Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandynawia w trampku
Autor Wiadomość
Rzeźnik
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 22:37   

Witam wszystkich,
Wybieram się autem -1.3Universal w dobrym stanie (naprawiany na bieżąco) na samą północ Norwegii (i z powrotem jak Thor da:)5-6 tyś km w miesiąc. Trochę się obawiam o powodzenie wyprawy, a raczej o awarie po drodze. W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych w dalekich podróżach Trabantem - co sprawdzić przed wyjazdem - jakie mogą typowe usterki na dłuższej trasie i ewentualnie jakie części ze sobą zabrać.
oczywiste rzeczy jak:
oleje, płyny, światła, opony, akumulator i ładowanie, wahacze to jak już napisałem rzeczy oczywiste. Co jeszcze dopisać? Będę wdzięczny za wszystkie rady.
Może znacie dobrego specjalistę który by za rozsądną cenę zrobił coś w rodzaju przeglądu i doradził/odradził (woj mazowieckie). Pozdrawiam

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 23:06   

rozrząd z pompą wody.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 23:08   

Wahacze tył

Qba
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 23:44   

Wahacze napisał przecież, po co piszesz

Rzeźnik
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 17:41   

Dzięki
jeszcze jeszcze :)

magik
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 18:58   

i pytał doświadczonych w dalekich podróżach :]

przemas601
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 21:03   

ładnych parę lat temu zrobiłem sobie wycieczkę 601,zrobiłem jakieś 5tyś km. Jedyną rzeczą jaka się sypnęła był silnik. Chwilę przed wyjazdem pożyczyłem auto znajomemu,on nie wlał oleju i silnik się podtarł. Jechał max 70km/h i palił 10L,przejechałem tak 170km i w bydgoszczy zmieniłem silnik na inny,ze szrotu. Do końca wypray nie było żadnych niespodzianek.

Domator
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 21:28   

To z autopsji. Wymień termostat i czujnik na chłodnicy, tylko 20 zł i +100% do pewności że nie będzie ci gotował w trasie. Ja też myślałem że mam 1.3 w dobrym stanie a jednak zawiódł mnie termostat a zaraz po nim uszczelka pod głowiczką. Warto wymienić.

Rzeźnik
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 22:06   

Spodziewałem się tego :) termostat, czujnik, uszczelka w tym roku wymienione ;)Zabieram się za sprzęgło. Dzięki

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 22:19   

Ja przyjrzał bym się układowi jezdnemu (sprawdź jak trzyma się mocowanie lewarka w podłodze bo często gnije) i hamulcom bo mało fajnie jedzie się na tylko jednej sekcji pompy. Posprawdzaj też zapłon czyli świece kable przede wszystkim aparat z palcem i połączenia elektryczne pod maska. Co chyba oczywiste filtry (paliwowy też) i koło zapasowe oraz przesmarowanie nakrętek na szpilkach bo w trasie lepiej niemieć z tym problemu. Ogarnij elektrykę jeśli miałeś jakieś problemy z nią wcześniej jak na przykład nie łączące styki w skrzynce bezpiecznikowej brak masy gdzeikolwiek lub zniszczone kable na silniku. Przy silniku tak jak koledzy napisali rozrząd i weź uszczelkę pod głowicę na zapas chyba że wymienisz profilaktycznie :D No i ciśnienie w kołach.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 22:20   

No i na zapas linka sprzęgła mimo wszystko. Co do kół to odkręcenie nakrętek i posmarowanie szpilek.

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 23:57   

szpilek się nie smaruje mechaniki...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 00:52   

Proszę bardzo można się pomęczyć ale nakrętki i tak się nie odkręcają ani nie luzują nie zależnie od tego co mówią wykwalifikowani mechanicy hehehhe ale każdy ma swoje zdanie i już. Jakoś w żadnym zakładzie wulkanizacyjnym nie zwrócili na to uwagi.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 09:01   

szpilek się nie smaruje mechaniki...

a to bardzo ciekawe...

ja zawsze psikam na piastę i szpilki smar miedziowy. nie trzeba koła z kopa zdejmować

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 11:25   

nie myśł co zrobić bo cośwtedy zawsze sie zdupi.
wsiadasz i jedziesz i będzie zajebiście ;)

przez te wszystkie lata to unieruchomiły mnie następujące drobiazgi:
- czujnik oleju brązowy - olej nim wywalił
- pedał sprzęgła - wygiął się
- tarcza sprzęgła - wyleciały sprężynki :|
- pompa wody padła, ale był na nią czas ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi