|
[601] Problem hamulce |
| Autor |
Wiadomość |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 17:56
|
|
|
Nie oszczędzam na tym co ważne i rzeczą wiadomą jest że kupię komplet nowych gumek.
Zastanawiam się tylko gdzie takowe kupić, bo po lekturze tematów na forum różne opinie się słyszy a jednak hamulce to rzecz najważniejsza i nie chciałbym stracić hamulców po przejechaniu 1tyś km bo gumeczki były słabej jakości. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 18:00
|
|
|
| Gdzie byś nie kupił to i tak kupisz węgierskie. W tej chwili nie ma wyboru. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 18:52
|
|
|
| Rozumiem. Mam bardzo blisko do starszego Pana który jeździł tym Trabantem którego teraz mam przez 30 lat i ma tam różniste części, miałem do niego podjechać w razie W. Mówił że ma gumki do pompy ale to chyba żadne rozwiązanie bo guma parcieje tak sądzę że chyba w tej kwestii pozostają węgierki.. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 19:04
|
|
|
Jeśli dziadek ma oryginalne, a są dalej elastyczne to bierz od dziadka.
Zgnieć taką gumkę w palcach, jeśli nic z niej się nie wysypie i gumka wróci do pierwotnego kształtu to jest ok.
Zobacz też jak wygląda krawędź uszczelniająca, czy jest "ostra"?
Jak jest zaokrąglona to gumka już była montowana i pracowała. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 19:06
|
|
|
Wielkie dzięki za rzeczowe porady!
Podjadę do niego i zobaczymy co tam ma. |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 20:38
|
|
|
| Polecam też odpowietrzyć pompę np. czujnikiem |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 20:47
|
|
|
| Jakim czujnikiem? Pompe odpowietrzałem tak samo jak i cały układ znaną metodą bez żadnych czujników, będę wdzięczny jak przybliżysz nieco o co Ci chodzi :) |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 21:11
|
|
|
Chodzi Ci żeby przy odpowietrzaniu czujnikiem stopu się posługiwać?
A tak z czystej ciekawości przeprowadziłem poszukiwania w sieci za tymi gumkami i jakoś ani w Motirexie nie znalazłem a tym bardziej u Mar-guta...
Mają tylko zestawy naprawcze do pomp 2 stopniowych.
Jakby ktoś trafił na gumki do jedno stopniowej pompy to poproszę o link. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-29, 06:50
|
|
|
| to cofając się do wypowiedzi Maxxxa, jeśli masz pompę jednostopniową to na rozgałęźniku przewodów przy pompie jest dodatkowy odpowietrznik i od niego zaczynamy :) Napisz do mnie na prv, mam oryginalne zestawy naprawcze do tych pomp. |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-29, 19:06
|
|
|
| Chyba kolega właśnie ma ten rozdzielacz, co przy dwusekcji daje nawet dwa odpowietrzniki ;) |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-29, 19:56
|
|
|
Odpowietrznik jest oczywiście :)
Na ten czas czekam na foty od Magika bo pewnie gumki oryginalne są nieporównywalnie lepsze od węgierskich |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-30, 07:48
|
|
|
| kolega jeździ na węgierskich bo wtedy innych nie miałem, też hulają. W ogóle to z tą pompą jest tak fajnie że nie trzeba nawet jej demontować żeby wymienić gumki. Reozkręca się na aucie. Jak wszystko ok to dosłownie 10 min roboty. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-30, 14:00
|
|
|
Ja zdemontowałem bo u mnie nie ma żadnej pewności że jest ok :)
Pompa zdemontowana sprawdzona wyczyszczona czeka na gumki od Ciebie :) |
|
|
|
 |
|
|