Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy trabant wytrzyma cos takiego!
Autor Wiadomość
PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-12-08, 01:04   

Przewody mam 0,75 z tyłu a przód na oryginalnych, które były razem z głośnikami. Styki ok, przynajmniej jeśli chodzi o głośniki, świeżo zamontowane. Nie wiem w ogóle jak jest radio podłączone, nie znam się na tym, było już zamontowane jak kupiłem Traba. Jak powinno być podłączone?

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-12-08, 15:59   

Jak mi sie radio wylaczylo, to powodem byla bateria kiepska i niemogla uciagnac radia 4x50 ewentualnie sprawdz jak masz podlaczone.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-12-08, 19:52   

Radio : prosto pod akumulator na odpowiednich kablach (ja mam 3 mm kwadrat) i bezpiecznik (16 A).
Głośniki wiszą na 2,5 mm kwadrat, do tego wszystkie połączenia (kostki, konektory) powinny być dobrej jakości, nieutlenione, bez cienia luzów.
Jeszcze jeden bajer - radio ma to do siebie że lubi się grzać. Jeżeli zlikwiduje się do zera przepływ powietrza, może być zabawnie :-)

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-12-09, 14:33   

Dobra, sprawdziłem jak mam podłączone radio. Przy czym to sprawdzanie to kupa śmiechu bo się w ogóle na elektryce nie znam. Będzie laicko i śmiesznie, proszę uszykować chusteczki do ocierania łez ;).

Do radia jest wpięta taka śmieszna kostka, nie wiem jak się to nazywa, z niej wychodzi 5 kabelków, pomarańczowy, niebieski, czerwony, żółty z czerwonym paskiem i czarny.
Niebieski i pomarańczowy nigdzie nie idą, są zaklejone taśmą izolacyjną.
Czarny jest podłączony do listwy nad skrzynką na lewo od kierownicy (znaczy że to masa, tak?).
Czerwony i żółty z czerwonym paskiem przechodzą w jeden czerwony, potem jest takie jakieś śmieszne cylindryczne białe coś, potem przechodzi to wszystko w czarny kabel, który idzie do skrzynki, jest podłączony do wejścia najbardziej po prawej, do takiego śmiesznego czegoś co to na tym jest 8A napisane (to jest właśnie bezpiecznik?). Z tego samego wyjścia idzie czerwony kabel, który chyba idzie bezpośrednio do akumulatora.
Dobrze jest podłączone?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-12-10, 08:40   

Problem napewno tkwi w elektryce, za cienkie przewody zasilające, niewłaściwa masa lub poprostu radio wpięte w niewłaściwym miejscu do zasilania. Co ty qwa nie powiesz :)

gajos
Gość
Wysłany: 2006-12-10, 12:07   

masz po prostu zle radio ;)

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-12-10, 13:00   

To się kurde dowiedziałem ;>

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 16:22   

PJ4cK taka smieszna kostka to jak sądze standardowa kostka radiowa.

W tym moemncie dokłasdnie nie pamietam jakie były w niej podłączenia, ale co do twojego radia mogę powiedzieć tak:

1. To z napisem 8A to rzeczywiscie bezpiecznik
2. Do momentu podłączenia do listwy i bezpiecznika od radia masz wszystko dobrze (ten przezroczysty cylinderek to bezpiecznik od radia)

Z moich rad to powiem Ci tak:

Czarny przewód podłączony do listwy, przedłuż (lutując i to porządnie!) albo wymień na nowy i doprowadź pesposrednio do styków w akumulatorze (to eliminuje większosc zakłóceń)

Sprawdź w instrkucji jaki powinieneś mieć bezpiecznik od radia a jaki masz wsadzony do cylinderka (cylinderek otwiera się, ścisakjąc go i przekręcając)

Niebieski i pomarańczowy jak sądzę służą do elektrycznego sterowania i zasilania anteny

Niepokoji mnie fakt iż masz dwa kable zasilania połączone w jeden

Podaj mi model i producenta radia a może coś wskuramy

Warto jeszcze sprawdzić czy nie masz skopanego ogranicznika mocy (albo i końcówki mocy) we wzmacniaczu radia (ale tu bez fachowej pomocy się nie obejdzie

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 16:46   

A jeszcze co do moich rad instalacyjnych, dobrym patentem (przy którym nie trzebaw wyciszać bagażnika) jest skonstruowanie bardzo prostej tylnej półki. Półka z płyty MDF/HDF, mocowana na solidne wkręty. W to wpuszczone głośniki wysoko tonowe (gwizdki) oraz od wewnętrznej strony (od strony bagażnika) zwrotnica. Średnio-nisko natomiast (mid-basy) można zamontować od górnej części półki odwrotnie (czyli tak żeby grały do bagażnika). Oczywiscie pod półka należy zabudować skrzynię i odpowiednie wyloty. Nie będzie zbytniego harczenia a przy tym wygladać to będzie conajmniej dziwnie :| (przy czym midbasy zacznazachowywać sie jak porządne głośniki basowe) Wada? Istnieje prawdopodobnieństwo że półka albo jej mocowania nie wytrzymaja wibracji :]

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-11, 23:26   

Wlasnie stalem sie posiadaczem subwoofera magnat 300w idealnie pasuje na tylne siedzenie bo do bagaznika sie nie miejsci. Zamala dziura hi hi hi hi hi hi Niezle tupie glosnik ma 30cm narazie cos mi szyby w dzwiach brzecza i w pulce cos sie poluzowalo ale jest spoko pozdrawiam....

Piotrass
Gość
Wysłany: 2007-01-19, 21:11   

Ja tez mysle nad zalozeniem sprzeciku do mojego Trabiego.Na poczatek chce kupic radyjko jakiegos blaupunkta czy Kenwooda Pioneera jeszcze sie nie zdecydowalem.Nie mam pojecia jak zaistalowac w nim glosniki w drzwiach??Myslalem nad kupnem specalnych paneli montarzowych z MdF-u przykreceniu ich stabilnie do tapicerki i w nie glosniki??? co o tym Myslicie??.Koszt paneli to 75zl(www.basser.pl)

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-20, 15:19   

W taki sposub bylo by najlepiej tylko trzeba by bylo dzwi wyciszyc, bo inaczej efektu nie bedzie. Ja mam tez niewyciszone i kiepsko to sie spisuje.A jesli chodzi o radio to najlepsze sa firmowe zadnych first dalco itp to badziewie. Lepiej zainwestowac w cos kokretnego i miec jakes efekty...

Piotrass
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 00:56   

Juz z kumplem muslelismy nad wyciszeniem drzwi.On tez podsunal mi pomysl tych paneli.Maty sa drogie ale mozna sobie poradzic wyklejajac drzwi Flizelina akustyczna(sprasowana na twardo) podobna stosuje sie w kolumnach.wychodzi znacznie taniej niz specjalna mata.A radyjko to kupie cos z Blaupunkta albo kenwooda jekis nizszy model mozna kupic nowy za ok 350 400zl.do tego te glosniki panele wygluszenie wydaje mi sie ze w 600zl uda mi sie zmiescic. Czekam do wyplaty i zaczynam dzialac,chyba ze jeszcze ktos podsunie mi lepszy pomysl??? Oczywiscie w przyszlosci rozszeze swoj system o wzmacniacz i subwoofer.ale aktualnie mam tez kilka rzeczy do zrobienia-stuki w zawieszeniu na tyle naprawa maski po odwarciu podczas jazdy.

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 18:20   

Tez sie biore za wyciszanie ale na wiosne bo teraz to troche warunki nie pomagaja zaczne od dzwi. Ja w sumie wydalem na car audio okolo 800zl cos w tej granicy

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-26, 21:10   

Ja posiadam cos takiego:
Subwoofer Magnata

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi