Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
numery silnika
Autor Wiadomość
krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-09-06, 19:48   

Witam wszystkich.
Muszę zmienić silnik w swoim 601. Mam stary dowód rejestracyjny z wbityym numerem silnika. Czy zmianę muszę zgłosić, a jeśli nie to czy mogę mieć zamontowany silnik zupełnie bez numerów, bo takowy posiadam?
Pozddro-K

macq
Gość
Wysłany: 2006-09-06, 19:57   

silnik jest teraz czescia zamienna- nie trzeba

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-09-06, 20:51   

Macq ma rację. Zamiany silnika nie musisz zgłaszać, gdyż numery silnika(pomimo ich obecności w dowodzie rejestracyjnym) prawnie przestały być metodą identyfikacji pojazdu. Silnik jest teraz częścią zamienną. Zgłosić byś musiał natomiast w momencie przeszczepu silnika o innych parametrach (np. o innej pojemności, mocy) czy też zmiany rodzaju paliwa.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2006-09-06, 22:30   

niedowiarek...

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-09-07, 05:34   

potwierdzam byłemz e 2 tyg temu na przeglądzie i gośc nie sprawdził numerów .pytam czy nie będzie sprawdzał.Mówi ,że od zeszłego roku juz sie nie sprawdza i mozna mieć dowolne bo to część zamienna.Myślę ,że prawidłowo.pozdrawiam

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-09-07, 13:27   

Dziś byłem u dwuch diagnostów, jeden kazał mi się iść dowiedzieć w Wydziale Komunikacji, bo nie wiedział, a drugi mówi mniej więcej to co wy, ale silnik musi mieć numery, i trzeba mieć dokument zakupu tego konkretnego silnika.
A ja nie mam numerów, a tym bardziej dokumentu zakupu.
Pozdrawiam

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-09-07, 16:01   

Olej to , silnik to część zamienna i nie patrzą na to... ja wymieniałem i tego nigdzie nie zgłaszałem... w TVN TURBO też o tym mówiono i pisano w czasopismach a więc mozesz spokojnie wkłądac inny silnik i się tym nie przejmować... a co do dokumentu zakupu to też to jest troche smieszne... bo np. jak kupisz silnik na szrocie to tez to wydawają?? czy jak kupisz od kogos?? wsadzaj spokojnie inny i na nic nie patrz. Pozdro

gonzo
Gość
Wysłany: 2006-09-07, 18:22   

jak sie uprzesz to dadzą. jak kupisz od kogos to teoretycznie tez mozesz miec umowe kupna sprzedazy. a co do tematu to wkladaj i sie nie przejmuj

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-10-31, 17:01   

Na logikę - jeśli silnik jest częścią zamienną to po co umowa? Czy jak kupujesz klocki hamulcowe to piszesz umowę? albo chociaż przechowujesz paragon /zakładając,że go dostajesz/?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-10-31, 18:01   

Krzyś... Dla świętego spokoju... Skopiuj sobie numery silnika na nowy karter :) Zwłaszcza, że jak piszesz nie ma na im wogóle żadnych numerów...
Znam takich co "skopiowali" i mają się dobrze :))))

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-10-31, 19:42   

Pobawiłem sie w kowala i jest ładniej niż w oryginale. Przegląd przeszedł i jedną kontrolę policyjną, ale tam nikt nie zajżał. Chyba za brudno.
Dzięki za rady.
Pozddro-K

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-10-31, 23:29   

Dla świętego spokoju... Skopiuj sobie numery silnika na nowy karter :) Zwłaszcza, że jak piszesz nie ma na im wogóle żadnych numerów...

Nowy wzór dowodu rejestracyjnego

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-10-31, 23:31   

Dla świętego spokoju... Skopiuj sobie numery silnika na nowy karter :) Zwłaszcza, że jak piszesz nie ma na im w ogóle żadnych numerów...
Nie wiem dlaczego ale mam jakieś takie wewnętrzne przekonanie,że osoby te popełniły przestępstwo...
Poniżej znajduje się LEGALNE rozwiązanie

Nowy wzór dowodu rejestracyjnego

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi