Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabancik z silnikiem Malucha.
Autor Wiadomość
Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 02:33   

Z malucha to dobre są żyletki :]

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 12:56   

Otóż to. Jak można profanować Trabanta tym silnikiem? A swoją drogą, to czemu nie ma przeróbek w drugą stronę ("en-den-den" w 126p)?

MarkusM
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 13:24   

Misio601 bardzo prosta odpowiedź.
Po prostu niemieccy inżynierowie tak pomyśleli konstrukcję trabanta żeby jak ktoś będzie miał dośc dwusuwa to trochę pomyśli, powysila się, pokombinuje i zaadoptuje tam inną jednostkę napędową.

Natomiast nasi Polscy inżynierowie (po części też i włosi) nie pomyśleli nad tym. Zresztą jak jest w maluchu silnik mocowany - porażka. tłucze całą budą.
Niewyrównoważony i go telepie na wszystkie strony.
A że podobnjo jest go najłatwiej zaadoptować do trabanta to już inna kwestia...

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 15:42   

Zastanawia mnie jedna rzecz.Ponoć w maluchu jest silnik tak skonstruowany,że tłoki chodzą razem.Prawda to?
Jeśli tak to dlaczego?

ryhu
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 18:37   

Prawda. Tłoki w Maluchu chodzą razem. W jednym cylindrze zachodzi sprężanie, a w drugim wydech.

MarkusM
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 19:42   

Heh Ryhu prawde gada.
Polać mu mixolu :-)

macq
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 20:36   

Jeśli tak to dlaczego? Bo to dziwne czasy były ;) Dlatego silnik malucha ma takie miekkie zawieszenie silnika, bo trzesie sie niemiłosiernie. Byly też podobne silniki (np z łady oki), ale one juz mialy walki wyrownowazajace i jakotako to chodzilo...

picia353
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 23:00   

Bo mysl techniczna tego silnika jest z 1920r

mitek
Gość
Wysłany: 2007-03-07, 02:20   

a co do swapów silnika w kaszlu to silnik zastawki to standard,wrzucają jakieś 900, nie wspominają o silniku z alfy 166 i z corrado. Ja przed trabbem miałem kaszla i przymierałem się do wrzucenia 353 i wymienienia skrzyni kaszla na skrzynie cc 700 (ma inne przełożenie dyfra i synchronizowana jedynkę a tak to identyczna jak w kaszlu) wbrew pozorom łatwiej to wykonać jak w trabbie. Niestety brakło czasu, chęci i kasy, a z czasem kaszel zaczął tak sie rozsypywać że nie było gdzie czemu robić swapa

Taka mała ciekawostka: W CC 700 silnik to trochę wzmocniony silnik kaszla z chłodzeniem zamienionym na wodne. Skrzynia to zmodyfikowana skrzynia kaszla. W takim razie jedna rzecz powinna się nie zgadzać kaszel ma napęd na tył, a cc na przód. Cały zespół napędowy jest zamontowany w lustrzanym odbiciu jak w kaszlu. Czyli CC powinno mieć 4 biegi do tyłu.

I tu się nasi polscy inżynierowie pochwalić mogą pomysłowością Silnik w CC kręci się jako jeden z niewielu na świecie silników w lewą stronę

ech ładnie sie rozpisałem ;-)

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-07, 09:41   

Tłoki chodzą razem, bo to czterosuw. Inaczej byłoby tak, że miałbyś: praca(1)/sprężanie(2)-wydech(1)/praca(2)-ssanie(1)/wydech(2)-sprężanie(1)/ssanie(2) i chodziłby jak silnik w T25A (Władymirec) czy Ciapku (Ursus C330). Bo dwa suwy pracy następowałyby po sobie w kolejnych dwóch połówkach obrotu, a potem miałbyś dwie połówki "jałowe".

Dzięki temu, że tłoki chodzą razem masz pracę w co drugiej połówce obrotu.

W dwusuwie ten problem nie istnieje ;-)

Tito Ortiz
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 16:48   

Witam

Mam ytanko czy ma ktoś zdjęcia Trabiego z silnikiem od maluch :>?? Bo linki powyżej nie chodz :( A ciekaw jest jak to wyglada :D
Chciałbym sie zapytać też czy ktoś przekładał 1.1 silnik do 601?? I czy duzo z tym roboty i co trzeba zrobić:)?? Bo wiem ze sprężyny trzeba przełozyć , zbierznośc ustawić itp czy cos jeszcze :>??

Pozdrawiam :D

macq
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 18:47   

przenosiłem sie na inny serwer i niestety fotki zaginely w akcji... :\

macq
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 18:49   

o sorki, zapomnialem, ze mam na innym dysku te fotki, zaraz zarzuce :]

Tito Ortiz
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 22:42