Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[marzec 2007] Jeszcze zimowe czy już letnie?
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 08:32   

Zmieniać czy nie zmieniać?

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 10:53   

Ataku zimy pewnie nie będzie, więc chyba już można.

Ja mam większy dylemat - jadę za tydzień do Włoch, generalnie niby w Alpy, więc i śnieg może się zdarzyć . . . chyba jednak na zimówkach pojadę??

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 13:51   

W Alpy cz w Dolomity :)?? Weź zimówki...

schwarzpeter
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 14:30   

ja zmienie pewnie w maju;) nawet nie wiem czy teraz są tłoki w serwisach. Apropos gdzie w Krakowie Najtaniej zmieniają? Ja przechowuję i zmieniam u koleżanki towarzysko ale już mi się wysoka cena znudziła... wolę trzymać w piwnicy i zaoszczędzić na miksol

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 15:18   

W zasadzie to w okolice Dolomitów ;) Ale kto wie, dokąd nas poniesie? :D

Dzięki za odpowiedź, jak widzę, wszyscy radzą zimówki, co było zgodne z moją wstępną decyzją.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 19:35   

Jeżeli średnia temperatura otoczenia kiedy jeździsz oscyluje około 7 stopni to jeszcze zimówki. Czyli np. jak jeździsz z samego rana i wieczorem. Natomiast jeśli tak w ciągu dnia to możesz zacząć myśleć o zmianie. Ja osobiście pewnie będę wymieniał gdzieś w kwietniu. No chyba, że potwierdzą się te prognozy pogody, to trzeba będzie pomyśleć nad wcześnijeszym terminem.

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 09:34   

Jeżeli średnia temperatura otoczenia kiedy jeździsz oscyluje około 7 stopni to jeszcze zimówki. Czyli np. jak jeździsz z samego rana i wieczorem.

Rozumiem, że opony trzeba przekładać o 10:00, a potem około 19:00??? Mam zabrać na wyjazd 2 komplety? ;-) (to był żart, proszę się nie obrażać).

A tak serio, to myślę, że w Polsce już nie będzie takiego ataku zimy, którego nie dałoby się przeżyć na letnich oponach.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 10:22   

Niby tak tyle że wymiany opon nie należy wiązać jedynie czy śnieg jest czy go nie ma... Chodzi o temperatury.

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 10:24   

Wg mnie zimówki warto trzymać tylko ze względu na śnieg. Przy -20st.c. na suchym asfalcie lepsza jest opona letnia ;-) Nie mówiąc o tym, co jest przy +2 . . . Dla mnie jedynym wskaźnikiem jest śnieg. Temperatura ma znaczenie drugorzędne.

A jak jest u nas z odśnieżaniem dróg - wiadomo. Często leży breja, a w brei zimówki są sto razy lepsze! A jak czasem sypnie, podjazdy wszelkie są śliskie - wtedy zimówki okazują się błogosławione!

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-06, 18:06   

EE ja caly czas na letnich jezdze i .... tylko jedna stluczke tej zimy mialem hie hie :-p

qbak
Gość
Wysłany: 2007-03-07, 09:50   

Ja w Trabie też mam tylko letnie, ale już w codziennym aucie bym sobie na to nie pozwolił. Często wypuszczam się "w Polskę", gdzie drogi nie zawsze są odśnieżone. Na zimówkach jednak o niebo lepiej.

W Trabie mi letnie opony w zimie tak nie przeszkadzają ;-) Jakoś sobie radzi...

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-07, 18:27   

a dzisiaj to ja nawet ani razu ssania nie wyciagnalem tak jest bajecznie ciepło :) az sie chce jezdzic .

Patryk Kirstein - Hallen
Gość
Wysłany: 2007-03-09, 07:35   

:) kazdy atak zimy da sie przezyc na letnich :)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-10, 07:25   

Heh... na tej zasadzie to w sumie można jeździć bez działającego 4 czy 1 biegu, bez sprawnych hamulców (wystarczy ręczny) itd. Pytanie tylko czy warto i czy to bezpieczne...

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-10, 11:41   

Kiedys nie było u nas letnich i zimowych i o zgrozo byly diagonalne i trabanty jakos smigaly zima :-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi