Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] pompa hamulcowa
Autor Wiadomość
Mac-601
Gość
Wysłany: 2011-04-04, 18:21   

Było w temacie o pompie z Cinquecento w Trabancie 601 więc żeby nie zaczynać nowego tematu dorzucę własne wrażenia do tego tematu:

Węgierska pompa z Motirexu za 189zł padła po dwóch latach (około 13tyś)..
Zamiast kupować kolejną lub bawić się w 'regenerowanie' poszedłem do sklepu i kupiłem od ręki za 50zł nową pompę do CC (zamiennik).

Tak jak było już wspominane gwinty przewodów i odpowietrzników pasują, nie pasują natomiast do końca otwory w kołnierzu - i pechowo się jeden pokrywa gdy chce się nawiercić zgodnie z rozstawem szpilek z trabantowej grodzi.

Ja zrobiłem tak: przewierciłem obydwa otwory obok oryginalnych; ze względu na to że pompa ma teraz otwory w nieco innym miejscu efekt uboczny jest taki że nie jest pozioma (jest pochylona (obrócona wokół własnej osi podłużnej) o jakieś 30-45 stopni). Z tego względu nie da się wykorzystać zbiorniczka z CC który był wciskany bezpośrednio do korpusu pompy (byłby nie poziomo) więc dorobiłem na tokarce dwa króćce (dla jednej i drugiej sekcji) i za ich pomocą podłączyłem wężyki od trabantowskiego zbiorniczka (wiszącego obok spryskiwacza). Nie sięgał też jeden przewód hamulcowy z przodu - musiałem wymienić na dłuższy.

Pompa ma cztery wyjścia - do tylnej sekcji wkręciłem pojedynczy przewód do tylnych hamulców i odpowietrznik, dwa przednie przewody do drugiej.

Pompa sprawuje się wyśmienicie, po paru tysiącach kilometrów; hamuje bardzo dobrze: ogólnie przeróbka godna polecenia.

Mam tylko wątpliwość jak wygląda sprawa na badaniu technicznym, od strony formalnej. Bo od strony technicznej wiem że jest zrobione bez zarzutu i odpowiedzialnie, bez kombinowania itp., natomiast nie wiem czy jest to 'ingerencja w układ hamulcowy'? Jeśli na rolkach wyjdzie że hamuje równo, z taką siła jak w instrukcji (średnice tłoczków prawie identyczne) to mimo to może to zostać zakwestionowane? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-04, 18:33   

Witam.
Krótko powiem jak rozwiązałem sprawę tego jednego nieszczęsnego otworu:
- nagwintowałem gwintownikiem 1 (pierwszy gwintownik)
- wkręciłem śrubę (ciasno)
- odpiłowałem równo z korpusem/kołnierzem z obu stron
- zaznaczyłem i wywierciłem otwór w prawidłowym miejscu.
Pompa po zamontowaniu nie była "przechylona"
Pozdrawiam

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-04-04, 19:16   

dzięki Marian.
Dysponuje ktoś zdjęciem pompy od 1.1 ?

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 06:45   

k...a od tygodnia wisi na allegro taka pompa
Proszę !
Pompa

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 15:14   

co sie tak denerwujesz :3 ?

thx

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 19:10   

przez pierwsze pytania myślałem ze żartujesz, stary wyjadacz i takie pytania

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 20:05   

nigdy nie miałem polówkowej pompy.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 23:35   

I nie zakładaj. Szkoda kasy a hamulce lepiej żeby były niż żeby było tylko oryginalnie. ;D

teqo
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 08:55   

Witam
wymieniłem ostatnio gumki w pompie i mam dziwny objaw przy odpowietrzaniu: jedna sekcja nie daje się odpowietrzyć i bąbelki powietrza pojawiają się w zbiorniczku na płyn w czasie pompowania układu??? Pompa ma odpowietrznik ale leci z niego tylko czysty płyn. Brak reakcji pedała na odkręcenie odpowietrzników w wadliwej sekcji.

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 09:21   

Pompa ma odpowietrznik ale leci z niego tylko czysty płyn.

Witam.
Jaka pompa, jaki trabant?
Pozdrawiam.

teqo
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 09:32   

Trabant 1.1 - pompa dwie sekcje chyba z 601 bo w książce mam opisaną i rozrysowana inną. Całość w kupie trzymają kulki, sprężyny z gumką i króćce, żadnych śrub nie ma.

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 11:40   

Jak zwykle powiem: - wirtualnie trudno cokolwiek oceniać.
Gumki w dobrą stronę założyłeś?
Gdzie masz odpowietrznik na pompie?
Moze jakas fotka?
Pozdrawiam.

teqo
Gość
Wysłany: 2011-04-18, 11:59   

Gumki założyłem tak jak były poprzednie. Odpowietrznik jest na dokręcanej przystawce z 4 otworami - 2 przewody, stop i odpowietrzenie, czyli sprawna sekcja. Dziś ją zdejmę i rozbiorę znowu, sfotografuję.
Gumki chyba dobrze są bo jak sprawdzałem czy pompuje to strzelało płynem z odkręconego odpowietrznika przy pedałowaniu.

teqo
Gość
Wysłany: 2011-05-30, 14:37   

Witam fachowców. Pompę pokonałem!!! Okazało się, że problemy z sekcjami powodował zły komplet gumek jaki dostałem. Wymiana na prawidłowy i wielokrotne odpowietrzanie pomogło.
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi