Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca na śląsku
Autor Wiadomość
gonzo
Gość
Wysłany: 2007-12-04, 20:08   

darek robi jako kurier wiec chyba wie o czym mówi. ja zatrudnić mogę w Wawie - nie ukrywam praca fizyczna ale pieniądz niegłupi. szczegóły 662 066 792

Dariusz Drabik
Gość
Wysłany: 2007-12-04, 20:44   

Panowie, ja mowilem o swoich doswiadczeniach, ja nie pracuje za 2,5 MAM WIECEJ :), w w-wa, na nieswoim aucie dostajesz juz 1600-2000 do lapki , ten kraj sie zmienia :)

warcab
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 00:17   

zasada jest taka wiem to z doswiadzenia:

"wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma"

kazdy swoje chwali nawet jak nie ma czego chwalic bo nie wypada a pozatym lepiej ukoloryzowac niz unaturyzowac :P

przykład:
ostatnio kolezanka mi sie chwalila jak to fajnie jest pracowac na stacji paliw zarabia w ciagu miesiaca 1,5 tyś i wogole nie jest sie odpowiedizalnym finasowo za ucieczki
a w czasie (jeszcze tak niedawnym) dziennych studiow pracowałem na shellu i dobrze wiem ze dostac z tego 3/5 jest fajnie :)

robak
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 08:49   

"wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma"

nieprawda! tu gdzie jestem jest mi dobrze! :)

Gaweł
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 17:59   

gonzo, szanuje Cię, ale... ja sam też, m.in jestem kurierem.

Być może ten kraj się zmienia, a być może zmienia się w mazowieckim na tamtych stawkach. W dość bogatej Małopolsce kurier mały (na Berlingo czy innym Kangoo) dostaje na rękę 950-1100 na normalnym do 3.5 i więcej tak naprawdę (tylko ja wiem ile wiozłem w Masterze :) ) 1500 netto.

No chyba, że ktoś ma prace u teścia, czy syna swojej matki etc...

Ten fragment mi się spodobał

- dyspozycyjność
- prawo jazdy B
- chęć pracy w dzień i w nocy

Nie znam oferty, ani człowieka, ale jeśli już w ogłoszeniu jest mowa o wyzysku to albo bardzo dużo płaci albo szuka człowieka:

- bardzo młodego i niedoświadczonego
- w potrzebie

Kiedy ja słyszę o dyspozycyjności po 10-12 h za kółkiem (nie mam na myśli TIR'ów) i np. dowiadywaniu się o kursie na 1 h przed nim gdy się leży z dupą w łóżku...
Różne rzeczy się dzieję, szczególnie u prywatnych.

robak
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 18:36   

jezdzilem na Iveco i mialo byc po polsce i ze standard to trasa jednodniowa, w porywach wyjazd na dwa dni, jak bedzie "ciezko" to 3 dni. no i bywalo tak, ze wyjezdzalem w niedziele w nocy a wracalem w sobote po poludniu. w tygodniu moze ze 4-6h bylem w domu przejazdem, bo mialem blisko 8ki i sobie z wawy na chate zjezdzalem chwile przekimac. godzin nasrane w cholere, kasa za to zadna. jedyne za czym tesknie w tym rpzypadku, to to ze ivoce mi sie podobalo i fajnie smigalo i moglem poznac wielu ludzi lacznie z kierowcami na CB (poznac w tym przypadku = "henio! jedziemy na kawe na 313km?") i co zwiedzilem to moje. dzieki temu bywalem naprawde w fantastycznych miejscach w ktore bym sam nie pojechal ze wzgledu na koszty. tyle ze pieniadze za to byly male.

Dariusz Drabik
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 22:11   

ja smigam trabem !!!!! pracowałem w 3 firmach kurierskich , roznie bylo, ale nie tak zle jak Wy mowicie, w ostatni wekend zarobilem dla siebie 700zł, a Wy mowicie 900 1200 na miesiac, PANOWIE!!!!! Tymon poszedl na kuriera, i za pierwsze 12 dni zarobil okolo 2 tys,

gonzo
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 22:46   

duuużo się panowie pozmieniało. do zwykłej roboty fizycznej znalezc kogokolwiek normalnego (tzn myslacego, niepijącego i zeby miał tylko jedną lewą rekę a nie obie) jest cholernie trudno. jak by co to telefon już dałem wyżej a robota czeka.
ps w 2000 roku pracowałem w Geancie - pensje rzędu 1200 brutto, i ludzi ogonek chętnych pod drzwiami. dziś sie sami proszą by przyszedł ktokolwiek. 1200 netto i chętnych brak

Dariusz Drabik
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 00:32   

Gonzo, swiete slowa! w KDT, juz zaczynaja placic okolo 1500-1700 sprzedawcy (fakt za 28 dni pracy) ale to gadanie o 900zljak by mi ktos za kierowce zaproponowal 900zl to bym go chyba jebnol , kierowca to bardzo ciezka robota!

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 14:39   

no widzisz ja pracuje nas szelu po 180 godzin i dostaję 800-900 zł. Więc chętnie podejmę jakąś lepszą pracę :)

robak
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 17:50   

a ja pracuje w PC WORLD, prace mam lekka, godzin 40/tydzien, a moge krecic po 50-60 bo sa nocki - to je biore, bo na takowe mnie ZAPRASZAJA, ze jest mozliwosc dorobienia i jesli chce to oni chetnie mnie na te godziny wezma. pracowalem 2 tygodnie na probnym 4 x po 5h i stwierdzili, ze jestem na tyle dobry, ze chca mnie na caly etat. na calym etacie super, ale kiedys tam szepnalem slowko, ze siana wiecej potrzebuje (szepnalem je jak bylem na probnym,a ma sie te marzenia o D3:) to teraz dodatkowe daja jak leci. praca lekka i przyjemna, ludzie w pracy bardzo fajni, zadnych zgrzytow, smiechy i zabawa w wiekszosci. do pracy 30min z buta, a w druga strone autem praktycznie zawsze ktos podrzuci, bo to dla nic normalka, ze po 'ciezkiej' pracy to juz chodzic sie nie powinno :) a do tego potrzebuje wolne albo zmiane godzin pracy, to rozmowa wyglada tak:

ja: mark/gary - potrzebuje wolne, bo...
ktorys z nich: ok.

nawet nie zdarze podac powodu. dla nich jest jasne, ze jak potrzebuje, to powod pewnie jest wazny. teraz przylatuje do mnie zona na dniach. nie pamietalem o ktorej godzinie, ale wiedzialem ktorego dnia. od razu mnie dorwal jeden z nich i siepyta czy chce wolne na ten dzien kiedy zona przylatuje. byl bardzo zdziwiony jak powiedzialem, ze nie, bo wystarczy ze zmienie nieco godziny pracy, to wtedy bedzie tak, ze przyleci po mojej pracy i wszystko bedzie ok, a dniowka zaliczona. potrzebowalem zmienic godziny pracy z powodu... ceremoni zapalenia swiatelek swiatecznych w miescie w ktorym mieszkam, bo chcialem porobic zdjecia i zobaczyc jak to jest. rowniez nie bylo problemu i nawet nie udalo sie powiedziec przed odpowiedzia OK, dlaczego chce zmienic godziny pracy. jak widze takie informacje, ze ktos pracuje za 800-900pln to az smieszne sie teraz wydaje. tyle to jest rachunkow do poplacenia w miesiacu, a gdzie zycie? tutaj SAM na wszystko zarabiam w tydzien (oplaty+zarcie), a reszta to gorka zostaje. moge zatem powiedziec, ze stwierdzenie wszedzie dobrze gdzie nas nie ma przestalo byc prawdziwe dla mnie.

Gaweł
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 19:43   

Robak, nie chcę Cię straszyć, ale możesz stać mało popularny :)

Myślę, ze każdy z nas ma zdecydowanie ciężej...

Mnie np. urlop jako taki przysługuje tylko w ziemie. A ciężko sobie wyobrazić abym tak po prostu przyszedł/zadzwonił i powiedział, że potrzebuje wolne. Heh, nawet bym na to nie wpadł :) Jak już się ziemia trzęsie to udaje Bóg jeden wie jaką chorobę. A to też nie za często... Bo chorowity to nie przydatny, "a wiesz ilu jest na Twoje miejsce?" .

Tak jest wszędzie u prywatnych na linii "szef - pracownik" .

Jakie 8 godz. ? :):):)

Gaweł
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 19:48   

A najlepsze, że mam plus minus 1500 zł i jestem 'the man' w śród znajomych :) Słyszę, że mi się 'udało' :) A potem patrzę ile płaci się operatorowi wózka widłowego w Rotterdamie (mówię o konkretnym przykładzie) to zaczynam oddychać ogniem. Plus garsoniera za 1/4 ryczałtu rynkowego, plus normalny szef i godziny pracy...

To nie jest kwestia zazdrości, bardziej braku akceptacji dla tak wielkich dysproporcji.

gonzo
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 20:58   

spokojnie, na zachodzie też można trafić na szefa sk...syna;) stwierdzam też z tego co piszecie że między warszawą a resztą kraju przepaść. z drugiej strony znam gościa co na śląsk wrócił bo co z tego że tu lepiej zarabiał jak koszty utrzymania też prorcjonalnie wyższe...

Dariusz Drabik
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 23:21   

z tymi kosztami utrzymania w wawie to swieta prawda, w sklepie czasami dostaje szału, jak pusty koszyk a kasjerka pokazuje na rachunek 60zl

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi