Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabi polo 1991 vs VW Passat 2002
Autor Wiadomość
emilia j.
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 16:38   

"z ekonomicznego punktu widzenia" hmmm... dla rzeczoznawcy łatanie rozprutego traba moze być nieekonomiczne, dla mnie moze być jak najbardizej ekonomiczne! Ewidentny konflikt interesów. Generalnie cały ten system obowizakowych ubezpieczeń oc uwazam za mocno naciagany i bardzo bardzo niesprawiedliwy, żeby nie powiedzieć nieuczciwy ale to juz chyba zupełnie inna bajka.

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 16:58   

z ekonomicznego pkt widzenia = z punktu widzenia cen trabanta na rynku.

Eagle
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 17:21   

no tak,ale zawsze mozesz odmowic kasacji traba i wziasc kase na remont, ale watpie czy wystarczy na jego pokrycie... A co do bezpieczenstwa w trabie to ja bym sie bardziej obawiał uderzeń bocznych...

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 17:39   

Teraz nie masz obowizaku kasowania pojazdu. Bierzesz kase na rmeont + wrak auta. Co z nim zrobisz to twoja sprawa.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 19:42   

Firmom ubezpieczeniowym nie jest na reke zeby wraki typu trabant jezdzily po ulicach (mowiac 'wraki' mowie o ich sposobie myslenia na trabanta, malucha etc). Bo to zarobek niewielki, a niektore auta ledwo jezdza. Zreszta w przypadku takich aut jak trabant, maluch, jakies golfy, stare fiaty itp itd. ich wlasciciele naprawiaja je jak najmniejszym kosztem i pozniej jezdzi sobie czteroslad... Z jednej strony to dobrze, ale z drugiej uderza to w pasjonatow starych aut, ktorzy o nie dbaja i utrzymuja w dobrym stanie.

shardac
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 20:10   

palio bez przodu? :) to sie nazywa strefa kontrolwoanego zgniotu;p

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 20:17   

macq: dlaczego niewielki? OC zalezy bardziej od pojemnosci silnika niz marki pojazdu.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 20:33   

Dysiek: no tak ale jak masz jakies drozsze auto to zwykle wykupujesz full pakiet bo wiesz jak to jest... ukradna, przerysuja, albo ty uszkodzisz siebie i auto... a w przypadku trabanta nik nie mysli o ac i nw

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 21:07   

no ja NW akurat mam - kosztuje raptem 30 czy 40 zl. A o AC to nie mysli wieksozsc kierowcow, ktorych auta sa starsze niz kilka lat bo to sie nie oplaca...

Fuksik
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 15:10   

czsami jest tak ze nie ubezpiecza Ci auta (ac)bo wg taxometru im to sie nei oplaca

Rafał Kośka/Wydra
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 18:13   

Kiedyś załatwiałem w inspektoracie ubezpieczenia swojego trabika i słyszałem rozmowę dwuch ubezpieczycieli. Rozmawiali o tym, że maja jakąś dziwną sprawę. Mianowicie wypadek spowodowany przez mężczyznę, poszkodowana kobieta na miejscu zdażenia wzieła oświadczenie od owego mężczyzny. Sprawa niby całkiem jasna, ale facet potem zeznał, że kobieta wysiadła do niego z nożem i zmusiła go do podpisania oświadczenia. Sytuacja całkeim bez świadków...i ubezpieczyciel w kropce.
Co ludzie potrafią wymysleć...dalszego komentarza chyba nie trzeba. Zawsze wezwać policję. warto poświęcić nawet 3h dla pewności i spokoju głowy.

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 16:27   

Trabi jest na sprzedaz. Cena 400 zl. Wiecej w dziale gielda. Fotki: http://nonstop.bimber.pl/~nonstop/dysia_trabant/

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 16:28   

Lokalizacja to Kobierzyce k. Wroclawia. Trabi ma LPG.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 21:16   

Co do postu Emilii, aby podwyższyć cenę jaką ubezpieczyciel da Ci za ew. szkodę całkowitą, wystarczy trochę pracy. Trzeba zbierać rachunki na wszystko co zostało w samochodze wymienione/naprawione/zamontowane. Ubezpioeczyciel musi wypłacić taką kwotę aby auto dało się doprowadzić do stanu przed wypadkiem, więc musi wziąć pod uwagę rachunki za takei rzeczy bo to jedyny dowód że coś było robione/modernizowane/montowane. Tylko w takim wypadku wplecy mają osoby takie jak ja. Robię przy aucie wszystko sam, więc jak sam sobie wystawię paragon, na zabezpieczenie antykorozyne, wymianę zderzaków, czy coś tam jeszcze :/

Dysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-27, 11:29   

Okazuje sie, ze silnik jest sprawny - dzisiaj odpalilem do z ciekawosci :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi