|
Pomocy Mam Linux-a Kubuntu |
| Autor |
Wiadomość |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-29, 16:05
|
|
|
Cześć Z okazji iż "szanowny" microsoft wywalał mi oryginalną windę Xp Proffesional przerzuciłem się na Linux-a Kubuntu.
Mam sporo problemów mn:
jak zainstalować komunikatory i inne programy ?
na forum linux-a czytałem ,ale jestem Tak Ciemny ,że oni mnie nieoświecają :/ pełno jakiś komend ,a kaj to pisać ? Jestem ciemny z tego ale na Windę nie wrócę.
POMOŻECiE ? |
|
|
|
 |
Benek
Gość
|
Wysłany: 2006-12-29, 21:46
|
|
|
tez mam od wczoraj - SZOK!
pozostaje forum ubuntu albo informatyk :) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-12-29, 21:53
|
|
|
| ee, nie jest tak źle. Ja mam mandrive to niestety nie pomoge ;) |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-29, 22:28
|
|
|
Wiecie co Kto Ma naj większą wiedzę o Linux-ie
niech mi poleci jakiegoś prostego w obsłudze
jeśli jakieś linki czy coś to torrent też może być,
w kubuntu nie umię nic zainstalować
,ale mandrive ktoś ma ... MACQ ?? jest to łatwe w obsłudze ?? czy da się korzystać z spik-a, tlen-a, gg, skypa, ??
Mandriva-One-Eastern-Europe-2006-CD.iso
ściągam ten system czy ma ktoś Taki ??
Jak tak to się przerzucę by mieć pomoc :) w pobliżu. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-12-30, 09:23
|
|
|
Powitać.
Na linuxie siedzę już jakiś czas.
Zdecydowanie polecam na początek dystrybucję "Mandrake " obecnie "Mandriva", jest moim zdaniem przeznaczona dla wszystkich. Czyli tych początkujących i bardziej zaawansowanych.
Przesiadając się na linuxa należy całkowicie zapomnieć jak pracowało się na wingrozach!!!
Komunikator GG dla linuxa nazywa się KADU, można ściągnąć ze stronki "kadu"w formie paczki.
Instalujesz z poziomu administratora (root), pamiętaj by dać uprawnienia do uruchamiania pozostałym usserom w systemie.
Na początek trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
W linuxie (darmowe dystrybucje) masz wszystko co trzeba już po zainstalowaniu systemu nie licząc np. wtyczek które musisz sobi zainstalować.
Zapewniam że szybko przekonasz się do tego systemu, pomimo początkowych trudności i tu jeszcze raz: - całkowicie zapomnij jak robiłeś coś w wingrozie.
Życzę zadowolenia z pracy na linuxie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-12-30, 09:32
|
|
|
| bross- ja bym ci polecal jednak mandrive 2007 bo jest stabilniejsza, a gg tlena itp jak masz w rpm'ach to instalujesz dosyć łatwo... choc jak to z linuxem czasem bywa zawsze mu czegos brakuje ;) |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2006-12-30, 12:31
|
|
|
Ze swojej strony polecę Ulteo. Wprawdzie na razie alpha i to w wersji LiveCD, ale z wyglądu i intuicyjności drugi Windows. Jeśli coś na stałe to raczej Mandriva
Pozddr |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-30, 16:37
|
|
|
No to i przy okazji ściągłem Mandriva-one-2007-free-kde.iso
Powiem tak : Do linux-a przywyknę ,przecież trzeba się uczyć ,a nie tylko klikać w windzie i prawie wszystko samo się robi :/ (to było bardzo wygodne ale czas na zmianę :) ) |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2007-01-01, 19:47
|
|
|
| ja tam jednak zostanę przy wygodzie :) |
|
|
|
 |
Rycho
Gość
|
Wysłany: 2007-01-01, 20:13
|
|
|
Witam.
Osobiscie nie znam się na Linuksie ale polecam system MAC OSX. Jest naprawde swietny, Winda przy nim to epoka kamienia.... Miałem przyjemnosc pracowc troszke na Macbooku i sie zakochałem sam mam zamiar kupic taki sprzet. Ale Po pierwsze system operacyjny Mac OSX działa tylko na kompach Appla wiec szykuje sie spory wydatek :((( po drugie jest po angielsku ale to chyba nie jet przeszkaoda.
System jest bardzo stabilny i zrobiony "dla ludzi" po 30 minutach pracy (to był mój pierwszy kontakt z MACiem) poruszałem sie po systemi z łatwościa a jesli chodzi o programy to sa MACowskie odpowiedniki.
Polecam: Link
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2007-01-02, 01:26
|
|
|
| linux też ma odpowiedniki i to zupełnie za darmo, system jest stabilny i coraz więcej ludzi przesiada się na linuxa. Moja przygoda z linuxem trwa od 1998 roku. Obecne dystrybucje nie różnią się pod względem obsługi od windy, też tylko się klika. Obsługa jest dziecinnie łatwa w porównaniu jak zaczynałem. Na dodatek nie trzeba zmieniać posiadanego sprzętu. I jeszcze jeden b.wazny argument - wirusy? - ja już zapomniałem, pracując na wingrozie często je łapałem, teraz mam spokojną głowę. |
|
|
|
 |
Rycho
Gość
|
Wysłany: 2007-01-02, 11:13
|
|
|
Kolega JaJer dobrze napisał,że nie trzeba wymieniac sprztu i to jest podstawowy i najwiekszy argument za linuxem na blaszaku. Na MACa też nie ma wirusów :)
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2007-01-02, 21:06
|
|
|
Wiem Przyjaciele linux To wspaniały system choć niemogę zapisać notek na blogu na Onet i Interia :/
no ale Najważniejsze ,że Forum CT i Miastoplusa Działa :) |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2007-01-02, 22:27
|
|
|
Ja tam odkąd pierwszego kompa miałem w '96 to już miałem nielegalnego Wina. Do dziś mam XP z którego prawdopodobnie kożysta 1/3 Warszawy...
Ale w każdym razie jakoś Linux mnie nie rajcuje, pozatym np. w moim przypadku to nowy komp już tylko pomoże... |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2007-01-13, 10:14
|
|
|
jezeli jestes początkujacy w linuxie to polecam ubuntu 6.12 pl, jest to zrobiona pod nas wersja, heh czyli masz od razu programy do ściągania plików w p2p, pełny pakiet kodeków, najpotrzebniejszed programy. dosyć przyjemna jak chcesz to daj adres to ci wyślę (legalnie zrobioną) kopię płytki. największą zaletą jest to że linux jak byś nie kombionwał jest legalny, ubuntu ma fajna sprawę, wszystkie programy są już od razu a jak ci czegoś brakuje to tylko wpisujesz w dodaj usuń programy to co cię interesuje i już za chile ściągasz program. ubuntu jest zrobiony na gnomie, kubuntu na kadzie, troszkę brzydziej wygląda niż kubuntu ale moim zdaniem jest bardziej intuicyjny
POZDDRAWIAM Z LINUXA |
|
|
|
 |
|
|