|
[(S)] RS 800 Poszukiwane dane. |
| Autor |
Wiadomość |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-08, 23:22
|
|
|
Witam.
Generalnie jak to się mówi mam pomysła, aczkolwiek do realizacji sami niezbedne dane/rysunki dotyczące wesolego silnika rs800, głównie chodzi mi o rysunki
ludzie we wsi mowią że niemcy wkladali do glowicy dwie swiece, wszystko fajnie tylko jak :) tzn czy jak, oba nowe otwory czy tylko jeden ?
i takie tam inne, podobny temat odnosnie bloku i dwóch gazników,
jesli ktokolwiek ma cokolwiek byłbym wdzieczny. |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2011-03-09, 02:06
|
|
|
| Generalnie jest to zupelnnie inny silnik. Począwszy od karterów a na głowicach kończąc.Gdzies w necie trafilem kiedyś na fotografie pokazujace różnicę między serią a RS,ale ich niestety nie zapisałem i teraz żałuje ;/ |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2011-03-09, 14:14
|
|
|
| Oglądałem go w muzeum w zwickau. Miał 3 cewki , ale trzecia była jako zapas. W głowicach było po 1 świecy. Dwie świece wymagają przeróbki głowicy - taki zabieg można spotkać w silnikach przerabianych do motolotni, przez to silnik ma być bardziej niezawodny niż mocniejszy. RS800 miał mocno wysilony silnik jego zadaniem było dojechać do końca wyścigu. |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2011-03-09, 16:18
|
|
|
Yulas: rajdu.
mam gdzies homologacje FIA, jak znajde to wrzuce. |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-10, 01:31
|
|
|
przeróbka głowicy to nie problem (mam chwilowe dojscie do fajnej zabawki wiec chciałbym to wykorzystać ), wiem ze madziaty tez wciskaja druga swiece, chodzi o to pod jakim katem, wydaje mi się ze ma to znaczenie, a niechciałbym odkrywać ameryki, umiejscowienia par swiec może byc n+1 :)
przefrezowanie karteru też wchodzi w rachubę, korci mnie niesamowicie "przedzielenie" silnika pod dwa gazniki, |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2011-03-10, 12:09
|
|
|
jak masz możliwość się baw się :)
do tego wydech banan obowiązkowo :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2011-03-10, 16:05
|
|
|
| to może zrealizuj tunig wg tej instrukcji , bo do tej pory nie został profesjonalnie zrealizowany przez nikogo chyba jeszcze. |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-10, 22:00
|
|
|
| FIA 5142 ..rok panski 63-64 |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2011-03-13, 22:32
|
|
|
Jeśli dobrze pamiętam obecne umieszczenie świecy jest najbardziej korzystne, dodatkowa świeca poprawić może tylko niezawodność przy większym sprężaniu (z pewnością takowe będzie:) - ale to moje luźne pomysły
Podzielić silnik pod 2 osobne gaźniki ? a jak rozwiążesz rozrząd ? najpopularniejszym rozwiązaniem byłoby przerobienie cylindrów na sterowanie tłokiem i podłączenie do nich gaźników. Może ktoś wymyślił jakieś inne sterowanie, ale obecnie brak mi jest jakiegokolwiek pomysłu.
Jak na moje nieposkromione przez naukę przeczucie można by było zacząć od zwiększenia pojemności przy obecnym skoku tłoka i dopasowaniu odpowiednio większego zasilania z gaźnikiem. Reszta przy tym to "kosmetyka" :)
Ale czy to będzie latać ?
Qbs -owa propozycja jest faktycznie ciekawa, jest precyzyjnym przeniesieniem opisu modyfikacji 2t ze "świata motocykli" i innych artykułów o optymalizacji silników z jedynie słusznej epoki :)
Widać że wiosna idzie ;) |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 13:35
|
|
|
| Można dać membrany. |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2011-03-17, 22:55
|
|
|
dwa gaźniki i sterowanie tłokiem..
Proszszszszszsz:
 |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2011-03-19, 01:07
|
|
|
| jakiesz to proste :) |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 19:58
|
|
|
| ke? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-25, 08:59
|
|
|
| z pół roku temu widziałem na czeskich stronach blok pod dwa gaźniki tak a propos.Siermiężnie to wyglądało na oko. |
|
|
|
 |
|
|