Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Odkształcenie duroplastu
Autor Wiadomość
Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-03-06, 13:50   

Siema!

Możecie nie wierzyć, ale malowałem maskę:

http://www.fotosik.pl/pok...bd86a5ca3f.html

zrobił się jeden zaciek i postanowiłem to wyczyścić na nowo i podmalować jeszcze raz. w tym celu, jako, że farba mogła być świeżawa to wszystko DELIKATNIE podgrzałem, poczekałem, i prysłem lakierem...
i wyskoczył mi duży bombel na masce. Odkształciło mi się duro na masce :/:/

Czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś?? w sumie ciekawa sprawa, jakby to opanować to można by bez żywicowania poszerzać błotniki :P

Domator
Gość
Wysłany: 2011-03-06, 16:09   

To co by się stało w przypadku zrobienia piecówki u lakiernika dla utwardzenia lakieru? Szok na kółkach...

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-03-06, 16:10   

musiało być raczej nie-DELIKATNIE, skoro punktowo duroplast się zdegradował, bo żywica w nim aż zawrzała i odgazowała.
Duroplast, jak i inne tworzywa sztuczne wytwarzane z użyciem żywic, nie są termoformowalne.

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-03-06, 17:25   

Albo za mocno przygrzales i sie stalo tak jak Kuchar pisze albo wstala szpachla lub poprzednie warstwy lakieru/podkladu po przegrzaniu :) Pozdro

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 22:27   

sytuacja występuje również przy laminacie:
problemem było miejscowe i szybkie podgrzanie, zbyt duża różnica temperatur spowodowała deformację. Gdy podgrzewamy z obu stron i stopniowo (dobrać doświadczalnie) rozkład temperatur jest równomierny i nic się nie stanie.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-03-09, 09:07   

Duroplast można piecować do 180 stopni chyba. Tak twierdzi Skurski
Kiedyś wpadłem na pomysł, żeby farbę z maski usunąć opalarką. Zrobił się dokładnie taki bąbel. To nie było delikatnie

Bross'u
Gość
Wysłany: 2011-03-09, 19:35   

duroplast nie jest odkształcalny.
Duroplast po "wypaleniu" w piecu nie daje się ponownie "modelować" wiec nie jest możliwe by odkształcił Ci się duroplast.
Po prostu zważyło Ci poprzednie warstwy lakieru.

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-03-09, 21:20   

nie zważyło Brosu poprzednich warstw lakieru:)

Na razie jeżdżę z tą maską założoną:P jak znajde dobry aparat to cykne foto, lub jak mi sie nie bedzie chcialo nowej maski zakłdać to ta będzie do wglądu na jakims zlocie;p

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-03-09, 22:06   

Pamięć mam dobrą, ale krótką. Nie 180 a 80 stopni. Różnica zasadnicza.
Bross zważenie się lakieru, a rozwarstwienie struktury duroplastu to dwie różne rzeczy...

Kulka
Gość
Wysłany: 2011-03-10, 10:41   

chciałeś szybko, to teraz masz babo placek. I tak jeździsz z tą maską, to mogłeś poczekać aż lakier normalnie wyschnie i będziesz mógł sobie zeszlifować zaciek bez podgrzewania :)

Bross'u
Gość
Wysłany: 2011-03-10, 11:42   

zjadło mi część słowa.

Bartek Dobrzyński. - masz racje
...ale zjadło mi część słowa.

chciałem napisać "Po prostu PODWAŻYŁO Ci poprzednie warstwy lakieru."

co to "piecowania" trabanta to osobiście znam paru Trabanciarzy którzy oddali Trabanty do lakiernika i utwardzanie lakieru w piecu przeżyły 80'c bez uszczerbku na zdrowiu.

poprostu 1sza warstwa - lakieru, podkładu czy czegokolwiek innego poprostu "odeszła" od duroplastu

Kumpelek sprawdz od dołu czy naprawde masz wklęsłość na duroplaście - jesli jest toznaczy ,że sie odkształcił w co wątpie bo twórcy duroplastu testowali i udokumentowali to i owo.

szkoda ,że się bania powietrzna zrobiła bod lakierem.
uważam ,że skoro podgrzewałeś od dolu a warstwa górnego lakieru była świerza i prawie wyschnięta to część gazów i zorpuszczalnika mimo to nieodparowała a ty przyśpieszyleś to i "gazy" niemialy gdzie uciec ?? stąd bąbel.
Moge sie myliś bo na zdjęciu - NIEwidzę tego bąbla prócz ładnie polakierowanej maski :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi