Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[TUN] Obijanie deski rozdzielczej materiałem
Autor Wiadomość
Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 19:42   

Witam
Z racji że miałem darmo niezły kawał ładnego welurowego materiału postanowiłem obić deskę rozdzielczą i nadkola tym materiałem bo i tak wszystko mam rozebrane bo trwa remont.
Na nadkolach jak tak wstępnie starałem ułożyć materiał to jakoś to wychodzi lecz z deską rozdzielczą jest ciężej, bo tu materiał musi być idealnie ułożony co nie jest proste np w miejscu gdzie mamy wybrzuszenie na licznik (deska starego typu).
I tu moje pytanie:
Jak się za taką prace zabrać?
Czym kleić? Itd.
Pewnie ktoś miał z tym styczność :)
Z góry dzięki za odp
PozDDRawiam

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 19:09   

Dobra już sobie poradziłem sam, zakupiłem konkretny klej do tapicerki taki w spreju i wszystko poszło gładko bez żadnych fałdek itd. :)
Polecam tego typu kleje bo znacząco to ułatwia całą prace

Qba
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 19:48   

Pokaż jakieś zdjęcia :) Ciekawym, jak wygląda obita deska typu starego.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 20:00   

Jak działa ten klej w spraju? To znaczy jak się go stosuje i na ile wystarcza puszka? Jutro będę się bawił z Pandą ale kupiłem klej taki jak był w sklepie dostępny - jakiś przezroczysty w butelce - uniwersalny.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 21:22   

Działa tak że pryskacz cieniutką warstwę na 1 z powierzchni i przykładasz do tej do której chcesz przykleić przytrzymujesz kilkanaście sekund i trzyma w razie coś nie wyszło odklejasz i naklejasz ponownie (klej dalej trzyma nie trzeba ponownie pryskać)
Sprej ma pojemność 297g i kosztował 25zł w Castoramie na obfite spryskanie całej deski i nadkoli starczyło i jeszcze 1/3 została. Także wydajne to jest i super się tym klei.
No zdjęcia zapodam jutro bo dzisiaj to i tak już nic nie będzie widać bo słabe światło w pokoju mam ;p
Jeszcze nie wyciąłem dziur na radio przełączniki i popielniczkę także jest gładka całość hihi

qba_601
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 23:55   

z klejami do tapicerki bym uważał bo tak naprawde czy jest dobry okaże sie latem jak sie w autku konkretny piekarnik zrobi, tapicer jakiego znam ucieka od takich wynalazków, woli zwykłe kleje bo sa pewniejsze, a klient bywa "marudny" jak mu podsufitka na glowie wisi :P

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 08:36   

Producent zapewnia że klej nie ma prawa się kurczyć czyli materiał się nie pofałduje i wątpię żeby się to porozklejało bo nie są to duże i ciężkie powierzchnie.
Zobaczymy czas pokaże.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 10:54   

Tak to wygląda:
Z tym że nadkola jeszcze nie dokończone:

Domator
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 14:55   

Przyznam że spodziewałem się tapicerki w miarę estetycznej przeznaczonej do samochodu a nie materiału a'la wersalka z przedpokoju. Ale i tak pomysł ciekawy :D Czekamy na patent z
dywanikami
.

Qba
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 00:31   

Oj tam dobra, ma oldskul peerelowski :D Ja myślałem, że to jest ta stara stara deska i się wystraszyłem, bo szkoda nieco by jej było na takie eksperymenty.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 07:31   

Rzeczywiście mówiąc stara nie miałem na myśli tej początkowej deski ;)
Materiał macie racje pochodzi z demontażu sofy hehe
aleee całość prezentuje się super w porównaniu do wcześniejszego stanu kiedy wszystko było obdrapane i pokrzywione

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-04-13, 18:33   

Deska już dawno w Kartonie siedzi, to może pokaże jakąś fotkę jak to wygląda w samochodzie. Słaba rozdzielczość ale nie mam nic lepszego.
Druga fotka z tylną półką, którą zrobiłem z płyty MDF i też obkleiłem materiałem żeby się zgrywało z resztą ;)
Deska

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-04-13, 18:51   

nie czytam wszystkiego, ale z racji, że mam ojca tapicera i pozwolę sobie napisać, że często kleje takie zwykłe nie wytrzymują temperatury, która panuje w aucie latem i może się odkleić ;)

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-04-13, 20:05   

Możliwe, czas pokaże

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi