Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga! Nowy Trabant!!! :-) Jupi
Autor Wiadomość
mitek
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 22:09   

Zakładam nowego posta, ponieważ muszę się pochwalić. Ktoś mi radził żebym się tym cudem pochwalił jak już będzie piękny i w ogóle cacy, ale trudno mi się oprzeć, Poza tym mam nadzieję, że ktoś z was będzie mi mógł pomóc.

A więc od początku:

Zdarzyło się to 2. IX A.D. 2006, Stałem się posiadaczem nowego (tak nowego, ma przejechane dosłownie kilka kilometrów) Trabanta 601 Kombi, kolor kość słoniowa, biała tapicerka (fabrycznie nowa), nowy silnik, nadwozie też nowe (jeszcze ani śladu konserwacji, buda „dziewica”). Stało to cudo przez ostatnie 10 lat na specjalnie przygotowanej kołysce, w suchutkim garażu, w towarzystwie licznej ekipy szczurów. Właśnie te jakże „urocze” gadziny, przysłużyły się to zeżarcia paru elementów, na szczęście mam je nowe. Wpaszczyły osłonkę klameczki kranika, osłonkę przejścia do kabiny drążka skrzyni biegów, osłonkę dźwignie wybierania biegów i przegryzły kable od lamp przednich i zapłonu. Na białej gumce w listwie na prawym nadkolu widać w dwóch miejscach ślady zębów. Wykładzina podłogi jest troszkę wyrobiona w okolicy kranika. Tak to wszystko idealne, nowe jak z fabryki. Jak wszędzie musi być jakieś, ale
Jest to samochód, który w okresie PRL pewien lekarz dostał jako auto służbowe. Z opowieści jego córki (pozdrawiam Panią Beatę) dowiedziałem się, że to auto jeździło tylko troszkę po Krakowie a później został wstawiony do tego garażu, ponieważ wygodniej było korzystać z nowego Fiata 125p. i tym sposobem zachowało się to cudo.

Niestety samochód jest mieszanką gatunków. Heh Sam sobie tłumaczę historię jego powstania, a raczej złożenia. Tak złożenia, bo to jest składak.

Podejrzewam, że w tamtych czasach nie za bardzo można było komuś dać auto służbowe i żeby czekał sobie na nie kilka lat. Prawdopodobnie trabik został poskładany z fabrycznie nowych części zamiennych dostępnych w polmozbytach.

Tak, więc białe nadwozie ( kość słoniowa, resor przód i tył) białe tapicerki, szare w czarne cętki fotel i tylnia kanapa. Klapa bez wycieraczki i popierana na rozsuwanej dwupozycyjnej podpórce, (kto ma gazówki to nie wie, co traci naprawdę genialne rozwiązanie) bak 24 litry z wlewem po prawej stronie ( niestety szczurki zrobiły sobie tam chyba toaletę, bo przegnił (albo to wina benzyny, która mogła mieć dużo wody, jest jeszcze do odratowania). Gaźnik starego typu, zapłon platynkowy, o zgrozo instalacja 6V (pewnie zostanę potępiony, ale na dniach zmieniam na alternator). Stacyjka stary typ, przełącznik długie / krótkie elektromagnetyczny, dźwignia kierunkowskazów w metalowej obudowie. Zawieszenie starego typu (zawiasy, kołyska z 600 z prowadzeniem wąsa), taśmy odbojowe przy przednim zawieszeniu. Blokada zamka pasażera na wysokości zamka, biała kierownica taka jak w 600, mocowania pod statyczne pasy. Deska nie wiem jak ją określić nie ta ze schowkiem ani nie ta w wystającym daszkiem nad budzikiem, tylko z tym mniejszym (chętnie oddam komuś, bo zmienię na tą ze schowkiem). Pas przedni jest bez fabrycznych dziurek pod halogeny. Felgi z rantem ale w ranicie są takie cztery małe sprężynki pod kołpaki

Najbardziej mnie irytuje tylni tłumik. Jest wsadzony jakiś stary z przygiętą rura wydechową poszukuje oryginalnego niemieckiego nowego ( chyba przyznacie mi rację że grzech nie mieć wszystkiego nowego w takim aucie, a brakuje mi tylko tego wydechu :-p ). Jeśli ktoś ma taki i byłby skłonny sprzedać, zamienić się, byłbym wdzięczny. Bardzo mi na tym wydechu zależy. Proszę o pomoc w tej kwestii.

To jak na razie wszystko co mi się rzuciło w oczy bo jestem w fazie doczyszczania budy z kurzu i szczurów, jest tego naprawdę dużo.

Następną moją prośbą jest pomoc w określeniu mniej więcej daty produkcji (złożenia tego samochodu)

Kolejna sprawa muszę zrobić konserwację tego samochodu ( na razie nim nie zamierzam jeździć ewentualnie w weekendy, poza tym silnik jest na dotarciu więc tez szaleć nie będę). Szukam kogoś kto by się mógł zająć profesjonalną konserwacją. Koszty mnie już mniej interesują bo jestem gotów na to wydąć trochę pieniędzy ponieważ nie chcę później się wściekać że przez oszczędność coś zaczęło gnić. Nie mniej też nie chcę dać się oszwabić.

Jeśli ktokolwiek posiada namiary na kogoś kto by się mógł tym zająć proszę o info.

Zamieszczam linka do strony gdzie są fotki z wczorajszego dnia

PozDRRawiam

Dziękuje też za pomoc Grzegorzowi_B Władziowi i Pączkowi

Link do fotek http: Fotki nowy trabant

mateusz
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 22:16   

kozak!
mam takie same białe boczki, ale ogólnie trampek idealny, zostaw go jak jest- byłby kolejny piękny rat:)
pozdrawiam

mateusz
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 22:19   

znaczy się nie myjcie go- kurz jest zajebisty

mitek
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 22:25   

kurz jest tragiczny, wręcz nie do zniesienia samochód wygląda strasznie złomiasto ale doczeka się na dniach solidnego mycia i woskowania w środku już jest odkurzony i wietrzy się przy każdej okazji niestety szczury pozostawiły po sobie piętno smrodu

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 23:19   

Janusz - błagam!
Tylko go nie zniszcz!!! ;)

Lakier spod kurzu i szczurzego guana dobrze sie wydobywa, a jak ten silnik pięknie mruczy :-)

mitek
Gość
Wysłany: 2006-09-03, 23:35   

ech silniczek to poezja tylko mnie ten tylni wydech wqr...ia jakiś stary rupieć

magik
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 07:27   

Piękny. Tylko pozazdrościć. Gdzie żeście wyrwali to cudo ?

mitek
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 07:37   

Dostałem go od córki pierwszego właściciela, stał w garażu który chciała zwolnić, oczywiście było to w krakowie

magik
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 09:35   

Wypas. Moje marzenie to własnie takia 601 kombi. Założyłbym webasto i pojechał na rajd po Europie. bajka po prostu.
Powiedz mi jeszcze że masz oryginalny znaczek od kombi na prawym przednim duroplaście a będę sikał z zazdrości

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 10:15   

ma taki znaczek...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 15:21   

Jaki znaczek?
Trabant fajny, pod tymi kupami :)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 22:59   

Poszedł mail :)
Pozdrawiam

mitek
Gość
Wysłany: 2006-09-04, 22:59   

heh webasto już do niego idzie niedawno kupiłem na allegro, w sumie to mi pompki brakuje konsoli nie ma ale oryginalna jest tak paskudna że wolę zrobić sam dyskretne przełączniki

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-09-06, 06:09   

Witam.trafiło Ci sie.pogratulować.Jest piękny.Ja chcę kupic dobrego kolejnego trabanta i nie moge nic trafić.a dopiero dostać taki egzemplarz.trzeba się w czepku urodzić.gratuluje

miedelnica
Gość
Wysłany: 2006-09-11, 08:33   

Następną moją prośbą jest pomoc w określeniu mniej więcej daty produkcji (złożenia tego samochodu)

tyle, co wiem ze zdjęć i z opisu: buda z lat 1984-1987, na co wskazuje gruby słupek okna,oraz to że jest na resorach. kierownica z 600 lub 601 z lat 1963-1966. Felgi z p50/p60 z lat 1958-1964 (601 nigdy w końcu nie miało tych felg). Tapicerki-601 lata 60-te i początek 70-tych (daj zdjęcia foteli to zobaczy się więcej). uszczelki z klinem - lata 60/70. deska roz.- wczesne lata 80-te. Nie wiem o jakim znaczku piszecie,ale ta buda nie powinna go mieć,chyba że ktoś po prostu go wmontował. Te znaczki pamiętają lata 1960-1967. Chyba że po prostu chodzi o znaczek jedynki w trójkącie (znak pierwszej jakości na słupku), na jego obecność chyba nie ma reguły. Znaczek w kształcie herbu z przedniego prawego duroplastu to baaaardzo dawna historia traba. Wozik jest czadowy, pozostaje tylko zadecydować w jakim stylu (w którym roczniku) go zrobić, potem zrobić to konsekwentnie i będzie na prawdę śliczny. Zderzaki ma po prostu odlotowe

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi