|
na swiatłach cały rok |
| Autor |
Wiadomość |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 11:11
|
|
|
"Na światłach mijania cały rok i całą dobęSejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok. Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 zł. Do tej pory kierowcy w Polsce mieli obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni. W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich. Poprawkę złożył klub Platformy Obywatelskiej. Jak powiedział w imieniu tego klubu poseł Stanisław Lamczyk, wprowadzenie takiego obowiązku ma poprawić widoczność samochodów na drodze. (ks, Polskie Radio, PAP) "
Niniejszy tekst pochodzi z dziennika "Rzeczpospolita"
http://www.rzeczpospolita...8933.html#58933
o własnie stąd |
|
|
|
 |
darqs
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 12:05
|
|
|
| ...no to #%*!!! przegięli pałkę |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 13:38
|
|
|
| ... przegięli i to za bardzo... kiedy jedziemy do warszawy gromadką :) narobimy dymu moje 353 fajnie dymi ostatnio. |
|
|
|
 |
robak
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 13:44
|
|
|
| czemu przegieli? niektorzy w czasie deszczu nawet nie wlaczaja i och nie widac, a na trasie jak zapierlala takie czarne male cos w postaci np hondziawki ktora smiga 150km/h to nim to zauwazysz to mozesz na czolowke poleciec przy wyprzedzaniu. moze w miastach nie ma takiej ostrej potrzeby, ale poza miastem powinno sie wlaczac swiatla. |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:04
|
|
|
przypominając sobie wypowiedzi ludzików w podobnym temacie który był apelem o jazdę z włączonymi światłami przez cały rok, już mogę uprzedzić wypowiedzi innych: żarówki będą się przepalać szybciej, więcej spali i będzie wolniej jeźdźił bo będzie większy pobór i przez to większy opór...
osobiście jeżdże przez cały rok na światłach, czuje się bezpieczniej i czasami denerwuję się na tych którzy nawet gdy trzeba włączyć światła tego nie robią. w skrócie POPIERAM |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:30
|
|
|
jezdze na swiatlach caly rok, i do tego tez zachecam.
a przeciwnikow, co mowia, ze sie zarowka szybcej wypala, wiecej benzyny spala, zapytam: naprawde chcecie te grosze oszczedzic na waszym zdrowiu a moze zyciu? |
|
|
|
 |
gajos
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:30
|
|
|
| ja tez nic zlego w tym nie widze..szczegolnie w momencie gdy na ulicach roi sie od kierowcow ktoryz nawet przy pogodzie takiej jak w sotatnim tygodniu nie sa w stanie wlaczyc swiatel bo im szkoda pradu w samochodzie... |
|
|
|
 |
miszatrabi
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:42
|
|
|
Witam
Osobiście również jeżdże cały rok na światłach i akurat popieram ten pomysł TYLE w tym temacie
pozDDRawiam oszczędzających ;p |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:56
|
|
|
| ale ja mam w rusku prąd pod kreską!!! nie moge na swiatlach jezdzic za duzo bo mi akumulator siada... no chyba ze ktos laskawy skoluje mi alternator do zapora bo podobno takie byly.. |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 16:06
|
|
|
Bardzo dobrz że coś takiego wymyślili. Jeżeli w Polsce nie może być prawdziwych dróg to może przynajmniej to coś zmieni.
A żarówki nie są aż takie drogie - z resztą motocylke cały rok od zawsze na światłach pomykają - i co? Nikt nie marudzi. |
|
|
|
 |
Rafał Kośka
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 18:18
|
|
|
Taaak...auta bedą palić więcej...kontrola i pilnowanie ciśnienia w oponach i ustawienia zbierzności pozwala zrównoważyć, a nawet zaoszczędzić:P
Czekałem na tę zmianę w przepisach, sam dotychczas dobrowolnie używałem świateł non stop.
Wojtek to mnie intryguje:
"Przy okazji : co to jest? Osiem cylindrów, 7853 ccm, bardzo dużo pali i zajmuje jeszcze więcej miejsca?" CO to jest??:D |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 18:30
|
|
|
| i znów coniektóre "Mietki" bedą kupować światła wsteczne od malucha i montować toto z przodu polonezów, jako światła dzienne, żeby o kilka watów mniej prądu brało ;) |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 18:40
|
|
|
| caly rok i juz. Aha prorok w czewie na złomie stoii poprostu piekny zaporozec. niebiesciutki w stanie jakby z tasmy zjechał-naprawde, nie wiem dlaczego ktoś go zezłomował ale auto przyjechało na kołach i nawet grama rdzy nie ma.pozdro |
|
|
|
 |
Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 19:07
|
|
|
| Mój kolega z roboty na zime (okres jeżdzenia na światłach) wyciąga tube basową z bagażnika bo przez tą tube światła mu przygasają :) jak przepis wejdzie w życie to chyba bedzie musiałją sprzedać |
|
|
|
 |
aguska87
Gość
|
Wysłany: 2007-02-16, 19:47
|
|
|
| i bardzo dobrze! ja i mój Trabant jesteśmy za. wreszcie jakis dobry pomysł, a nie wynagradzanie policjantów za to kto wlepi więcej mandatów i weżmie mniej w łapę. |
|
|
|
 |
|
|