|
drogówka po nowemu |
| Autor |
Wiadomość |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2006-12-06, 11:33
|
|
|
Ty się śmiej, ale bodaj w Holandii czy UK jest zakazane poruszanie się ze śrubokrętem jako potencjalnym narzędziem zbrodni, w Szwajcarii z nożami o długości ostrza powyżej iluś tam cm (w każdym razie scyzoryk pod to podpadał), w Niemczech repliki na kulki są traktowane jako broń ostra jeśli nie mają wyrytego E w pięciokącie (a porządne nie mają) itp. idiotyzmy. Polecam poszukać na forum ASG w temacie broni białej. Z tego co pamiętam to 'pełny' liberalizm pozostał już tylko w Polsce, Czechach i Słowacji.
Pozddr |
|
|
|
 |
Maciej Chybiński
Gość
|
Wysłany: 2006-12-06, 11:45
|
|
|
| To u sumie mozna tez podpasc za klucz do kol :P wiec po co wozic jak mozna dostac 3 w zawieszeniu :P za posiadanie niebezpiecznego narzedzia :P dla mnie poroniony pomysl a tym wszystkim :P |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-06, 19:38
|
|
|
| idąc tym tropem, mój kolega z klasy obecnie smażyłby się na krześle pod napięciem, albo miałby 100 lat w zawiasach na 200. On znajduje nietypowe zastosowania typpowych przedmiotów jako broni. Uwierzcie mi, w jego rękach mysz komputerowa, kartka papieru, czy zużyta zapalniczka staje się zabójczą bronią... |
|
|
|
 |
g4jo5
Gość
|
Wysłany: 2006-12-06, 20:33
|
|
|
| obetnijmy sobie rece - przeciez mozna nimi kogos udusic... |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-06, 20:49
|
|
|
| Moja tważ do dziś pamięta bójkę bez użycia rąk ani nóg... zabawa przednia, 5mm dalej i nie miałbym oka :] |
|
|
|
 |
PJ4cK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-07, 00:06
|
|
|
| Paranoją jest to, że w Polsce nie ma przepisu który by zabraniał chodzić po mieście np. z mieczem, ale już z pałką teleskopową nie można. |
|
|
|
 |
gajos
Gość
|
Wysłany: 2006-12-07, 00:11
|
|
|
| nie ma? a mi sie zdaje, ze jest przepis ktory mowi o tym, ze nie wolno przy sobie posiadac np noza z ostrzem dluzszym niz 12 lub 15cm... |
|
|
|
 |
PJ4cK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-07, 00:52
|
|
|
Ten rzekomy przepis o dozwolonej długości noża to taka urban legend :).
"Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową
2) broń pneumatyczną
3) miotacze gazu obezwładniającego
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
– ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
– kastetów i nunczaków
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b) broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej."
Masz tam gdzieś napisane, że nie możesz nosić szabli albo tasaka? |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-07, 09:21
|
|
|
akurat co do długości nie jest to legenda ;] Narżedzie o ostrej krawędzi, mogącej przeciąć ludzką skórę, bądź przebić ją ostrym czubkiem, nazywana jest bronią białą. Broń biała, któa może być noszona jako przedmiot osobisty może mieć maksymalną długość ostrza/głębokość penetracji równą 8cm. Stąd też często sprzedawane (np. w Pelcie) długie noże desantowe z jednym ostrzem długości 15cm a drugim o długości 8cm podchodzą pod tę kategorię :)
Ciekawostkąjest to, ze na ksiażeczkę arcerską, bądź wosjkową (tej drugiej nie jestem pewien)można nosić broń białą o długości ostrza/głębokości penetracji równej 15cm :) |
|
|
|
 |
PJ4cK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-07, 20:39
|
|
|
| A przepis na to jest? Bo jakoś nie widziałem ;> |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-11, 16:52
|
|
|
| Gdzieś go miałem, szczerze to mi on zawsze wisiał :) I tak jak chcę to mogę sobie na ulicy nosić katanę w pokrowcu i powiedzieć że to kijek (bo rewizji bez mojej zgody nie mogą mi zrobić). CO do tej katany nie żartuje, kilkanaście razy udało mi się przewozić moją katanę w białym porkowcu :) (Nikt sie nie skapnął co to) |
|
|
|
 |
Łukasz Trzciński
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 17:03
|
|
|
| Ja jechałem pociągiem z ok 1.5 m włócznią i sztyletem jakieś 30 cm :) |
|
|
|
 |
golab
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 19:11
|
|
|
Ja tam bede wozil z soba bacik lub peczyk to jest szpan takim czyms sie poslugiwac ;p.
Czy kij do golfa mozna zaliczyc do:
pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
Ale tak naprawde taki Stefan Sigale to by musial chodzi po ulicy nagi a to tez by bylo niebezpieczne dla przeciwnika ,albo wezmy takiego Chucka i jego kopniecie z pol obrotu ;p |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 19:13
|
|
|
| no to przykładowo jeśli kupię sobie w sklepie nóż do "szlachtowania świni" 30 cm ;) to jak go mam przytarmosić do domu ???? |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 21:07
|
|
|
| powiedziec zeby przyslali :] |