Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
601- pytania laika
Autor Wiadomość
Eagle
Gość
Wysłany: 2007-10-02, 10:48   

i jeszcze coś:
Malucha się łatwiej prowadzi, jest łatwiejszy do nauki samochodu. ta... to pokaz mi nowe auto tej klasy z silnikiem z tyłu i napędem na tył? A to sie inaczej prowadzi i jasne ze łatwiej jest się przesiąść z przednionapędowego trabanta na coś nowszego
Trabant ogólnie dość średnio nadaje się na samochód użytkowy. Bardziej zabawka, klasyczna zabawka... Ja wiem każdy teraz mi zrobi elaborat o tym ile on już Trabantem nie zrobił, ale mówię o schemacie - wykonaniu, awaryjności (dość znaczna), spalaniu powiem tyle : nie znam osób które robią takie trasy malucha 90' 91' co ja i moi znajomi polówkami z tych samych roczników. I nie obrażaj auta, które w NRD pełniło taka role jak u nas maluch i nikt go nie traktował jako zabawke ;]

Lizard
Gość
Wysłany: 2007-10-02, 15:50   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Może trochę źle to napisałem, bo wyszło, że potrzebuję dupowozu "lać i jechać" ;)
Ogólnie motoryzacja jest jednym z moich zainteresowań, na obecną chwilę mam w posiadaniu dwa dwusuwy o łącznej pojemności 100 cm3 :) Natomiast jeśli chodzi o Trabanty, to jestem kompletnie zielony- nigdy nawet żadnym nie jechałem choćby jako pasażer i przyszedłem do Was, żeby się czegoś dowiedzieć :) Do silników 2T mam duży sentyment, uważam je za bardzo wdzięczne, natomiast wiem, że maluch jest dobry dla początkujących i stąd ten wybór w pierwszym poście. Nigdzie mi się póki co nie spieszy i starannie wszystko przemyśliwuje jeśli chodzi o cztery kółka, a wasze odpowiedzi tylko mi w tym pomagają- jeszcze raz dzięki, wszystko co piszecie i co już jest napisane na forum biorę pod uwagę :)

601s
Gość
Wysłany: 2007-11-01, 19:05   

Witam.
Ja też mam małe pytanko jeśli można. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem 601s. Dojeżdżam nim sobie do pracy. Jakieś 2km w jedną stronę z czego połowa do wysokiej góry a druga połowa w dół z tej góry:) spalanie przekracza 10l/100km. W zasadzie mi to nie przeszkadza bo bak wystarcza prawie na 2 miesiące, ale czy te 10l to jednak nie zbyt dużo? Ruszać coś, regulować czy raczej w tych warunkach darować sobie? Nie mam pojęcia ile spala na trasie. A tak to super autko. Najbardziej odpowiada mi w nim silnik 2T:)

Prorok601
Gość
Wysłany: 2007-11-01, 19:37   

robisz krótkie trasy także myślę ze to normalne ze spala 10 l...
a moje zdanie jest takie: TRABANT to samochód dla kogoś kto chce sobie czasem ubrudzić ręce w smarze, dla kogoś kto chce sie nauczyć budowy jego itp. Miałem T601 jako pierwszy samochód i mimo kilku rozkraczeń bardzo sie ciesze z tego, ze wybór padł właśnie na trabanta... i częściowo zgadzam sie z tezą ze trabi nie nadaje sie do tzw "lania i jeżdżenia..."... maluch bardziej ponieważ na ten przykład da sie go oddać do większości warsztatów w razie awarii, a Trabanta raczej nikt nie chce robić ( z tego co mi wiadomo ) oczywiście posiadając malucha tez można pobrudzić sie smarem i uczyć jego budowy! natomiast nie da sie mieć czystych rąk mając trampka...
ja bym swojego nigdy nie nie oddal do warsztatu :) z resztą co to za facet co nie potrafi sobie poradzić z podstawowymi usterkami na trasie co? :)))
no i oczywiście maluszkiem nie powinny jeździć osoby powyżej jakiegoś wzrostu bo stwarzają zagrożenie na drodze... :)

Speccom
Gość
Wysłany: 2007-11-01, 22:21   

heh... ja mam Trabanta z roku 1977, stan jest wręcz perfekcyjny, pierwszy lakier itp, miałem wcześniej 6 maluchów i uważam że są jakie są tzn. stare roczniki do 1990 roku są ok, a późniejsze są już gorsze pod względem blacharki, już nie wspomne o elegantach:)1994-2000 :). Mam mojego trabika ponad rok i nie mogę powiedziec o nim złego słowa. Zawsze pali, zrobiłem nim ok 10 tys. w ciągu tego roku i pokonywał 1000km ciągłą trase bez najmniejszej usterki, fakt faktem trzeba konserwować co rok, bo inaczej by już go pewno nie było na tym świecie. A co do spalania to w mieście pali mi do 5l a na trasie ok 3l a nogi nie mam lekkiej:) Prędkość też można uzyskać lepszą, ja moją 601 zamykam licznik czyli 120km/h. Co prawda jest co nieco z silnikiem zrobione, ale to moja słodka tajemnica. Ci co jeżdżą na zloty to wiedzą co jest z autkiem robione i znają go i mnie:). Jak najbardziej polecam trabiego nawet jak jesteś lajkiem. Pozdrawiam

Eagle
Gość
Wysłany: 2007-11-05, 09:59   

pali mi do 5l a na trasie ok 3l a nogi nie mam lekkiej:)Takie rzeczy to chyba tylko w erze ;]

Bochen
Gość
Wysłany: 2007-11-06, 17:08   

hahah lekko przegiales speccom ;]

Trabant to moje pierwsze auto jak narazie i jestem bardzo rad z tego, że go nabyłem. Odpala, jezdzi, czego chciec wiecej?

Wojtek
Gość
Wysłany: 2007-11-06, 20:29   

"Co prawda jest co nieco z silnikiem zrobione, ale to moja słodka tajemnica". Mistrzu ty się marnujesz w Polskich realiach, opatentuj ten wynalazek to dostaniesz Nobla. I masz pewną robotę na kierowniczych stanowiskach w światowych koncernach samochodowych. 3l/100 km przy 120 km/h bez komputera. katalizatora i innych wynalazkach. To prawdziwa rewelacja na skalę światową!

Aren601
Gość
Wysłany: 2007-11-09, 19:31   

hahaha dobreeee :D ja bym chcial chociaz 4 jak sie da, o 3 juz nie marze ;]

TrabiWarsaw
Gość
Wysłany: 2007-11-13, 13:25   

:D:D:D:D dobre.

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2007-11-13, 23:29   

Speccom, napisz jakich zmian dokonałeś w tym silniku. Jeśli nie publicznie, to poprosiłbym priva.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi