Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie, i jazda na trasie....
Autor Wiadomość
Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-05-18, 20:21   

MasterMikers Trabik 601 jest normalnym samochodem którym możesz pojechać do szkoły i w dalszą trasę.Ja posiadam 601 i pomykam nią na co dzień robiłem trasy dalekie takie jak Słowacja czy Poznań i bliskie 30km i nie narzekam na swojego Trampusia jeśli jest zadbany technicznie to wszędzie dojedziesz bez większego problemu.Mój trabik w trasie miesci sie 5,5 do 6 litrów na 100km w mieście pali 7litrów to nie tak wiele i przedewszystkim jest prosty w naprawie niz 1,1 gdy coś się zepsuje

-------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
z nowymi zgarami:)
-------------------------------------------

MasterMikers
Gość
Wysłany: 2006-05-19, 16:00   

Paweł-Yogi==> dzięki za odp. jestem cały czas w trakcie poszukiwan, własnie jednak 601 :)
a jak wiadomo, z kupieniem i trafieniem w ładnym stanie nie jest tak łatwo
Pozdrawiam

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-05-19, 22:42   

Z tym znanym to przesada ;p Temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą był już nie raz na tym forum wałkowany. Podjedź na jakiś spot, przejedź się jednym i drugim, pogadaj, pooglądaj i będziesz wiedział co Cię bardziej kręci. Trudno mi sie nie zgodzić z wartborginim w opinii i na dwusuwa. Nie zdecydowałbym się na niego jako jedyny pojazd, ale kiedyś kupię go na pewno. Jeżeli mamy rozmawiać o komforcie, to w podobnej cenie można kupić np. Granadę. Duża, wygodna, części tanich od groma, a w dezelu nawet na oleju z Biedronki w promocji pojedzie, więc ekonomiczna. Warczyburg też bez porównania, ale chyba nie o to tu chodzi...

MasterMikers
Gość
Wysłany: 2006-05-20, 19:39   

no własnie nie o to tu chodzi :)
zawsze lubiłem "design" trabanta
i zawsze chciałem go mieć
tu nie chodzi juz o tą ekonomię ale o sam fakt jazdy trampkiem ;)
pozdr!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-21, 22:10   

Granada ?? co to za marka ?? VW czy co ?? bo mnie to zaciekawiło

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-05-21, 22:29   

FORD przecie

shardac
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 09:44   

Ford Granada, osobiscie uwazam za jeden z ciekawszych i bardziej uroczych konstrukcji. :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 13:40   

Nom ino do miasta dupa troche za duza ;)

Alan
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 18:24   

@MasterMikers, spalanie.... trudne do ocenienia, nie znając sposobu prowadzenia samochodu przez daną osobę. Jak masz ciężka nogę, to i w 10l/100 możesz się nie zmieścić (mówię o 1.1). Przy delikatnej jeździe, w mieście możesz zejść i poniżej 6,5l/100km. Co do wyboru, sam musisz się zdecydować. 601 są fajne, mają swój urok itp. 1.1 to juz nowsze konstrukcje więc sam rozumiesz.
Ostatnio zacząłem jeździć inną techniką - obroty trzymam cały czas między 2000-3500obr/min i spalanie zeszło mi o ponad litr na 100! Poprzednio przy max. 2500 zmieniałem bieg na wyższy. Teraz zdarza się, że sporą część miasta przejeżdżam na trzecim biegu a na czwórkę nie ma mozliwości; więc i 60km/h jadę często na trójce :) Ale opłaca się - mniej pali.
No i dodam, że mam "lekką nogę" :-)

Apostoł_Piotr
Gość
Wysłany: 2006-05-28, 14:25   

Co do 1.1 to niebede sie wypowiadal bo niemialem przyjemnosci sie nia przejechac. Mam natomiast 601 i sobie chwale. Latwa w opslodze i naprawie, tania w utrzymaniu. Srednie spalanie 6-7 litra na 100. Na trasie okolo 5-5,5 przy sredniej 70-90(moj rekord 4,65). Ale i zjesc czasem moze bo na jednym cylinderku 12 mi spalil.

Dzikus
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 18:10   

601 nie jeździłem (ale może kiedyś sobie sprawie :D)
ale posiadam 1.1, nawet niedawno byłem na majówce w Bieszczadach i wygląda to tak:
jedzie się (jak dla mnie) komfortowo a jeździłem już większymi nowszymi i ponoć wygodniejszymi samochodami, wcale nie czułem zmęczenia a należy tu wspomnieć że gabaryty pojazdu nie są przecierz duże, a mnie natura wzrostu nie poskąpiła i moje 197cm wzrostu nie nażekało na brak miejsca :D
silnik pracował równo, ładnie i cicho,
w trasie spalanie wyszło mi około 6,4l/100km z czego 1/4 trasy to jeździłem po górach takich całkiem sporych, np serpentynki w drodze do Wetliny gdzie jest jakieś 18-20% i samochód radził sobie elegancko i bezproblemowo :D
na trasie utrzymywałem prędkość około 100km/h więc nie mało jak na ten pojazd, po mieście jak narazie wychodzi mi spalanie około 7-7,5l/100km a trzeba przyznać że mam raczej ciężką nogę ;] i lubie szybko się rozpędzić do prędkości podróżnej ;]
co do właściwości jezdnych to dla porównania jeździłem cienkim i np w drodze do pracy i z powrotem na zakrętach gdzie cienkim wchodziłem przy 40km/h i czułem że zaczyna tracić przyczepność i wyrzucać mnie z zakrętu teraz trampem wchodze przy 60 i idze jak po szynach a nawet jakbym jeszcze z 10km/h dorzucił to też by poszedł pewnie,
na koniec może jeszcze jedno co może mieć duże znaczenie dla analizy tych danych, samochód remontowałem prawie 3 lata (brak kasy dlatego tak długo) i nierozbierałem jeszcze chyba tylko bloku silnika :P a z reszty to już prawie wszystko zostało wymienione na nowe części :D

acha co do prędkości max, pod Jankami zamknąłem szafe przy 140km/h, jechałem tak pare minut, to wszystko, ale i tak znacząco obniżył się poziom paliwa (oceniam na 12l/100km) więc niepolecam tej prędkości dla tych dla których wizyta na stacji benzynowej to horror ;]

Aleksander
Gość
Wysłany: 2006-06-09, 22:15   

No to ładnie, ja mam 190 wzrostu i też nie narzekam na komfort :D

A co do spalania to w mieście utrzymuje mi się 7,5 - 8... a dziś byłem na małej przejażdżce w 4 osoby tak z 250km z prędkością.. no koło 90 chyba (czasem szybciej, czasem wolniej). Z normalnym wyprzedzaniem itp.. wziłą mi 5,6 i byłem tym zaskoczony :) malutko... jutro wymieniam opony przednie z 165/80 na 145/80. Napisze potem jak się spalanie zmieniło.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi