale jak go już zatwierdzisz to go nie zmieniaj w trakcie bo Ci wyjdzie choinka obwieszona tu zielonym, tam brązowym czyli gówno w lesie
Wymyślanie "na bieżąco" jest ryzykowne i zazwyczaj kończy sie efektem miernym lub fatalnym. Dlatego najpierw pomysł, potem projekt a potem bezwzględna realizacja z dopuszczalnymi drobnymi zmianami w trakcie realizacji.
Nie łudź się, że dobry Vtuning zrobisz za darmo - Ci co tak uważają mają nie Vtuning tylo Wtuning (czyt. wieś tuning). Nawet jeśli wyhaczysz fajne kółka, to żeby wyglądały super zazwyczaj trzeba je profesjonalnie odrestaurować, jak wyhaczysz tanie lusterka to znowu okaże się, że już osłony na przednią szybę nie kupisz za 5 zeta... Dlatego moja rada - zastanów się czy chcesz się w to pchać i robić Vtuning Trabanta. Owszem można go podpicować sposobem domowym, ale nie łudźmy się - będzie to efekt jedynie podwórkowy. Sam to przerabiałem na sobie - poprawiłem pierwszego Traba obszywając fotele i obicia mięciutkim polarkiem, deska na niebieski mat, błękitne podświetlenie i od razu wnętrze było przytulniejsze - ale Vtuning to to nie był...

Aren601
Gość
Wysłany: 2008-01-06, 19:42   

ZBuku szanowny, podworkowym mozna zrobic fajnego Culta :]

Kolego moja wizja na kombi:

ładny lakier, nawet oryginalny wypolerowany, obnozine zawieszenie - chociaz te glupie 6 cm czyli zeby koło bylo na rowno z nadkolem i do tego poszezone felgi na 6'

prosto tanio i przyjemnie... tyle ze pamietaj - zacznij od zdrowosci traba i jego stanu mechanicznego bo po CHU* robic cos jak zaraz moze mu kolo odpasc czy cos w tym stylu...

Mateusz Ratajczak
Gość
Wysłany: 2008-01-06, 20:55   

gdzie mozna oddac felgi do poszerzenia bo nigdzie sie tego podjac nie chca i wszedzie mowia ze tego sie juz nie robi bo to zbyt niebezpieszne itd. Jestem z okolic Poznania prosiłbym o adres zakladu w ktorym to zrobia i koszt

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-01-06, 23:14   

Aren601... Można... Ale co jak Traba trzeba najpierw zespawać, zakonserwować, poprawki zrobić, to naprawić, to zregenerować itd? W 90% przypadków zanim się zacznie robić Vtuning jest tyle do zrobienia z mechaniki i blacharki, że zanim się do Vtuningu dojedzie to albo się Trabantem pierd-olnie, albo się go pokocha na wieki :)

Speccom
Gość
Wysłany: 2008-01-06, 23:24   

Chłopaki oczywiście że liczę się z kosztami, na to akurat nie narzekam... Podobają mi się inne trabiki, ale jakoś chwilowo mi brak wizji jakby mój mugł wyglądać, a nie zrobię identycznie jak ktoś ma:)

A co do stanu technicznego mojego traba to jest perfekt, sam remontuje pod siebie, wiec jest ok... W tym momęcie wymieniam podłogę, a własciwie to początek końca już:)

A co do poszerzania kół to nie skorzystam, bo mam alumy 14" z Fiata Coupe wyciągnięte i pasują perfekt... no i wyglądają... a ogólnie to myślałem właśnie o jakimś chromie, ale też nie do każdego koloru auta pasuje, a nie mam pojęcia na jaki kolor pomalować traba, bo to akurat w bliskiej przyszłości, a kameleon to chyba lekka przesada... chociaż... Czas pokaże...

Pozdrawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 00:20   

Najpierw zastanów się w jakim stylu chcesz mieć tego trampka - oldschoola zalatującego komuną, youngtimera wyświeconego z błyszczącymi chromami, culta, rajdówkę, eleganta, zadziornego, zwariowanego... Jak wspomniałem pooglądaj fotki np. z Zwickau i nikt nie każe Ci robić klona jakiegoś już auta, ale oglądając te fotki wykrystalizujesz sobie wizję autka. Dziwię Ci się, bo ja jeszcze swojego nie dokończyłem robić, a już w głowie miałem dwa kolejne projekty.
Napewno jeśli nie chcesz orginałka czy pełnego socjaliscticara obniż auto, negatuj lekko tył i daj szerokie i niskie kółka. Pytanie na jakiej feldze? Też zależy od stylu... Albo poszerzony orginał z chromowanym kapslem dużym, albo felga z akcentem kolorystycznym i np. kapselkiem chromowanym małym, albo całkiem inna odjechana felga cultowa albo całkowicie kosmiczna...
Naprawdę dziwię Ci się, że sam nie możesz wymyślić jak chciałbyś żeby twój Trabik wyglądał - a co Ci się podoba? jakiej muzy słuchasz? jakie laski Ci się podobają? jakie piwo pijasz? jakie masz hobby? gdzie spędzasz wolny czas... Zajrzyj w głąb siebie i znajdziesz odpowiedź kim jesteś, a stąd już niedaleka droga do tego co Ci potrzeba... Kur-wa ale mi się referat jeb-nął :))))

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 04:09   

Aren601 a ty gdzie robisz swojego trampka jak nie u siebie w garazu?

Kto to
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 08:48   

Speccom moje zdanie jest takie ze należy dobrać lakier jakiś pasujący,(najlepiej) którego jeszcze nikt nie wykorzystał na trabanta. Szersze felgi np 14 takie jak ty posiadasz przyciemnione szyby,światła super clear od golfa 2 i będzie bomba wyglądał .Takie jest moje zdanie, ale i tak najważniejsze jest dobranie koloru. Moim zdaniem kameleon nie będzie pasował do Traba ale w sumie zależy w jakie kolory sie bedzie zmieniał. poza tym położenie kameleonu jest duzo droższe niż malowanie normalne.Pozdro , miłej pracy przy trabiku :E

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 14:28   

Przypadkowe alufelgi, lakier kameleon, ciemne szyby itd. to zadatki na niezły agrotuning. Nie oszukujmy się, tak zrobionym autem nie wzbudzisz podziwu, tylko szydercze uśmieszki... Trzymaj się tego co pisze Qbs, Aren601 i Zbuk, albo doprowadź auto do pełnego oryginału w stanie jak z fabryki. Czas spoilerów, brewek, neonków już minął, choć niektórzy zdają się tego nie zauważać...

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 14:41   

noo, jak założysz spojler to nie będziesz trendy :)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 15:14   

Dokładnie jak napisał Zbyszek - NIC PRZYPADKOWEGO, bo od razu gnojówką zajedzie. Wszystko z góry upatrzone i zdobywane w pocie czoła, krok po kroku (nie zawsze bowiem można dostać od ręki to co się chce - pamiętam, jak szukałem AKU do mojego i zawsze pytałem o kolor, gabaryty i wizualność samego akumulatora, jak mnie pytali ale na co mi to, proszę podać auto lub parametry, to mówiłem, że szukam najpierw estetycznego akumulatora, a dopiero potem się będę martwił czy mi będzie pasował - nikt tego nie czaił i wszyscy pukali się w łeb...)

Kto to
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 20:56   

HEHE ładnie mnie zbesztaliście:D. Powiem Wam ze wszytko zależy od gustu. Nie powiem ze nie fajny jest klasyk, ale tym sie zajmę jak będę starszy dużo starszy( tak koło 50), a póki co to trzeba sie pobawić w lepsze silniki itp.Wiadomo jak sie myśli jak ma sie 19 lat :D hahahaha, ale juz zaczynają mi sie podobać samochody zrobione na fabrykę:E

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi