Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
na swiatłach cały rok
Autor Wiadomość
szkielu
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 11:11   

"Na światłach mijania cały rok i całą dobęSejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok. Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 zł. Do tej pory kierowcy w Polsce mieli obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni. W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich. Poprawkę złożył klub Platformy Obywatelskiej. Jak powiedział w imieniu tego klubu poseł Stanisław Lamczyk, wprowadzenie takiego obowiązku ma poprawić widoczność samochodów na drodze. (ks, Polskie Radio, PAP) "
Niniejszy tekst pochodzi z dziennika "Rzeczpospolita"
http://www.rzeczpospolita...8933.html#58933
o własnie stąd

darqs
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 12:05   

...no to #%*!!! przegięli pałkę

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 13:38   

... przegięli i to za bardzo... kiedy jedziemy do warszawy gromadką :) narobimy dymu moje 353 fajnie dymi ostatnio.

robak
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 13:44   

czemu przegieli? niektorzy w czasie deszczu nawet nie wlaczaja i och nie widac, a na trasie jak zapierlala takie czarne male cos w postaci np hondziawki ktora smiga 150km/h to nim to zauwazysz to mozesz na czolowke poleciec przy wyprzedzaniu. moze w miastach nie ma takiej ostrej potrzeby, ale poza miastem powinno sie wlaczac swiatla.

klakson
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 15:04   

przypominając sobie wypowiedzi ludzików w podobnym temacie który był apelem o jazdę z włączonymi światłami przez cały rok, już mogę uprzedzić wypowiedzi innych: żarówki będą się przepalać szybciej, więcej spali i będzie wolniej jeźdźił bo będzie większy pobór i przez to większy opór...

osobiście jeżdże przez cały rok na światłach, czuje się bezpieczniej i czasami denerwuję się na tych którzy nawet gdy trzeba włączyć światła tego nie robią. w skrócie POPIERAM

machoony
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 15:30   

jezdze na swiatlach caly rok, i do tego tez zachecam.
a przeciwnikow, co mowia, ze sie zarowka szybcej wypala, wiecej benzyny spala, zapytam: naprawde chcecie te grosze oszczedzic na waszym zdrowiu a moze zyciu?

gajos
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 15:30   

ja tez nic zlego w tym nie widze..szczegolnie w momencie gdy na ulicach roi sie od kierowcow ktoryz nawet przy pogodzie takiej jak w sotatnim tygodniu nie sa w stanie wlaczyc swiatel bo im szkoda pradu w samochodzie...

miszatrabi
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 15:42   

Witam

Osobiście również jeżdże cały rok na światłach i akurat popieram ten pomysł TYLE w tym temacie

pozDDRawiam oszczędzających ;p

Prorok601
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 15:56   

ale ja mam w rusku prąd pod kreską!!! nie moge na swiatlach jezdzic za duzo bo mi akumulator siada... no chyba ze ktos laskawy skoluje mi alternator do zapora bo podobno takie byly..

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 16:06   

Bardzo dobrz że coś takiego wymyślili. Jeżeli w Polsce nie może być prawdziwych dróg to może przynajmniej to coś zmieni.
A żarówki nie są aż takie drogie - z resztą motocylke cały rok od zawsze na światłach pomykają - i co? Nikt nie marudzi.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 18:18   

Taaak...auta bedą palić więcej...kontrola i pilnowanie ciśnienia w oponach i ustawienia zbierzności pozwala zrównoważyć, a nawet zaoszczędzić:P
Czekałem na tę zmianę w przepisach, sam dotychczas dobrowolnie używałem świateł non stop.

Wojtek to mnie intryguje:
"Przy okazji : co to jest? Osiem cylindrów, 7853 ccm, bardzo dużo pali i zajmuje jeszcze więcej miejsca?" CO to jest??:D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 18:30   

i znów coniektóre "Mietki" bedą kupować światła wsteczne od malucha i montować toto z przodu polonezów, jako światła dzienne, żeby o kilka watów mniej prądu brało ;)

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 18:40   

caly rok i juz. Aha prorok w czewie na złomie stoii poprostu piekny zaporozec. niebiesciutki w stanie jakby z tasmy zjechał-naprawde, nie wiem dlaczego ktoś go zezłomował ale auto przyjechało na kołach i nawet grama rdzy nie ma.pozdro

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 19:07   

Mój kolega z roboty na zime (okres jeżdzenia na światłach) wyciąga tube basową z bagażnika bo przez tą tube światła mu przygasają :) jak przepis wejdzie w życie to chyba bedzie musiałją sprzedać

aguska87
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 19:47   

i bardzo dobrze! ja i mój Trabant jesteśmy za. wreszcie jakis dobry pomysł, a nie wynagradzanie policjantów za to kto wlepi więcej mandatów i weżmie mniej w łapę.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi